Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Változatlan a férfi dominancia Hollywoodban

A San Diegó-i egyetem tanulmánya szerint semmit sem változott az elmúlt 20 év alatt a férfiak dominanciája Hollywoodban.
Az elmúlt év 250 legtöbb bevételt hozó filmje rendezőinek, forgatókönyvíróinak, producereinek, vágóinak és operatőreinek csupán 18 százaléka volt nő - derül ki a tanulmányból. Az egyetem kutatóközpontja húsz éve minden évben elkészíti Celluloid Ceiling című tanulmányát arról, hány nőt foglalkoztattak a kamerák mögött a televíziós és filmiparban.

2017-ről készült kimutatásuk bizonyította, hogy szinte semmilyen változás nem történt 20 év alatt: 1998-as, első tanulmányukban 17 százalék volt a nők aránya. A 2017-ben készült 250 legtöbb bevételt hozó filmben 25 százalék volt a női producerek aránya, 11 százalék a női rendezőké, és csak 4 százalék a női operatőröké.

"A filmipar teljeséggel megbukott abban, hogy választ adjon a nők folyamatos alulfoglalkoztatására a kamerák mögött. Ez a mulasztás egy mérgező kultúrát hozott létre, amely támogatta a közelmúltban feltárt szexuális zaklatási botrányokat és aláásta oly sok nő karrierjét" - hangoztatta Martha M. Lauzen, a tanulmány szerzője.

A múlt héten hasonlóan lesújtó következtetésre jutott a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya, amely 2007 és 2017 között vizsgálta a női rendezők arányát Hollywoodban. Szerzői kimutatták, hogy a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő. 2017-ben a 100 legnézettebb film közül csak nyolcnak volt női rendezője. Ugyan a női rendezők aránya az előző évhez képest tavaly növekedett, még így sem éri el a 2008-ben mért 8 százalékos arányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friderikusz Sándor új műsorral tér vissza

Friderikusz Sándor új műsorral tér vissza
A műsorvezető az ATV-től és a TV2-től való távozása után egy időre eltűnt a nyilvánosság elől. Tovább olvasom