Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Új találmány: a gumirobot

Animációs filmbe illő, lágy és hajlékony robotot fejlesztettek ki a Harvard Egyetem kutatói, amely egészen szűk helyekre is képes bekúszni-bemászni.
Az új robot a legújabb prototípusa a lágytestű robotok egyre szélesedő körének. A kutatókat a természet inspirálta, amikor megalkották a távirányítható gépet, amely jóval hajlékonyabb és rugalmasabb, mint a fémből készültek.

A Harvard Egyetem George M. Whitesides kémikus által vezetett csoportja a tintahaltól, a tengeri csillagtól és más gerinctelen állatoktól kölcsönözte ötleteit a négylábú gumirobot megtervezéséhez, amely leginkább a Mr. Gumby nevű animációs figurához hasonlítható.

Az új, hajlékony gumirobot.
Az új, hajlékony gumirobot.


A szilárd vázzal nem rendelkező robotok olyan nehezen elérhető, szűk vagy veszélyes helyekre is bejutnak, amelyek merevebb elődeiknek elháríthatatlan akadályt jelentettek. Jól használhatók lennének ezért egyebek közt természeti katasztrófák vagy robbanások után a törmelék átkutatására, illetve aknaveszélyes harcmezők átvizsgálására.

"A lágy robotok különleges alakváltoztatási képessége lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is bejussanak, ahová a hagyományos merev robotok nem tudnak" - méltatta a fejlesztés jelentőségét Matthew Walter a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) robotikusa.

A Pentagon által támogatott fejlesztésről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn számoltak be a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leleményes Hugo: Londonban bemutatták Scorsese új filmjét

Bemutatták Martin scorsese rendező ˝A leleményes Hugo˝ című filmjét a londoni Odeon Leicester Square… Tovább olvasom