Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Tizenöt éve úton a Bon-Bon

Két zenekari turnébusz ˝elfogyasztása˝, 2932 fellépés, 13 album, 4 aranylemez, filmslágerek, egymillió megtett kilométer: ez a 15 éves jubileumát ünneplő Bon-Bon mérlege. Szolnoki Pétert és Török Tamást a közös évek élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük.
Évek óta nem lehet olvasni a duóról a bulvárlapokban, és a kereskedelmi tévék „celebműsoraiban" sem lépnek fel. – Az összes főző- és egyéb műsorba hívtak már minket, próbáltak becserkészni a zenész barátokon keresztül is. Mi nem vállalunk olyan melót, amihez nem értünk – nem eszünk például bogarakat – mondta Török Tamás.

– Ez az egymillió kilométer csak Magyarországra vonatkozik, meghívtak minket játszani Ausztráliába, Londonba, New Yorkba is – sorolt fel Török Tamás néhány példát: a millióhoz jó néhány kilométert hozzátehetnének. A dalokat a két frontember írja, a dalszövegeket Török Tamás és Duba Gábor.

– Nehezebb ennyi időn át megtartani a sikert, a rajongók figyelmét, mint elérni. Önző módon olyan zenét játszunk, ami nekünk tetszik, és ez szerencsére találkozik a közönség ízlésével – tudtuk meg Török Tamástól a Bon-Bon sikerének a titkát. A zenei ízlésben mellesleg mindig is összhang volt a szerzőpáros között. – Mindketten írunk otthon, magányunkban dalokat, ezeket aztán megmutatjuk egymásnak.

Előfordult, hogy én írtam még bele egy részt Tomi dalába, és a fordítottja is. A hangszerelés zajlik közösen, korábban inkább ebben voltak vitáink, de mára összecsiszolódtunk – mondta Szolnoki Péter, amikor arról kérdeztük: ennyi közös munka közben volt-e valaha köztük konfliktus? Az élő zenekar pedig, amely a kettőst kíséri, tizenöt éve csaknem változatlan – ez is jelzi, hogy nem üzleti vállalkozásról, inkább baráti társaságról van szó.

Bár a válság őket is elérte, 2009 október-november tájékán drasztikusan lecsökkentek a meghívások, ma már újra hívják, várják őket. Csak ezen a hétvégén öt koncertet adnak, fellépnek Somogybabodon, Budapesten, Mórahalmon, Szegeden és Bodajkon. Mindezt úgy érték el, hogy soha nem volt menedzserük, nem állt mögöttük befolyásos szponzor – Szolnoki Péter tartja a kapcsolatot a közönséggel, Török Tamás végzi a koncertszervezést, a produceri háttérmunkát.


Fülbemászó slágereiket azonban nem csak a lemezekről, koncertekről ismerheti a közönség: számos magyar film zenéjét írták és adták elő a közös évek során. – A Valami Amerika – vágta rá Szolnoki Péter, amikor érdeklődtünk: van-e kedvence ezek között. – Kilencéves történet, mégis bármikor belekezdünk a dalba, sikít a közönség – indokolta a választást.

A Kútfejek című filmhez szomorú, mégis szép emlék kötődik, hiszen két olyan színésszel, Kaszás Attilával és Selmeczi Rolanddal dolgoztak együtt, akik már nincsenek az élők sorában.

Tizenöt év koncertélményei közül nehéz kiemelni egyet-egyet, mi mégis erre kértük a Bon-Bon két frontemberét. – Óriási élmény volt az Earth, Wind & Fire előtt fellépni – emlékezett Török Tamás, Szolnoki Péter pedig úgy fogalmazott: minden koncerten felbukkan egy-egy jókedvű hallgató az első sorban, aki a zenekart is elszórakoztatja. – Évekkel ezelőtt egy koncertszervező leadott időpontot egy olyan településre, amely 260 kilométerre fekszik Budapesttől. Amikor odaértünk, kiderült, hogy nemcsak minket, a szervezőt is átverték. Elindultunk hazafelé, azért aggódtunk, nehogy kifogyjon a benzin a turnébuszból, mert még benzinkút sem volt a környéken. Végül szembetalálkoztunk a Bakter Brothers zenekarral, akiket ugyanúgy átejtettek. Összedobtuk a pénzünket, így legalább tankolni tudtunk – elevenített fel egy kellemetlenebb emléket, de ebből nem volt sok: két-három alkalommal fordult elő, hogy nem fizették ki őket.

