Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Új helyszínek az UNESCO listáján

Felvette az UNESCO a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a jemeni Szanaa és Sibám városát.

Felvette az UNESCO a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a jemeni Szanaa és Sibám városát, amelyekre a síita fegyveresek és a kormánypárti erők összecsapásai miatt leselkedik veszély.

Jemen fővárosának, Szanaának az óvárosa súlyosan megrongálódott a fegyveres konfliktusban - hangsúlyozta csütörtöki közleményében az ENSZ kulturális szervezete.

Jemenben Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök hívei és a 2014-ben jelentős területeket az ellenőrzésük alá vonó húszi lázadók állnak harcban egymással. Március óta a Szaúd-Arábia vezette arab szövetségesek hajtanak végre légitámadásokat az országban azzal a céllal, hogy megakadályozzák a lázadókat az ország teljes területének elfoglalásában.

A jemeni építészetre jellemző fővárosi festett és díszített ablaküvegek és kapuk nagy része elpusztult vagy megrongálódott - mutatott rá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, amely sajnálatát és aggodalmát fejezte ki a gazdag múltú és műemlékekben gazdag muzulmán várost sújtó pusztítások miatt.

Sibám óvárosa - amely XVI. században épült egy sziklás kiszögellésre - és az óvárost körülvevő fal is felkerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

A konfliktus jelentette veszélyeken kívül a város, amely toronyformájú építményeinek köszönhetően a Sivatagi Manhattanként is emlegetnek, állagmegóvási és kezelési problémákkal is küzd - közölte az UNESCO.

Vasárnap kezdődött Bonnban az UNESCO világörökségi bizottságának 39. ülése, amelyen július 8-ig döntenek több mint 30 jelölt felvételéről az emberiség világörökségi listájára. a

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt ne csinálja, ha strandolni megy a forróságban!

A hölgy a Royal Flush nevű csúszdán bemutatott gyakorlatának a látványa is fáj. Tovább olvasom