Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Tetoválásban őrzött titkok

Imre édesapjának állított emléket, Kamilla a harmóniát keresi, Dávid és Dániel a hobbijait örökíti meg a tetoválásaiban. Morzsákat kapunk a személyiségükből, ha a bőrükre rajzolt műalkotásokra pillantunk, beszélgetnünk kell velük, ha mélyebb értelmet keresünk.
– A tetoválásaim engem tükröznek, olyanok, mintha morzsák lennének belőlem – avat be Kamilla öt tetoválásának jelentőségébe. – Van a belső combomon egy szív, ami szárnyakat kapott. Szép és meglepő. Ott hordozza azt, amit már egyszer megtapasztaltam. Azt, hogy mire képes a szerelem ereje, a szenvedély, amikor összhangban vagy magaddal. Fontos, hogy emlékezzem erre az érzésre – meséli a 28 éves nő.

Egy texasi egyetem kutatói szerint a négy vagy annál több tetoválást viselő nőknek nagyobb az önbecsülésük. Kiderült ugyanakkor az is, hogy az általuk vizsgált tetovált nők négyszer nagyobb valószínűséggel kíséreltek meg öngyilkosságot a múltban. Mindez azért lehet, mert sokan épp az önbecsülésük visszaszerzése miatt csináltatnak tetoválásokat. Kirajzolódhat egy tetoválásból szerelem, csalódás, divat, rajongás, olykor megrendítő sorsok bújnak meg egy-egy alkotás mögött.

Édesapjának állított emléket a testén

– Édesapám hét évvel ezelőtt hunyt el. Bonyolult volt a kapcsolatunk, nagyon sokáig magamat okoltam, úgy éreztem, ha több mindent meg tudok adni a szüleimnek, akkor talán nem alakul így. Nagyon szegény családban nőttünk fel, és amikor már a keresetem engedte, hogy hazaküldjek belőle karácsonyra, hogy édesapámnak ne kelljen nyugdíj mellett állást vállalnia, másnap elment. Utoljára én beszéltem vele, amikor betolták a műtőbe szívkatéterezésre. Sokáig nem tudtam elengedni őt – osztotta meg velünk fájdalmát Lisznyai Imre. A mérlegképes könyvelő könnyeivel küzdött, miközben nekünk mesélt, a mai napig nehéz minderről beszélnie. Amikor azonban megteszi, illetve akárhányszor ránéz a felkarjaira készült vadnyugati tájra vagy az indiánra, segít neki.
fgfdhgh
Lisznyai Imrének a tetoválásai segítettek elengedni az édesapját, akit hét évvel ezelőtt veszített el. A karjára rajzolt alkotások a vadnyugat hangulatát idézik, mert Imre westernfilmek iránti rajongását édesapjától kapta örökül.
Fotó: Frank Yvette
Szimbolikus fájdalom

– Tavaly júliusban léptem be először ide a tetoválószalonba, a feleségemtől kaptam ajándékba az első tetoválásom, amit az édesapámmal is megbeszéltem a temetőben. Ő nagyon szerette a westernfilmeket, és a rajongását átörökítette, ezért az arizóniai sivatag, a töredezett sírkő, kiszáradt faág és a dögkeselyű, másik karomon pedig az indián. Ez egyfajta önkifejezési mód, és az igazság az, hogy ha elkezded, nehéz abbahagyni: olyan, mint a drog. A fájdalom, amíg készül, szimbolikus, hiszen érzed, hogy élsz. A hátamra is készülnek majd tetoválások, ugyanúgy az ő emlékét idézik majd, ezt a gondolatot szeretném kiteljesíteni. Amíg nem engedtem el édesapámat, arra emlékeztem, hogy mi az, ami kimaradt, amit nem adtam meg, és ez belülről marcangolt. Ma már arra gondolok, hogy mi az, amit kaptam tőle.
Gyerekkori portré

A tetoválóművész – a cimboráknak Faki – karján egy hímivarsejt.  Számára ez gyerekkori portrét jelent, azért varratta magára, hogy sose felejtse el honnan jött, hol kezdte, és minden helyzetben önmaga maradhasson.