– Időközben többgenerációs zenekar lettünk – említette az együtt töltött évek egy másik hozadékát. Nagymama, anya és unoka együtt énekli a slágereket, ennek megfelelően nem beszélnek csúnyán a színpadon. És ha már generációkról van szó, érdemes kitérni az utánpótlásra is, Szolnoki Péter 13 éves kislánya, Bogi ugyanis több számban vokálozik az új, jubileumi albumon.

– Nyolcéves korában fogott először hangszert, akárcsak én, és ő is fuvolázik. Emellett zongorázott, profi szinten táncol, színiiskolába jár, mesemondó, szépkiejtési versenyeket nyer, és persze énekel – foglalta össze a büszke édesapa. Annak azonban nem híve, hogy ennyi idősen sztárt faragjanak egy gyerekből. – Alkalmas lenne tinisztárnak, de hála istennek, nem ilyen a habitusa, és én is ellenezném, hogy ennyire fiatalon színpadra álljon. Egy ekkora gyereknek az iskolában a helye. Tanuljon, érjen lelkileg, hogy később, amikor majd a színpadra kerül, ne sérüljön.

Tizenöt év rövid mérlege

Szolnoki Péter és Török Tamás először a Bang bang nevű formációban játszott együtt: később Török Tamás kereste meg a másik leendő frontembert a közös zenélés ötletével. Olyan előadókkal, együttesekkel játszottak együtt, mint Auth Csilla, Ganxsta Zolee, a Budapest Jazz Orchestra, az Irigy Hónaljmirigy, Fenyő Miklós, Balázs Klári és Korda György; írtak dalokat többek között Gesztesi Károlynak és Szűcs Judithnak. Ők írták és adták elő az Európa Expressz, a Kútfejek, a Bakkerman főcímzenéjét is. Ingyenes jubileumi koncertjüket a Népligetben tartják szeptember 4-én, neves vendégművészekkel, a SzeptEmber Feszten. Az új albumról az Ez legyen a mi napunk című dal második a rádiós listákon.

Olvasóink írták

 • 7. KolompárRómeó 2010. június 30. 14:16
  „A hangja nagyon jó, képzett, profi. A zene is tud jó lenni. A rímekkel, de főleg a ritmussal vannak nagyon nagy bajok, olyan, mint ha beszélve mondaná, énekelné.”
 • 6. Szecskamester 2010. június 30. 13:41
  „A "nem vagyok james" meg már két nap után az agyamra ment anno...De a sláger akkor is sláger, ha szar...

  Itt viszont jó a klip és szerintem a zene is...

  http://www.youtube.com/watch?v=zq6K3a2DnMM”
 • 5. constantin 2010. június 30. 10:51
  „Nekem valahogy nem jön át! De szerintem sokan vannak még ezen a véleményen,csak túl érdektelen ez a cikk,hogy hozzá szóljanak.Kiboritó a zene,az ütem,a szövegről már nem is beszélve.De aki nem hiszi hallgassa csak meg nyugodtan! Majd Bepipúl!”
 • 4. Mike3 2010. június 30. 10:48
  „gratula! hallgatható zenét és passzoló rímeket mikor fognak gyártani?”
 • 3. gróf 2010. június 30. 10:40
  „És jó értékálló, kulturált szövegeik vannak!

  Pia olimpia:
  Szomjazom, erre inni kéne
  Gyerünk, rajta cimborák.
  Bekerítjük a sört ma végre,
  Csapra verjük az angyalát.

  Gyere pajtás, ha a nóta száll
  Tizenhat krigli után.
  Aki bírja, dobogóra áll
  A pia olimpián.

  Hé, aranyapám a haveri kör úgy szép,
  Ha nyel a gigám, ha folyik a sör, itt mi lesz még!?

  Körbe jár, sehol nem áll meg a korsó.
  Te fizetsz, ha nálad mégis kiürül.
  Add tovább a sört, amíg az utolsó
  Végleg elterül.”
 • 2. Csirén 2010. június 30. 10:31
  „Gratulálok! Valóban tehetséges, szimpatikus emberek, akik nem mondvacsinált, vagy botrányos történeteikkel érdemelték ki a hírnevet.”
 • 1. gróf 2010. június 30. 08:41
  „http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/20090806/39_evesen_nyugdijba_ment_szolnoki_peter/

  Annál nagyobb ez a teljesítmény, hogy közben a készenléti trendőrség állományában robotolt 27 évig.
  Vonjuk ki a 39-ből a 27-t.
  Mellette még bele fért 1-2 koncert?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gucci: a 2011-es tavaszi-nyári férfikollekció

Bemutatták a Gucci 2011-es tavaszi-nyári férfikollekcióját. Tavasszal a világos és a sötét árnyalatok, nyáron a rikító színek lesznek trendik. Tovább olvasom