Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Véget ért a 2015-ös riói karnevál

A Beija-Flor szambaiskola győzelmével zárult a 2015-ös riói karnevál.
A kedd éjszaka fellépő Beija-Flor 13. alkalommal lett a cím birtokosa, ezt féktelen szambázással, énekkel és sörrel ünnepelték. Egyesületük a legeredményesebb brazil szambaiskola, utoljára két éve kapták meg a verseny koronáját. Idén a zsűri lehetséges 270 pontjából 269,9-et érdemeltek ki.

Finanszírozójuk személye miatt azonban mégsem arattak osztatlan sikert. Az egyesület ugyanis brazil híradások szerint mintegy 3,5 millió dollárt (935 millió forint) kapott Egyenlítői-Guinea diktátorától, Teodoro Obiangtól, akinek a fia is felvonult a Beija-Florral.

Karneválok Brazíliában 2015 (galéria)

A győztes produkció felvonulókocsija afrikai, mindenek előtt egyenlítői-guineai képeket jelenített meg, a platóján táncosok és dobosok ezreivel. A verseny második helyén a Salueiro végzett.

A riói karneválok történetében a hétéves Julia Lira lett a legfiatalabb táncos, aki dobosok felvonulását valaha felvezette a Sambódromóban. Bár a nézők lelkesen tapsoltak a kislánynak, vitát váltott ki, vajon helyes-e, ha ekkora gyerek olyan szerepben lép fel, amelyet általában hiányos öltözetű nők töltenek be.

Ugyan a riói, vagyis a világ legnagyobb és legnevesebb karneválja rég háttérbe szorította a többi latin-amerikai karneváli szezont, idén a bolíviai azzal szerzett hírnevet, hogy meghívta Jude Law brit filmsztárt, aki fején a hagyományos díszes kalapban a rituálékban és a táncokban is részt vett.

Az idei karneváli szezonra árnyékot vetett a Haitiban tartott parádén történt tragikus baleset: kedden az egyik zsúfolt felvonulókocsi egy énekese villanyvezetékhez ért, amelybe még hatan gabalyodtak bele. Az áramütés nyomán tömegpánik tört ki, 18-an meghaltak, 78-an megsebesültek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörés miatt kell felelnie Vanilla Ice-nak

Vádat emeltek betörés miatt Vanilla Ice rapper ellen, akit szerdán rövid időre őrizetbe vettek… Tovább olvasom