Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Tudjon meg mindent a saját vezetéknevéről!

Tudja, hogy honnan ered? Hogy hányan viselik ezt a nevet a világon? A Forebears ezt is megmutatja Önnek.
Ha Önt Wangnak hívják, akkor a legnépesebb táborba tartozik: ezt a vezetéknevet viselik a legtöbben (több mint 76 millióan) a Földön. Az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában Smith-ék vannak a legtöbben.

A Forebears nevű oldalon nagyon érdekes statisztikák között lehet böngészni. Kiderül például, hogy Magyarországon a lista élén a Nagy vezetéknevűek állnak, nagyjából minden ötvenegyedik embernek ez a családneve. Őket követik a Kovács, a Szabó, a Kiss és a Varga nevűek.

A lista nem tökéletes, az ékezetek kezelése gondokat okoz, külön szerepelnek például a Horvath és a Horváth nevűek (pontosabban a Horvth nevűek, mert van, hogy kiesik az "á" a névből). Ugyanez a gond fennáll a szintén eléggé gyakori Németh és Molnár neveknél is.

Zavart okoz néha az is, hogy a magyar nevekben a vezetéknév az első tag, a keresztnév utána következik. Így hát megkérdőjelezhető a László vezetéknevűek 26. helye, de még gyanúsabb a sok Lászlóné a listában, ami így a 192. leggyakoribb vezetéknév lenne Magyarországon (ha bárki ismer akár csak egyetlen embert is, akinek a Lászlóné a vezetékneve, szóljon!). 
 
A Tóth név elterjedése Európában. Minél sötétebb a kék szín, annál gyakoribb a név.
A Tóth név elterjedése Európában. Minél sötétebb a kék szín, annál gyakoribb a név.

Érdekes lehet viszont az a vezetéknevekkel foglalkozó rész, ahol különböző vezetéknevekre rákeresve megtudhatjuk, hogy hányan viselik a nevünket. És nem csak Magyarországon, hanem az egész Földön, nagyítható térképen ábrázolva. Egyes idegen eredetű nevek esetén pedig azt is megtudhatjuk, hogy pontosan mit jelent eredetileg és melyik országból, nyelvterületről származik.

A Forebears listájának forrásai különböző nyilvános adatbázisok, valamint interneten is fellelhető anyakönyvek. Ezeket is lehet böngészni az oldalon, sőt még régi térképeket is lehet találni itt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten

Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten
Az eseményen elárulták, hogy a film különleges DVD és Blue-ray kiadásban is megjelenik az alkotók… Tovább olvasom