Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Törvény a rácsok mögött a Discovery Channelen

A Törvény a rácsok mögött című izgalmas új sorozatban Lou személyes tapasztalatának segítségével mutatja be a börtön bandák kultúráját és a szervezett bűnözés világá
A volt maffiózó, Lou Ferrante feltárja a világ rejtőző vezetőinek, - a gengsztereknek - a titkait, akiknek a hatalma ma már nemzetközi méreteket ölt. A Törvény a rácsok mögött című izgalmas új sorozatban Lou személyes tapasztalatának segítségével mutatja be a börtön bandák kultúráját és a szervezett bűnözés világát, mivel csaknem tíz évet töltött az USA maximális biztonsággal őrzött börtöneiben. Lou Ferrante El Salvadortól Lengyelországig megvizsgálja a börtönbandák eredetét, múltját, hierarchiáját, indítékait és politikai befolyását. Vajon tapasztalata segíti a felderítésben, vagy túl nagy fába vágja a fejszéjét?

Az ötrészes rendhagyó sorozatból megtudjuk, a gengszterek hogyan gyakorolják a hatalmat a világ legveszélyesebb utcáin, de még a leghírhedtebb börtönökben is. Lou beleássa magát a bandák kultúrájába: együtt él a rabokkal, beszélget az őrökkel a bandatagokkal, míg végül eljut a nagyfőnökökig is, akik ezeket a a befolyásos szervezeteket irányítják.


A Törvény a rácsok mögött feltárja a szervezett bűnözés paradoxonját: az illegális tevékenységet, mely egyszerre rejtett és hivalodóan feltűnő. A különböző bűnszervezetekről és azok környezetéről eddig soha nem látott felvételeket láthatunk. El Salvador utcáitól a Fülöp-szigeteken keresztül, Mexikó túlzsúfolt börtönéig, Olaszországon és Lengyelországon keresztül ismerhetjük meg a világ legfélelmetesebb gengsztereinek életét.

Az El Salvadori Izalco börtönben a 18th Street Gang történetét és felépítését próbálja meg Lou felgöngyölíteni. Hogy nehéz dolga lesz-e? Létszámban itt nincs hiány, mivel összesen 823, a legveszélyesebbenek tartott bandatag éli mindennapjait a börtönben. Fő ellenségükkel, a csakugyan utcai bandaként elhíresült MS13-mal, bizonyos becslések szerint összesen 90 000 (!) bandatag él csak El Salvadorban. Az Izalco sajátossága, hogy csak kívülről védik a börtönt, belül a 18th Street Gang szabályai működnek, mintha csak az utcán élnének.

A Fülüp-szigeteki Manilában található a világ legnagyobb börtöne, a Bilibid, 20 000 elítéltjével és több mint 550 hektár területével. Összesen 12 különféle banda „lakik" a börtönben, és mindegyiknek megvan a saját kijelölt területe. A Commandos banda tagjainak börtön-otthona nem csak nagyságával tűnik ki. Ez az egyetlen börtön ugyanis, amely boltokkal, étteremmel, saját taxi társasággal és TV állomással rendelkezik. A Fülöp-szigeteken szigorúan külön választják a börtön bandákat, mint a Commandos, és az utcai bandákat, mint a True Brown Style. De valami még náluk is közös: idegeneket nem engednek a soraik közé.


Lou az olaszországi Nápoly börtöneit is megjárja a világ egyik legrégebbi és legerősebb klánja, a Camorra nyomában. Mexikóban két intézményt is meglátogat, hogy megismerkedjen a legújabb, de egyben a leggyorsabban növekvő bűnöző szervezettel, a Burguenos bandával. Majd Lengyelországot is megjárja, ahol a Grypser család börtönökben szétszóródott, de annál összetartóbb tagjaival beszélgessen.

Lou Ferrante

A műsor házigazdája, a valamikori bandavezér Lou Ferrante, a New York város Queens negyedében született és nevelkedett. Ferrante kamaszkorában társaival tehergépkocsikat térített el, hogy szállítmányukat megszerezzék. Ezt követően került be a hírhedt new yorki Gambino család körébe. Huszas éveinek elején már saját bandáját vezette, amíg az FBI vádat nem emelt ellene és 13 éves börtönbüntetésre nem ítélte. Börtönévei alatt történelmet, filozófiát és irodalmat tanult, így jött rá, hogy szeret írni és van is hozzá érzéke. Szabadulása óta már két könyve jelent meg. Serényen látogatja a börtönöket, és nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a börtönökön belüli oktatást és a műveltséget terjessze. Ezen tevékenységéért 2009-ben az akkori angol miniszterelnök, Gordon Brown felesége érdemrenddel is kitüntette. Ezután már csak pár lépés volt a filmezésig a megtért gengszternek.

Törvény a rácsok mögött – március 17-én 22:00 órától, csak a Discovery Channel műsorán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lányok hajlamosabbak az okostelefon-függőségre, mint a fiúk egy koreai felmérés szerint

A lányoknál 8,3 százalékos a függők aránya: ez majdnem háromszor magasabb a fiúknál mért 2,8… Tovább olvasom