Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Udvaros Dorottya szerint túl kemények a mai nők

Színház - Egyszerre hét darabban játszik Udvaros Dorottya. Ilyen tempó mellett rengeteg nőalakot megformált már – úgy véli, mára a nők túl kemények lettek.
Szerepálma nincs, szereti, ha olyan feladatot kap, amiért meg kell dolgoznia. A bulvárt nem kedveli, a műsor magas színvonala miatt mégis szerepelt a Szombat esti lázban, és bár izgul előadás előtt, beugrott a Beugróba.

– Koncertezik, mellette hét színházi előadásban játszik. Hogyan lehet ezt bírni memóriával?

– Hogy tudja valaki lefutni a maratont? Addig edz, amíg nem megy neki. Egyébként nekem soha nem volt problémám a szövegtanulással. Biztosan szerencsés vagyok, jobban rögzítem, és aztán nem felejtem el, amíg műsoron van a darab. A pályám elején, a legelső szezonokban Szolnokon, aztán a Nemzeti Színházban évi négy új produkcióban vettem részt. Mindig műsoron maradt mellettük egy-egy korábbi is. A Katonában volt, hogy egyszerre tizenegy darabban játszottam.

– Nem lehet, hogy ez magyar rekord?

– Magyarországon mások is vannak így, de külföldi rekordnak biztosan nevezhetjük. Amikor külföldről színészek jöttek látogatóba, mindig el voltak ájulva. Akkor már divat volt Nyugat-Európában – ami sajnos nálunk is kezd bejönni –, hogy valaki bekerül egy produkcióba, és azt játssza évekig. Nem kaptak levegőt: abszurdot játszol? Meg Shakespeare-t? Moličre-t? Kortárs mait? És még rádióztok, filmet is forgattok?

– Ennyi szerep után van szerepálma? Volt valaha?

– Az a jó, hogy nem volt. Mélyen hiszem, hogy nem nekem kell képzelnem magamról, milyen jó Júlia leszek, hanem azoknak kell képzelniük rólam valamit, akikkel dolgozom. Nekem mindig az volt a fontos, hogy a művészszínházi csapatnak, rendezői, dramaturgi karnak mi jut eszébe rólam. És hogy ne csak olyan szerepet osszanak, ami illik rám, hanem olyan is eszükbe jusson, ami első blikkre nem biztos, hogy való nekem. Amiért meg kell küzdenem, nem adja magát rögtön.

– Úgy hallottuk, nagyon nem szereti a bulvárt. Mégis elvállalta a felkérést a Szombat esti láz című, bevallottan szórakoztató műsorban Angyal András oldalán. Miért?

– Nagyon ritkán nézek tévét, egyáltalán nem ismertem a Szombat esti lázat. De volt egy koncepcióm, hogy egy RTL klubos műsor csak bulvár lehet. Ám amikor megnéztem a korábbi adásokat és elkezdtem a rendezőkkel beszélgetni, azt láttam, hogy nagyon komolyan veszik a műsort. Azok az emberek, akik a nulláról kezdték a táncolást, komoly felkészülési időt, lehetőséget kaptak. Remek táncosaink voltak, és kemény volt a felkészülés. Bár az elején még én sem tudtam, hogyan rakjam az egyik lábam a másik után, színvonalas előadások születtek.– Minden előadás előtt és után izgul. Mit érzett, amikor beugrott a spontán szituációs játékokra épülő Beugróba?

– Hihetetlen vibrálást érez az ember, amikor arra készül, hogy bármi történhet! Erre nem lehet igazán felkészülni. De nagyon jó élmény volt, előjöttek a főiskolás évek. Ott számtalanszor előfordult, hogy elindultunk egy témával, és nem lehetett tudni, mi lesz a vége.

– Annyiféle nőalakot megformált már az erőstől a gyengéig. Milyen nő Udvaros Dorottya? Lehet-e ma nőies nőnek lenni, vagy a karrier kemény nőalakot kíván?

– Nagyon sokat elértünk, de mostanra túllőttünk a célon, túl kemények lettünk. Vissza kell kanyarodnunk az elesett, erős férfikarra szoruló nőhöz. Rengeteg az ijedt férfi, nem mernek közeledni, hiszen a mai nő mindent megold. Odamegy, leszólítja a kiszemeltet, megteszi, ami a férfi dolga lenne. Magamat nem látom kívülről, ám azt tudom, a mi hivatásunk nagy erőt követel, és a mesterség azt kívánja, hogy a férfi színész kicsit feminin, a női kicsit maszkulin legyen. Lehet, hogy tőlem is megijednek, de ebben az is benne van, hogy ismert ember vagyok.

– Rengeteg támadás érte Alföldi Róbertet a Nyugalom című film miatt. Egy jelenetet kifogásoltak: egy pillanatra látszott, amint a főhős fiú keze felfelé nyúl az anyja combján, akit ön játszik. Mit szólt a vádakhoz?

– Végtelenül elszomorítottak. Látja, ezért nem szeretem a bulvárt! Ez a hír kezdett mindent eluralni, azzal viszont senki sem foglalkozott, milyen a film, milyenek az alakítások. Bartis Attila regénye fantasztikus, szerettünk volna úgy filmet forgatni belőle, hogy hűek maradjunk a cselekményhez. Nem lett durvább, mint amilyen a regény.


– Egy aktuális kérdés: lesz ideje a nyaralásra?

– A turné után az egész nyaram szabad, csak a családdal fogok foglalkozni, és persze a vizslámmal. Futunk, úszunk, kirándulunk, és ha elutazom, sem hagyom otthon.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. július 15. 08:48
    „Háááát, igen.
    Az élet!”
  • 1. vmagdi 2009. július 12. 13:27
    „Ilyen cikekket szivesebben olvasnek, mint a szex es new york, bar lehetett volna egy kicsit melyebb, a belso motivacio, az hogy lelekkel hogyan birja az ember a sokszinuseget talan jobban erdekel, mint hogy hogyan megy a szovegtanulas. De megis piros pont a cikkert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

District 9: harc a földönkívüliekkel Dél-Afrikában

Augusztus 14-én mutatják be az Egyesült Államokban Neil Blomkamp District 9 című filmjét. Tovább olvasom