Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

˝Ujjolvasót˝ fejlesztenek vakok számára - fotó

A FingerReader nevű készülékkel csak rá kell mutatni az elolvasni kívánt szövegre, majd a sorokat követve egy hang azonnal felolvassa azt.
A mutatóujjon egyfajta gyűrűként viselhető apró olvasókészüléket fejlesztenek látássérültek számára a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

A FingerReader nevű készülékkel csak rá kell mutatni az elolvasni kívánt szövegre, majd a sorokat követve egy hang azonnal felolvassa azt. Az apró kamerával és szövegfelismerő szoftverrel ellátott olvasó alkalmas könyvek, újságok, éttermi menük, sőt, számítógépes vagy más képernyők olvasására is, egyedül az érintőképernyő jelent egyelőre megoldatlan problémát.

2014. június 26-i kép, amelyen a FingerReader, azaz Olvasó Ujj gyűrű működését mutatják be a Massachusetts Institute of Technology egyetem Médialaboratóriumában, a Massachusetts állambeli Cambridge-be
2014. június 26-i kép, amelyen a FingerReader, azaz Olvasó Ujj gyűrű működését mutatják be a Massachusetts Institute of Technology egyetem Médialaboratóriumában, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben.
Fotó: MTI/AP/Stephan Savoia

A készülék fejlesztésén - beleértve a kódolást, a dizájnt és a tesztcsoport tanácsainak beépítését - három éve dolgoznak, jelenleg a prototípusok tesztelése folyik. A forgalomba hozatal még várat magára, és egyelőre a fogyasztói árat sem lehet tudni. Mindenestre piac lenne a készülékre: csak az Egyesült Államokban 11,2 millió látássérült él, és a jelenleg kapható hasonló célú eszközök ormótlan szkennerek, amelyeknek először fel kell dolgozniuk a szöveget, hogy aztán egy számítógépre vagy okostelefonra telepített szoftver felolvassa azt.

A fejlesztőknek meg kellett oldaniuk azt a nehézséget is, hogy a vakoknak nem könnyű ujjukkal követni az egyenes sorokat, és az sem nyilvánvaló számukra, hogy hol kezdődik és hol végződik egy szöveg. Mindezt a szoftver által adott hangos figyelmeztetésekkel, illetve a készülék rezgésével oldották meg.

Roy Shilkrot, a FingerReader egyik fejlesztője úgy véli, az új eszköz nem teszi majd szükségtelenné a Braille-írást, inkább hozzáférést biztosít olyan könyvekhez és más anyagokhoz, amelyek még nem állnak rendelkezésre a speciális írásmódon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dohányzásnál is jobban megrövidíti az életet az elhízás

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 36 százaléka elhízott. Tovább olvasom