Harmónia és utazás


Kamilla, amikor ránéz alkarjára készült, harmóniát jelentő írásos tetoválására, eszébe juttatja azt, amivel egyébként is nap mint nap kel, fekszik; mégpedig, hogy mennyire fontos életében a harmónia. Ha éppen nem úgy jönnek össze a dolgok, akkor emlékezteti rá, hogy ezért küzd.

– Én ezt magamra varrattam, de magánügy, csak nekem szól. Persze olyan területen van, amit mások is látnak, és olykor megkérdezik, hogy mit jelent, ilyenkor válaszolok. Természetesen tetszenek, a tetoválásaim harmóniában vannak a testemmel, a bőrömmel. Szépnek, esztétikusnak találom – ékszerként viselem.

A 31 éves Tószegi Dániel leginkább esztétikai szempontok alapján választ tetoválást, persze mindegyikhez, amely a testén van, kötődik. Az oldalán található térkép, amely a földrészeket ábrázolja, egy régimódi repülőgép sziluettje, illetve az iránytű emlékeket idéz. Rajta azoknak a városoknak, országoknak a felirata található, ahol már járt: – Bebarangoltuk az Egyesült Államok keleti részét, jártunk New Yorkban, Miamiban, Key Westen és Washingtonban. Két évvel ezelőtt Srí Lankán, tavaly Kubában. A tetoválás bővíthető, minden új hely felkerül majd – avat be Dániel.
Dóra Dávid rajong a paleontológiáért és az oceanográfiáért, ezért fedi bőrét számos furcsa élőlény. Fotó: Frank Yvette
Dóra Dávid rajong a paleontológiáért és az oceanográfiáért, ezért fedi bőrét számos furcsa élőlény.
Fotó: Frank Yvette
Hibridet alkottak Dávid lábára

Dóra Dávidnak már 18 évesen megvolt az első tetoválása. Családjában másoknak is van, nem ellenezték. – Nekem ez a vonzalmam már gyerekkoromban is megvolt, láttam a tetovált színészeket a tévében, és tudtam, hogy egyszer rajtam is lesz, nem is egy. Clint Eastwood portréját azért viselem, mert vékony testalkata, mégis nagyon kemény karaktere megszerettette velem a westernfilmeket. Mindig rá akartam hasonlítani – mondja a tetoválószalon üzletvezetője. Testét számos színes alkotás fedi, amikor leveszi a pólóját, és megmutatja nekünk, már alig látni szabad bőrfelületet. – A félkész lábasfejű csigámat (ammonitesz) egyelőre nem mutatnám meg, mert csak azt fotózzuk, ami már készen van. A többiek viccből kék osztrigának hívják, de tulajdonképpen ez egy kihalt állatfaj. Gyerekkoromban óriási dinoszauruszrajongó voltam, rengeteg paleontológiával, illetve oceanográfiával foglalkozó könyvem volt, itt láttam ezeket a csigákat. A lábszáramon vannak mélytengeri élőlények, egy medúza meg egy fiktív horgászhal, amit a két létező fajból alkottunk – fejezi be Dávid, akinek, ha valaki végignézi a testét, olyan, mint egy meséskönyv, amely gyerekkoráról, hobbijairól anekdotázik.
A tetkókirálynő

A 62 évesen, szilveszter előtt néhány nappal elhunyt Marie-France Esteve testét több száz, részben nemzetközileg ismert tetoválóművészektől származó ábra borította. A francia "tetkókirálynő" életét és testfestményeit album és dokumentumfilm örökítette meg. Saját bevallása szerint 15 évesen készíttette az első tetoválást.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 ezer kilométert repült egy kétfedelű géppel

22 ezer kilométert repült egy kétfedelű géppel
A Fertőszentmiklóson felújított Stearman nyitott fülkéjében Tracey Curtis-Taylor a repülés egyik női úttörőjének útját járta végig. Tovább olvasom