Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Tízkilós aligátorteknős élt a győri csatornában - fotók

Nem mindennapi élményben volt részük hétfőn az adyvárosi tónál csatornát tisztító szakembereknek: egy közel félméteres, tízkilós aligátorteknőssel találták szembe magukat. Ez a fajta teknős rendkívül veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. A csatornabúvár végül megúszta a különös munkanapot.
– A csatorna tisztítása közben arra lett figyelmes a csatornabúvár, hogy van valami a lábánál. Először azt hitte, hogy csatornafedél, de amikor megmozdult, már tudta, hogy valamilyen állattal van dolga. Nagyjából kitapintotta az állatot, és abban biztos volt, hogy teknős – kezdte a nem mindennapi munkanapról való beszámolót a Pannon-Víz zrt. alkalmazottja.

Szalontai László munkatársaival és szakképzett csatornabúvárokkal tisztította hétfőn az adyvárosi tó túlfolyóvezetékét, amikor az eset történt. A férfi nagy állatbarát, a győri állatkert rendszeres látogatója, így a teknős támadó, agresszív jellegéből következtetett az állat fajtájára – ennek köszönhető, hogy nagyobb baj nélkül végződött a váratlan találkozás. – Balul is elsülhetett volna a csatornatisztítás, de a búvár leírása alapján gondoltam, hogy aligátorteknős lehet – mesélte Szalontai László.

Galéria!


– Tudom, hogy az aligátorteknős nagyon veszélyes állat, akár az ember ujját is leharaphatja. Elmagyaráztam a búvárnak, hogy a teknőjét hátulról, kétoldalt fogja meg, úgy nem eshet baja. Így is tett, probléma nélkül, nyugodtan kiemelte a teknőst. Búvárként látott már ritka, veszélyes állatokat, ez nem jelentett számára gondot – mondta el érdeklődésünkre Szalontai László. A férfi ezután azonnal értesítette az állatkert munkatársait, akik perceken belül a helyszínen, az adyvárosi tónál voltak.

A mintegy egy méter átmérőjű csatornavezetékből kiemelt teknős 40–50 centiméter hosszú, közel tíz kiló és hím – a legfontosabb tudnivalókat már Kristóf Tibor, az állatkert tóhoz érkező munkatársa sorolja. Az aligátorteknős Észak- és Közép-Amerikában honos, így egy megunt hobbiállatról lehet szó – tájékoztatott az állatgondozó. Ez a fajta teknős veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. Az állkapcsán lévő, csonterősségű szarulemezzel akár az ember ujját is leharaphatja és éles karmaival is komoly sérülést tud okozni. Tartása épp ezért engedélyköteles.

Szalontai László nagy állatbarát, a csatornabúvár leírásából rögtön tudta, hogy aligátorteknős állhat az útjában. Fotó: Mészáros Mátyás
Szalontai László nagy állatbarát, a csatornabúvár leírásából rögtön tudta, hogy aligátorteknős állhat az útjában. Fotó: Mészáros Mátyás

Az állat egykori tulajdonosa minden bizonnyal nem rendelkezett ilyennel, azzal ugyanis beadhatta volna az állatkertbe. Ehelyett valószínűleg az adyvárosi tóba dobták és onnan, a tavalyi mederkotrás idején menekülhetett a csatornába az állat. ˝Nem mostanában tették ki ezt a teknőst, régóta a csatornában élhetett, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján erre lehet következtetni. Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka˝ – fűzte hozzá az állatgondozó. Kristóf Tibortól megtudtuk: a teknőst a Xantus János Állatkert Belvárosi Terráriumházába, a Füles Bástyába szállították. Pár hétig megfigyelésre karanténban tartják, megtisztítják, majd az állatkert másik három aligátorteknőse közé kerül. Bár az aligátorteknősök 15–20 kilósra is megnőhetnek, új otthonában ő lesz a legnagyobb példány.

Hasonló esetek. Nagyon ritka, de nem egyedi történet a győri. 2007 júliusában egy debreceni csatornában bukkantak aligátorteknősre, tavaly júniusban pedig Pest megyében, a püspökhatvai Galga-patakból fogott ki egy példányt egy család. A váratlan találkozásból szerencsére sehol nem történt baj.

Olvasóink írták

 • 5. békaügetés 2013. április 17. 11:37
  „Szerencse,hogy a WC lefolyón nem fér be!!!”
 • 4. ascendum 2013. április 16. 19:10
  „Szegény állat... de most már az ő sorsa is rendeződött, ill. a csatornamunkásokat sem fenyegeti többé az ujjvesztés lehetősége :)”
 • 3. hasasmacska 2013. április 16. 14:57
  „Ha valaki eddig nem félt volna a teknősöktől:
  http://www.youtube.com/watch?v=E8rU-bLYM7Y”
 • 2. IVY 2013. április 16. 12:52
  „Nem ez a megtalált áááligááátorteknóóós?! Kb. egy éve a dakoták, lapáttal terelték be egy disznóólba....Onnan pár nem múlva megszökött és nyoma veszett.”
 • 1. kormoska 2013. április 16. 11:13
  „Amikor a munkás kitapintotta a teknőst könnyen elveszíthette volna 1-2 ujját!
  Óriási mázlija volt.
  Patkányokon és egyéb dögökön ellehetett volna még sokáig,az aligátorteknős akár 50 évig is élhet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isabel Leonardé a 2013-as Richard Tucker-díj

A 30 ezer dollár értékű elismerést a jelentős nemzetközi karrier küszöbén álló tehetségeknek ítéli… Tovább olvasom