Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Történelmi éjjeliedényeké és illemhelyeké a főszerep egy prágai múzeumban

A világ minden tájáról származó vécéket, ágytálakat, éjjeliedényeket és egyéb higiénés eszközöket vonultat fel egy prágai múzeum, amely a világ legnagyobb ilyen típusú gyűjteményével büszkélkedhet.
Jan Sedlacek, a Történelmi Éjjeliedények és Vécék Múzeuma igazgatója pár évvel ezelőtt egy 10. századi erődöt vásárolt Prága szomszédságában és egy történelmi jelentőségű vécére bukkant az épületben.

"Ekkor kezdődött minden: tudni akartuk, hogy az emberek annak idején hogyan végezték a dolgukat" - idézte fel az 59 esztendős mérnök különös szenvedélyének kibontakozását.

A múzeum 2010-ben nyitotta meg a kapuit az erődítménynél és idén költözött át a cseh fővárosba. Az intézményben kétezer tárgy, köztük toalettpapírok, mindenféle típusú, alakú és méretű fürdőszobai edények, valamint porcelánból, fából és rézből készült vécélehúzó fogantyúk sorakoznak, amelyek együttesen a világ legnagyobb ilyen típusú gyűjteményét alkotják, túlszárnyalva az Indiában és Spanyolországban működő hasonló intézmények kollekcióit.

"Olyan tárgyakat keresünk, amelyeknek történelme van" - húzta alá Sedlacek, példaként említve egy ágytálat, amelyet egy második világháborús német katonai sisakból alakítottak ki. A prágai múzeum látogatói egyebek közt megismerkedhetnek a hagyományos japán vécének számító vasikivel, vagyis a guggolós vécével, egy Napóleon számára készített ágytállal, és olyan hordozható vizelőedényekkel, amelyeket a nők használtak a 17. században élő francia lelkész, Louis Bourdaloue hosszúra nyúlt szentbeszédei alatt.

"A legkülönlegesebb kiállítási tárgyak értéke felér egy viszonylag jó autó árával" - mondta Sedlacek, aki mostanáig nagyjából tízmillió koronát (112,6 millió forint) költött saját vagyonából a gyűjteményre. A múzeum, ahol Sedlacek felesége és néhány gyermekük dolgozik, egy öreg épület két emeletét foglalja el, és körülbelül hatszáz látogatót fogad havonta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gleccserbaleset történt Norvégiában

Kiskorú gyermekei szeme láttára szenvedett halálos gleccserbalesetet Norvégiában egy német házaspár. Tovább olvasom