Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Több nő, több intrika?

Sokan panaszkodnak: ha a gyengébb nem van túlerőben egy munkahelyen, ott gyakori a veszekedés, az áskálódás, az intrika. Szabó Éva pszichológus szerint ez valóban így van, de ez nem a nők hibája, hanem a szocializáció következménye.
Mivel a női és a férfi problémamegoldó stratégiák sok esetben különböznek egymástól, a férfiak ha konfliktushelyzetbe kerülnek, gyakrabban részesítik előnyben a nyílt agressziót és kommunikációt. A nők ezzel szemben egy konfliktusnál valószínűbben választanak szimbolikus agresszivitást – például a pletykát. Szintén jellemzőbb, hogy ha valakire haragszanak, nem szakítják meg vele a kapcsolatot, nem mondják meg szemtől szembe a véleményüket, hanem esetleg rosszindulatú pletykákat terjesztenek a másikról, miközben a személyes kapcsolatban akár mosolyogva kommunikálnak az illetővel – ismerteti Szabó Éva pszichológus, miben rejlik többek között a nők és férfiak közötti különbség.


Ne nyílt vitát?

Egyből fel is menti a gyengébbik nemet, mondván: ez nem a nők bűne vagy hibája, hanem a szocializáció egyik következménye, amelyben a fiúknak kicsi kortól megengedettebb a nyílt fölényt megmutató viselkedés, a hangos szó, a másik fölé kerekedés. Ugyanakkor a lányokat arra tanítják: ne menjenek bele nyílt viszályba, hódoljanak be. Ezért ők olyan módszert választanak a céljaik eléréséhez, amely rövid időn belül nem lesz nyilvánvaló. Egy konkrét példa: ha egy férfi vezető nem akar valakivel együtt dolgozni, és lehetősége van, akkor kirúgja az alkalmazottat, a női vezető nem, de úgy alakítja a kapcsolatot, hogy a nemkívánatos személy elég rosszul érezze magát ahhoz, hogy esetleg önként távozzon.

Megmételyezhető a közösség

Akár tetszik, akár nem, kétségtelen, hogy a nemek aránya befolyásolóan hat az iskolai, munkahelyi környezetre. Pedagógusok úgy vélik: jobb az az osztály, ahol nagyobb a fiúk aránya, mert ebben az esetben nagy az esély arra, hogy – főleg kamaszkorban – a klikkesedés, amelyre inkább a lányok hajlamosak, nem mételyezi meg az osztályközösséget. A huzavona, a vita, az állandó viszályok hatással lehetnek a tanulmányi eredményre is.


Változtatható stratégia

Az általános iskolában nagyon rossz a nemek aránya, mert a férfimodell a legtöbb esetben hiányzik, vagy alig van jelen – mutatott rá Szabó Éva. – A pedagógusok 10–20 százaléka férfi. A középiskolákban jobb a helyzet, a szakiskolákban a szakmák típusa miatt inkább több a férfi. A sikeres konfliktuskezelés nemtől függetlenül tanulható, fejleszthető.

Jóllehet a több tíz éves sztereotípiamintát nem könnyű felülírni. De nem is lehetetlen. Ugyanakkor az erősen rögzült minták miatt ez a tanulás már csak tudatos munkával és rendszeres gyakorlással lehetséges. Ezt célozzák a különböző tréningmódszerek, amelyek általában sikeresen segítik hozzá nemüktől függetlenül a résztvevőket, hogy változtassanak azokon a stratégiákon, amelyek akadályozzák őket a mindennapok konfliktusainak rendezésében.

Férfi és nő

Szabó Éva arra is rámutat: kétségtelen, hogy ha nagyon sok nő dolgozik egy adott munkahelyen, annak tartósan lehet következménye. A nemek aránya ugyanis minden döntésre kihat. Egy olyan munkahelyen, ahol több a nő, nagyobb lehet a megértés, a tolerancia, az empátia egymással és a cég ügyfeleivel kapcsolatban, ugyanakkor a férfiak abban jók, hogy korrektül követik és betartják a szabályokat, de tőlük kevésbé lehet egyedi elbírálást, pszichológiai méltányosságot várni.

Olvasóink írták

 • 3. sima 2010. május 21. 15:53
  „2. Mint a mesében ...ki is rúgta , meg nem is..”
 • 2. mazsolaszolo 2010. május 21. 08:24
  „Biztos vannak kivételek, de erre nemigen tért ki a a cikk.
  Nagy igazság van abban, hogy ha nők vannak bárhol egy zárt közösségben többségben, akkor ott biztos, hogy nem a korrektség az első, nem a munka, hanem minden más - általában. És amit a másikkal képesek csinálni, ha az nem passzol bele a saját butuska "így köll" (- Miért? "Mert csak.") sztenderdjükbe...!

  Nekem is volt olyan ismerősöm, akinek a főnöke olyan módon viselkedett, ahogyan a nőket jellemezte a cikk. Ő azonban okos, nagyon manipulatív ember lévén tudatosan csinálta így. Ma is használja azokat az embereket, akiket "ki is rúgott, meg nem is".”
 • 1. femarianne 2010. május 20. 11:00
  „Kirívó eset, ha egy férfi viselkedik úgy, ahogy itt a nőket jellemezték? Az én főnököm férfi létére! pont ezt csinálja...intrikál, rosszindulatú pletykákat terjeszt, és úgy intézi, hogy én akarjak felmondani, mert nem mondja meg nyíltan a véleményét... Nem lehet ezt így kategorizálni, hogy a nők ilyenek, a férfiak olyanok...Mindig vannak kivételek, és nem is kis arányban”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint Szex és New York

Még néhány nap és a mozikban a Szex és New York filmváltozatának második része, avagy van-e élet a… Tovább olvasom