Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Több cég is nyilvánosságra hoz információkat

Több internetes cég megállapodott az amerikai kormánnyal arról, hogy nyilvánosságra hozhatnak bizonyos információkat a hozzájuk érkező kormányzati kérésekről.
A Facebook volt az első, amely ez alapján egy blogján közölt bizonyos összesített adatokat: 2012 második felében 9 és 10 ezer közötti, felhasználói adatra vonatkozó kérést kapott, ami 18-19 ezer felhasználóját érintette.

A Microsoft pedig arról számolt be, hogy ugyanebben az időszakban 6-7 ezer bűnügyi vagy nemzetbiztonsági végzést vagy idézést kapott helyi, szövetségi állami vagy szövetségi kormányzati intézményektől és ezek 31-32 ezer felhasználóját érintették.

Várható, hogy további internetes cégek is hoznak nyilvánosságra adatokat, de egyikük sem adja meg, hogy hány kérést kaptak külön-külön az egyes kormányzati szervektől, így azt sem, hogy hányat a Nemzetbiztonsági Szolgálattól (NSA), amelyről kiderült a napokban, hogy titkos adatgyűjtést végzett.

A megállapodás előzménye, hogy a Google, a Microsoft és a Facebook felszólította az amerikai kormányt: tegye átláthatóbbá a nemzetbiztonságra vonatkozó, velük szembeni kéréseit, ugyanis el akarják határolni magukat azoktól a jelentésektől, amelyek szerint készségesen szolgáltatnak adatokat az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségeknek. A szóban forgó cégek visszautasították a vádakat, amelyek szerint az NSA és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közvetlen hozzáféréssel rendelkezne adataikhoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mr. Bean és Adele a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listáján

Mr. Bean, Adele és a tavaly nyári olimpia kandeláberének, illetve hivatalos szobrának tervezője is… Tovább olvasom