Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tiltakozás David Guetta koncertjének állami támogatása ellen Marseille-be

A helyi művészek azért tiltakoznak, mert a város önkormányzatának közgyűlése 400 ezer eurós állami támogatást szavazott meg David Guetta produkciós irodájának.
Marseille lakosai közül több mint 60 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben helyi művészek az ellen tiltakoznak, hogy a dél-franciaországi város önkormányzatának közgyűlése 400 ezer eurós állami támogatást szavazott meg David Guetta produkciós irodájának. A világhírű lemezlovas a Marseille-Provence 2013, Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat részenként ad koncertet júniusban a városban, amelyre a jegyek mintegy 50 euróba kerülnek.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező Commando anti-23 juin (Június 23-ellenes kommandó) elnevezésű csoport vezetője, Lionel Corsini, egy helyi DJ és társai csütörtök este adták át tiltakozó levelüket Daniel Hermannak, Marseille kulturális ügyekkel foglalkozó polgármester-helyettesének. Miután az interneten korábban közzétett tiltakozást több mint 60 ezren írták alá, az önkormányzat köteles ismét napirendre tűzni és megvitatni a decemberben megszavazott 400 ezer eurós támogatás kérdését. (A szabályzat szerint ez abban az esetben kötelező, ha a város lakosai közül legalább 10 ezren kérik azt).

"Hermann úr érti, hogy mit kifogásolunk és beszélni fog a polgármesterrel. Ha a polgármester is elfogadja, a szubvencióról a városi tanács március 23-i közgyűlésén ismételten szavazni fog" - mondta a megbeszélés után Lionel Corsini. A főpolgármester-helyettes "demokratikus tettnek" nevezte a petíciót. "Csak azt sajnálom, hogy mindenki úgy tudja, a kulturális költségvetésből finanszírozzuk a koncertet, pedig valójában ez a rendezvényszervezés büdzséjéből történik" - tette hozzá.

David Guetta június 23-án Marseille egyik hatalmas közterületén, a Borely parkban ad koncertet. Az esemény az EKF egyik fő nyári programjának ígérkezik. A világhírű francia DJ Mikával, az Angliában élő libanoni származású énekessel lép fel. Az Adam Concerts elnevezésű produkciós iroda által szervezett koncertre 44 és 59 euró közötti áron lehet jegyeket kapni.

David Guetta nem kívánta kommentálni a támogatás körül kirobbant vitát. A szervezőiroda részéről Stéphane Métayer azonban elmondta, hogy a szubvenció hiányában 15 euróval drágábban kellene adni a jegyeket. Szerinte "csúsztatás történt a 400 ezer euró és David Guetta neve között", aki jelenleg a világ egyik legjobban fizetett DJ-je. A koncert ugyanis a szervezők szerint a park átalakítása miatt ugyanennyibe kerülne egy másik fellépő esetén is.

A tiltakozók leszögezték, hogy nem a koncerttel magával, hanem kizárólag az állami támogatással van gondjuk. A "kommandó" tagjai szerint ugyanis a marseille-i kulturális szervezetektől az utóbbi idődben szinte minden önkormányzati támogatást megvontak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füvet szívott a világbajnok bokszoló, eltiltották

Julio Cesar Chavez egy címmeccset követően adott mintájában marihuána nyomaira bukkantak az… Tovább olvasom