Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Turner-remekművet árverez el a Sotheby's

Legutóbb 1878-ban cserélt gazdát a 124-szer 91,6 centiméteres olajfestmény.

Mintegy 180 évvel ezelőtti megszületése óta másodszor árverezik el William Turner (1775-1871) angol romantikus festőművész Rome, from Mount Aventine című tájképét.

A legutóbb 1878-ban cserélt gazdát a 124-szer 91,6 centiméteres olajfestmény, akkor rekordáron, 6142 fontért vásárolta meg Archibald Primrose későbbi brit kormányfő, akinek családja tulajdonában van azóta is a kép.

A Sotheby's december 3-i londoni árverésén 15-20 millió font (6-8 milliárd forint) bevételt várnak a páratlan remekműért.

A Róma látképét az Aventinus hegyről festette meg William Turner, akit pártfogója, Hugh Munro 1828-ban bízott meg a tájkép elkészítésével. Turnernek hét év kellett ahhoz, hogy elkészítse művét, ez idő alatt nemcsak Rómában járt, hanem különféle tanulmányokat is folytatott. A festményt végül 1836-ban a Royal Academy kiállításán mutatták be. A Morning Post napilap ekkor azt írta: "ez az egyik legcsodálatosabb kép, amellyel Turner elkápráztatott és meghiúsít minden kritikát: felülmúlhatatlan". A festmény Munro halála után került árverésre.

A tájkép egyike a kevesebb mint 10 Turner-festményeknek, amelyek még magánkézben vannak. Jelenlegi tulajdonosa, a Rosebery család többször adta kölcsön kiállításra a világ nagy múzeumainak. Most árverésre kínálták fel, hogy finanszírozni tudják birtokuk felújítását, az ott lévő többi műkincs karbantartását.

Alex Bell, a Sotheby's szakértője szerint a festmény igen jó állapotban van. "Ez a festmény, amely 200 éves, még ma is olyan, mintha most került volna le a festőállványáról. Soha nem újították fel, soha nem került új vászonra. A kép megtartotta festése pillanatának frissességét: Turner ecsetjének szőrszálai, a festékcseppek, amelyek legurultak a vászon szélére, sőt még festőpalettája késének minden karcolata hihetetlen részletességgel őrződött meg rajta" - emelte ki Bell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martina Navratilova a US Openen kérte meg partnere kezét

Martina Navratilova a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság közvetítése közben kérte meg… Tovább olvasom