Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Újra látogatható a New York-i Szabadságszobor

A műemlék azóta tartott elzárva, hogy a Sandy hurrikán súlyosan megrongálta a kolosszusnak otthont adó szigetet.
Az amerikai függetlenség napjától, vagyis csütörtöktől ismét látogatható a New York-i Szabadságszobor, amelyet azóta tartottak elzárva, hogy a Sandy hurrikán súlyosan megrongálta a kolosszusnak otthont adó szigetet.

Maga a szobor épségben átvészelte a hurrikánt, amely október végén tombolt a térségben, ám a Liberty Island súlyos károkat szenvedett: a sziget mintegy háromnegyedét elöntötte a víz, amely a 2,5 méteres magasságot is elérte. A szigeten és a szomszédos Ellis Islanden a Sandy hurrikán összesen 59 millió dollárnyi kárt okozott.

A helyreállításban a Nemzeti Parkszolgálat több száz alkalmazottja vett részt, többen közülük olyan távoli államokból érkeztek, mint Alaszka vagy Kalifornia.

2011-ben mintegy 3,7 millióan keresték fel a szobrot, amely ezzel az Egyesült Államok 19. leglátogatottabb nevezetessége lett. Frédéric Auguste Bartholdi alkotását, amelyet Franciaország a két ország barátságának és szabadságszeretetének jelképeként ajándékozott Amerikának, 1886-ban avatták fel.

A látogatók csütörtöktől felmehetnek a Szabadságszobor koronájába is, amelyben egy éven át munkálatok folytak. A 30 millió dolláros átalakítás során modernizálták a tűzjelző és -oltó berendezéseket, valamint a menekülési útvonalakat.

A látogatók biztonsági átvizsgálását a Liberty Islanden végzik, szemben a korábbi tervekkel, miszerint ennek helyszíne az Ellis Island lett volna. Ott ugyanis még mindig nincs se áram, se vezetékes telefonkapcsolat és nem működik a szennyvízhálózat sem. Azt a városvezetés egyelőre nem tudja, hogy a szigeten működő bevándorlási múzeum mikor nyitja majd meg ismét kapuit a látogatók előtt.

Az amerikai fővárosban a 2011. augusztus 23-i földrengés és a térségen ugyanabban az évben átsöpört Irén hurrikán következtében megrongálódott George Washington-emlékobeliszk még mindig fel van állványozva és várhatóan csak jövőre lesz ismét látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több méter mély lyukba zuhant autójával egy nő Amerikában

Mintegy három méter mély lyukba zuhant egy amerikai nő autójával Toledo városában, egy főúton. … Tovább olvasom