Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Továbbra is súlyos gond az alkoholfogyasztás az Egyesült Államokban

Az adatok alapján az amerikai férfiak 18 százaléka és a nők 11 százaléka fogyaszt több alkoholt egy átlagos napon a szövetségi irányelvekben foglalt mennyiségnél.
Az amerikai felnőttek többsége egyáltalán nem iszik szeszesitalt, ennek ellenére az alkoholfogyasztás továbbra is súlyos közegészségügyi gondot okoz az országban - állapította meg a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szakmai folyóiratban közzétett felmérés.

A vizsgálat 5400, huszonegy éven felüli személy megkérdezésével készült. Az adatok alapján az amerikai férfiak 18 százaléka és a nők 11 százaléka fogyaszt több alkoholt egy átlagos napon a szövetségi irányelvekben foglalt mennyiségnél. Kiderült az is, hogy a férfiak 8 százaléka nagyivó, a nőknél 3 százalékos a mutató.

Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóság ajánlása értelmében a férfiak napi két adag itallal még a határon belül maradnak, a nők számára egy adag javasolt. (Bár országonként változhat a szabályozás, általában egy ital/alkoholegység 1 korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 cl röviditalnak felel meg.)


A felmérés szerint a férfiak 64, a nők 79 százalékáról mondható el, hogy nem iszik szeszes italt, 18, illetve 10 százalékuk pedig nem lépi túl az ajánlott mértéket napi alkoholfogyasztásában.

Nagyivóknak azok számítanak, akik naponta 4-5 adagnál többet gurít le a torkán. A férfiaknál a legkomolyabb probléma a 31-40 éves korosztállyal van, az oda tartozók több mint egyötöde tekinthető nagyivónak. A nőknél az 51-70 év közöttiek a legveszélyeztetettebbek, 12 százalékuk napi négy egységnél többet fogyaszt.

"Összességében a tanulmány megerősítette, hogy az egészségtelen alkoholfogyasztás még mindig jelentős arányú az Egyesült Államokban" - közölte Jennifer Mertens, az oaklandi Kaiser Permanente Kutatóintézet munkatársa, aki nem vett részt a felmérésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Justin Timberlake segítené a One Directiont

Justin Timberlake a Sunday Mirrornak mondta el, bár még nem találkozott személyesen a fiúbandával,… Tovább olvasom