Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Újabb nyílt forráskódú szoftvereket használhatnak az iskolák

Újabb nyílt forráskódú szoftverek állnak a közoktatási és a felsőoktatási intézmények rendelkezésére három informatikai cég szerdán Budapesten ismertetett felajánlásának köszönhetően.
Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár újságírók előtt felidézte: a kormány felülvizsgálta az előző időszak hasonló szerződéseit, és kitért arra, hogy akciót indítottak ingyenes szoftverek befogadására. Kiemelte: elsődleges a versenysemlegesség elve, vagyis az, hogy a nyílt és zárt forráskódok közötti versengés tiszta eszközökkel történjen.

A mostani felajánlás értékére vonatkozó felvetésre azt mondta: ha csak a felhasználók 10-15 százaléka veszi igénybe ezeket a lehetőségeket, már akkor is mintegy 5 milliárd forintról van szó.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a fő cél az: az informatika nagyobb hangsúllyal szerepeljen a közoktatásban és a felsőoktatásban egyaránt. Több mint 190 ezer számítógép volt a 2011/2012-es tanévben a köznevelési intézményekben, azaz mintegy tíz gyerekre jut egy, és a gyerekek nyolcvan százaléka otthoni számítógép-használó - idézte fel.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az informatikai fejlesztéseket különböző projektkiírásokon keresztül valósítják meg.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az új kerettanterv azt rögzíti, hogy a 6-10. évfolyamon az óraszám 180, ennél magasabb óraszám csak Európa néhány országában van. Kitért arra is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül levélben fordultak az iskolákhoz, azt ajánlva, hogy a szabad órakeret bizonyos százalékát szintén informatikaoktatásra fordítsák.

Veres Zsolt, az egyik felajánló cég, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta: a magyar felsőoktatási intézmények teljes körére kiterjesztik az Academic Initiatives programot, amely ingyenes hozzáférést ad lincencköteles szoftverek és más technológiai megoldások oktatási célú használatához. A korábbinál gyorsabbá, automatikusabbá teszik továbbá a letöltéshez, a szoftver- és szerverhasználathoz szükséges megállapodások megkötését. A program hamarosan a középiskolák számára is megnyílik - jelezte. Kitért arra is, hogy a programban azok az intézmények vehettek részt, amelyek az IBM-mel külön megállapodást kötöttek, és a szoftverletöltés lehetőségével eddig 13 felsőoktatási intézmény élt.

Szentiványi Gábor, a szintén felajánlást tevő ULX ügyvezetője elmondta, hogy a honlapjukról hamarosan letölthetők lesznek óravázlatok, amelyek segítségével a tanárok egyszerűen és gyorsan tudják az általuk oktatott tananyagot a Sulix oktatási szoftvereit használva színesebbé és korszerűbbé tenni. Bárki számára díjmentesen letölthető ezentúl a Sulix Professional desktop operációs rendszer, valamint a hozzá tartozó irodai és oktatási programkörnyezet, amely nyílt forráskódú megoldás a mai számítógépek többségére.

Szittya Tamás, a NetlQ Novell SUSE Magyarország vezetője közölte: eddigi csomagjukat díjmentesen egészítik ki új összetevőkkel, beleértve olyan szolgáltatásokat, mint a hardver- és szoftverleltár, az e-naplórendszer, a hálózati és internetkapcsolat szabályozása, a gépterem-felügyelet, az oktatás számára testre szabott Linux-környezet és a tananyagkezelő rendszer.

Olvasóink írták

 • 1. klj-54 2013. február 13. 14:15
  „Én 2000 augusztusába a vak ló bátor jeligére letakarítottam a windózert a gépről és a SuSE 7.2-t megvettem telepítő cd-ket, kettő könyvével együtt, dobozban.
  Nem bántam meg.
  Egyetlen program nem működött Linux alatt amit Kamionon használtam a Route66 (legális!) ezért a cégem vett a laptopomra egy XP-home licencet!
  Minden mást meg tudok oldani a SuSE alatt.
  No ezért nem értem meg azt a rettenetes pénzpocsékolást amit az állam tesz a Windózer miatt.
  Önmagában egy kalap barna és büdös, kel neki egy Office csomag aranyáron. Bármi mást akarsz fizetned kell.
  A SuSE magánembernek 1000-nél több programot ad ingyen!
  Cégeknek ugyanazt picivel többért, de nagyságrendekkel olcsóbban mint a redmondiak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a Megadeth

A Megadeth több mint 38 millió eladott lemezzel és 11 Grammy-jelöléssel büszkélkedhet, de a… Tovább olvasom