Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Továbbra is titok Vilmos és Katalin nászútjának helyszíne

London - Egyelőre nem megy nászútra Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő, és nászútjuk helyszínét akkor sem fogják előre bejelenteni, amikor később elutaznak - közölte szombaton hivatalosan a brit királyi ház.
Az alattvalók a nászútról várt részletes hírek helyett így kénytelenek beérni három "hivatalos" esküvői fotóval, amelyek szintén szombaton kerültek nyilvánosságra. Vilmos, a brit trón második számú várományosa - tízévi ismeretség és legalább nyolcévi udvarlás után - előző nap esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban.

A szertartást óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző kísérte figyelemmel; az átlagos nagy-britanniai nézettséget szakértők szombaton 24,8 milliósra taksálták. Szombatig azonban a mindenre kíváncsi brit alattvalók és a világ közvéleménye nem kapott választ arra a kérdésre, hogy Vilmos és Katalin hova utazik nászútra - csak az derült ki hivatalosan, hogy egyelőre nem utaznak sehova. Az udvar által szombat délután ismertetett közlemény szerint ugyanis Cambridge hercege és hercegnője - Vilmos és Katalin ezt a címet viseli az előző napi esküvő óta - úgy döntött, hogy "nem utazik el azonnal" nászútra.

Királyi esküvő - Vilmos herceg és Katalin hercegnő első napja férjként és feleségként. Fotó: MTI/AP (galéria)

A hétfői nagy-britanniai munkaszüneti nappal kiegészülő hosszú hétvégét kettesben töltik "az Egyesült Királyságban", utána pedig Vilmos ismét szolgálatba lép azon a walesi légitámaszponton, ahol a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik. A Clarence House - Vilmos és édesapja, Károly trónörökös londoni hivatala - a szombat délutáni közleményben külön hangsúlyozta, hogy nem teszi közzé a hercegi pár e hétvégi rövid vakációjának helyszínét Vilmos újbóli munkába állása előtt, és előre azt sem fogja közölni, hogy a fiatal házaspár hova utazik majd nászútra.

A szombati közleményben ez utóbbiról csak annyi szerepel, hogy a nászút helyszíne külföldön lesz, de a Clarence House az időpontra még utalást sem tett. A trónörökösi hivatal ugyanakkor tolmácsolta Vilmos és Katalin azon kérését, hogy a sajtó tartsa tiszteletben magánéletüket mind az esküvő utáni hétvégén, mind a későbbi nászút idején. A halasztásról szóló hivatalos szombati bejelentés komoly meglepetés, a brit sajtó ugyanis - udvari forrásokból - korábban már azt is tudni vélte, hogy Vilmos kétheti eltávozást kapott a légierőtől nászútjára.

A nászút helyszínről is találgatások özöne lepi el a sajtót az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta. A lehetségesnek tartott úti célok skálája gyakorlatilag az egész világot átíveli. Visszatérően felmerül például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepel a "biztos" értesülések között Jordánia, Kenya, Tanzánia, Ausztrália és a Seychelle-szigetek is. Az igazán zavartalan, fotósmentes együttlétet a királyi család egykori magánjachtja, a Britannia jelentette volna, amelyen a brit uralkodóház számos tagja töltötte nászútját, ám az 1953-ban vízre bocsátott hajót, amely összesen kétmillió kilométert tett meg a világtengereken, 1997 végén leszerelték, és költségtakarékossági megfontolásokból nem építettek újat. A nászút helyszínéről várt bejelentés helyett az alattvalók egyelőre kénytelenek beérni az esküvőről szombaton közzétett hivatalos fotósorozattal.

Királyi esküvő - Vilmos herceg és Katalin hercegnő hivatalos esküvői fotói. Fotó: MTI/EPA/Clarence House/Hugo Burnand (galéria)

A képeket az ifjú pár által még ez év elején kiválasztott híres társasági fotós, a brit arisztokrácia és a celebvilág tagjai körében igen népszerű Hugo Burnand készítette. A Tatler magazin fotósának képei a királyi család saját Flickr-oldalán jelentek meg. A fotómegosztó portálon közzétett három hivatalos esküvői kép közül az egyik Vilmos herceget és Katalin hercegnőt ábrázolja a Buckingham-palota - az elsőszámú londoni királyi rezidencia - tróntermében, teljes esküvői díszben.

A másik kettőn az ifjú pár a királyi család tagjaival és Katalin szüleivel, illetve a nyoszolyólányok és -fiúk társaságában látható. A fiatal hercegi pár és hozzávetőleg háromszáz meghívott barátja szombat hajnalig tartó "retrodiszkóval" ünnepelte a frigyet a Buckingham-palotában. Vilmos herceg nagymamája, a 85 esztendős II. Erzsébet királynő - 90 éves férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában - még időben elhagyta a helyszínt. Ezt jelezte, hogy a palota felett péntek este óta a brit lobogó leng, és nem a Royal Standard, a királyi ház zászlaja, amely az uralkodó jelenlétét hirdeti. Az éjjeli mulatozás egyik fő attrakciója Harry hercegnek, Vilmos öccsének "hivatalos" köszöntője volt, bár szombatig erről sem szivárogtak ki részletek. Harry a trónvárományos báty esküvői tanúja volt, és e minőségében mondta el köszöntőjét.

