Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Vedd fel és oszd meg – extrém videók a neten

Ez milyen! - A fiatalok mindent lájkolnak: még a halálhírt is. A neten újabb és újabb hobbik jelennek meg, amelyek sokszor tragédiát okoznak.
Veszélyes hobbi a sziklamászás, extrém a cápasimogatás. Már-már magamutogatásnak tűnik a „tujázás" – villamos hátuljára kapaszkodva utazás –, vagy éppen a planking. Ép ésszel felfoghatatlan, a brutalitás non plus ultrájának is nevezhető az angol eredetű happy slapping: találomra verj meg valakit az utcán, videózd le és töltsd fel a netre.

Mi a közös bennük? A visszajelzés, az élmény. A közösségi portálok egyre nagyobb népszerűségével folyamatosan növekszik a netre felkerülő, extrém vagy éppen veszélyes szabadidős tevékenységeket bemutató kisfilmek száma – lájkért a feltöltők sok mindent bevállalnak. Ezekből csemegéztünk.

A veszélyes hobbik szerelmesei jó esetben tisztában vannak a vállalt kockázattal. A sziklamászók kötelekkel biztosítva vágnak neki a meredek falnak, persze itt is történnek balesetek: mégsem az öncélú mutogatás az elsődleges.– A fiatalokban erős a vágy, hogy megmutassák magukat, lehetőleg olyan helyzetben, amire mások nem képesek. Így azt gondolják, kiválnak a tömegből, egyediek lesznek – fogalmazott az egyik kereskedelmi televíziónak Meixner Veronika tanácsadó szakpszichológus. Hozzátette: a követők miatt újabb és újabb, egyre extrémebb hobbik jelennek meg.

Így történhetett, hogy az elsőre oly békésnek tűnő szabadidős tevékenység, mint a planking – vigyázzban fekvés vagy deszkázás, lényege, hogy szokatlan helyeken kell hason feküdni – tragédiával végződött. Ausztráliában egy 20 éves fiatalember több mint hét emeletet zuhant, miután a 10 centinél is keskenyebb erkélykorláton próbált meg plankelni.– Túl az emberekkel való összetartozás élményén, az egyén a különállóságot is előnybe helyezi, azaz szeretne valami egészen rendkívüli dolgot produkálni, ami kiemeli őt a szürke emberek közegéből. Ez sikerélményt jelent, hiszen a lájkolással pozitív visszajelzést kap az illető. Persze más kérdés, hogy a halálhírt is lájkolni szokták. Az egyén szempontjából a lényege nem más, mint „én tudok valami olyat, amit te nem tudsz, és ezt közzé is teszem, hadd lássa mindenki! Lássák, milyen egyedi és különleges vagyok! Akik a plankingelést űzik, csak magukra akarják vonni a figyelmet, amit a kapcsolataikban egyébként nem kapnak meg. Sajnos ez a világ a kifelé élést preferálja, azt tartja sikeresnek a belső önmegismerés helyett. Ha valakinek nincs hite a saját értékeiben, állandó külső visszaigazolást keres, mint jelen esetben a plankingelők. Egyébként minden ember rendelkezik legalább öt olyan képességgel, amit ha fejleszt, egészen rendkívüli eredményeket tud elérni. Csak az a kérdés, melyik az az öt? – fogalmazott Detre Annamária pszichológus az egyik internetes portálnak.

A tujázás is újra terjed: a napokban egy Misi nevű miskolci középiskolás a villamosra kívülről felkapaszkodva utazott. Meg sem várta, hogy megálljon a jármű, leugrott, de zúzódásokkal megúszta az esetet. Barátai természetesen videóra vették, majd a youtube-ra feltöltve a magyar sajtót is bejárta a fiú értelmetlen, de annál veszélyesebb kaladja.Önmagunk veszélyeztetésén túlmutat a 2006-ban megjelent happy slapping. A fogalom jelentése nagyjából „boldog verés", ám az egész dolog inkább beteges és kizárt, hogy az áldozatoknak boldogságot okozna – inkább fájdalommal és elkeseredettséggel jár. A rohamosan terjedő „divatnak" halálos áldozata is volt, és ami a legszörnyűbb: bárkiből bármikor lehet áldozat. Egy 14 éves fiú, David Morley a csizmájával rugdosta a földön fekvő áldozatának a fejét, majd bekapcsolta mobil készülékét, mondván: "Most egy dokumentumfilmet készítünk, úgyhogy légyszíves nézz a kamerába!". A fiú három barátjával – ok nélkül – támadta meg a London Lambeth városrészében egy park padján békésen üldögélő férfit.Az ütések és a rúgások következtében a 37 éves, bárpultosként dolgozó férfi belehalt a sérüléseibe. Miután az esetet felvették, a fiatalok hazamentek és meg akarták nézni az egészet a számítógépen, majd fel akarták tenni a „művüket" – „hősiességük bizonyítékát" – az internetre. Azonban lebuktak és a négyből két fiút emberölés miatt nemrég elítéltek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az evolúció az arcunkra van írva

Mint elmondta, sok megválaszolatlan kérdés van még azzal kapcsolatban, hogy miként alakultak ki az… Tovább olvasom