Ezt a királyi protokollosok állítólag rettegve várták, tekintettel arra a közismert tényre, hogy Harry nyilvános megszólalásai során nem feltétlenül ragaszkodik az udvari szótár kimért fordulataihoz, és hajlamos kitérőket tenni kevésbé szalonképes, tömörebb megfogalmazások felé. Harry az esküvő előtt nem sokkal, a BBC-nek adott nyilatkozatában még rá is játszott e félelmekre, mondván: bátyja néhány barátjával közösen írta az esküvői köszöntőt, amelynek elhangzása után az egyébként is erősen kopaszodó Vilmosnak "valamivel még kevesebb haja lesz".

"Megszurkáljuk néhányszor, zavarba hozzuk ... kicsit tovább ritkítjuk a haját" - üzente akkor még agglegény testvérének nevetve a szabadszájú tanú.

Olvasóink írták

 • 16. antikos 2011. május 01. 15:24
  „A hírek szerint Gyöngyöspatán fogják a segíteni a segílyeseket.... Tán még örökbe is fogadnak pár százat a Buckinghambe...”
 • 15. pinksugar 2011. május 01. 14:42
  „Hogy titok amikor már az atv honlapján megírták, hogy Erdélyben Zalánpatakon vannak jelenleg.”
 • 14. pinkcat25 2011. május 01. 10:36
  „Annyira uncsi már a téma!!!!!!!
  Nem lehetne róla leszakadni?????”
 • 13. Lenry 2011. május 01. 10:34
  „jah, tényleg baromi nagy magánéletbeni turkálás magyarra fordítani egy hivatalosan kiadott közleményt.”
 • 12. macs 2011. május 01. 10:23
  „Miért nem lehet békén hagyni őket? Turkálni mások életében, mire jó? Vilmos édesanyját is ez a kegyetlen szenzáció hajhászás kergette a halálba. Miért nem tudunk tanulni a hbákból?”
 • 11. deszkás 2011. május 01. 10:23
  „Kit érdekel?”
 • 10. Kaccat 2011. május 01. 10:17
  „Tisztelt újságíró, egy kis guglizás, és nem csinálunk szarvashibákat....

  "Kate Middleton teljes címe az esküvőt követően ,,ő királyi fensége, Cambridge hercegnéje, Strathearn grófnéja, Carrickfergus bárónéja" (Her Royal Highness The Princess William Arthur Philip Louis, Duchess of Cambridge, Countess of Strathearn, and Baroness Carrickfergus).

  Kate nem használhatja a Katalin hercegnő címet, ami csak a hercegi rangba beleszületetteket illeti meg."”
 • 9. kekeczke 2011. május 01. 10:16
  „akkor nem zalánpatakon ?”
 • 8. egyszerűvállalkozó 2011. május 01. 09:26
  „4-es hozzászólóval 100%-ig egyet értek.”
 • 7. gumikacsa111 2011. május 01. 06:38
  „Itt a lényeg!!!!!!!!!!!!!!!!! http://azpara.blog.hu/2011/04/30/jol_elkapott_pillanat_7”
 • 6. gumikacsa111 2011. május 01. 06:31
  „Ha záros határidőn belül nem tudom meg, sepukut követek el!
  Ja , egyébként mi van Kiszel Tüncivel,Bucival,Klaudiával...stb????????????????????????????????”
 • 5. tótkomlósi 2011. április 30. 23:42
  „Az újságírók rágják a körmüket, mert ki akarják lesni, hogy hol és hogyan dugnak!
  Na, ehez nekik nem biztos hogy van kedvük. De időben úgyis megtud mindenki mindent, és lehet örülni!”
 • 4. szabozoli22 2011. április 30. 21:33
  „Ki a <moderálva> érdekel hova mennek? Menjenek ahova akarnak ahol jól érzik magukat. Csapból is az esküvőjük folyik már. Nemtudom mi a fenének kellett ekkora dobra verni ők is emberek. Ennyi erővel jóska meg julcsa esküvőjét is bemondhatnák a tv-be.”
 • 3. THK 2011. április 30. 20:52
  „és folyamatosan hercegnőnek nevezik a cikkben, holott hercegNÉ”
 • 2. szegedil 2011. április 30. 17:51
  „mármint eddig Kate volt”
 • 1. szegedil 2011. április 30. 17:49
  „Azt hiszem ehhez a Katalinhoz nem fogok hozzászokni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrhajózási gyűjteménye látható a Petőfi Csarnokban

Május elsejétől ismét látogatható a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása a Petőfi Csarnokban, ahol négy év után ismét a teljes gyűjtemény várja az érdeklődőket. Tovább olvasom