Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Velencei filmfesztivál: a The Master vagy a Pieta is esélyes az Arany Oroszlánra

Az amerikai The Master, a dél-koreai Pieta és a francia Aprés mai című filmeket emlegetik az Arany Oroszlán díj esélyesei között az elemzők a szombaton záruló velencei filmfesztiválon.
A 69. alkalommal megrendezett 11 napos filmmustra 18 produkciót felvonultató versenyprogramjából az olasz Bella addormenta című alkotás is kiemelkedett. Marco Bellocchio filmje parázs vitát robbantott ki a katolikus országban a halálhoz való jog kérdésének felvetésével egy megtörtént eset alapján.

Az estleges befutók között szerepel még Kirill Szerebrennyikov Izmenya című munkája, valamint a Spring Breakers című amerikai vígjáték Selena Gomez és James Franco főszereplésével. A versenyszekcióban szereplő alkotásokról kilenctagú nemzetközi zsűri dönt Michael Mann filmrendező vezetésével.


Paul Thomas Anderson The Master című filmjét élénk érdeklődés közepette vetítették. A történet főhősében, akit Philip Seymour Hoffman alakít, sokan L. Ron Hubbardra, a szcientológiai egyház alapítójára ismertek. Maga a rendező sem tagadta, hogy a szcientológus ihlette filmjét. Hoffman és a tanítványát játszó Joaquin Phoenix nevét máris az Oscar-esélyesek között tartják számon.

Kim Ki-duk Pieta című alkotásának rendkívül erőszakos jelenetei megviselték a közönséget, de a kritikusok általában elismerően szóltak a könyörületet nem ismerő uzsorás és az őt születésekor elhagyó anya megrázó példázatáról. A dél-koreai rendező a fesztiválon humanista műként jellemezte filmjét, és elárulta, hogy Michelangelo Pietája inspirálta.
Az Aprés mai, Olivier Assayas filmje francia fiatalok útját kíséri figyelemmel a '68-as diáklázadást követően.

A versenymezőnyben Terrence Malick új filmje, a To the Wonder is feltűnést keltett: a dialógust elhagyó, rendhagyó szerelmesfilm megosztotta a kritikusokat és a nézőket.


Alberto Barbera, a velencei filmmustra igazgatója a versenyen kívüli programokba is számos fontos alkotás meghívott, köztük a nyitófilmként bemutatott The Reluctant Fundamentalist című politikai drámát, Mira Nair rendezését, és Robert Redford The Company You Keep című munkáját.

A szokásos sztárparádé idén jóval visszafogottabb volt a Lídón. Barbera szerint ennek az időpont az oka: azért utazott kevesebb sztár Velencébe, mert a fesztivál vége egybeesett a torontói filmmustra kezdetével, és sokan inkább az észak-amerikai programot választották.

"Boldog lennék, ha minden este tíz sztár fordulna meg a vörös szőnyegen, de nem mindig van kéznél egy Brad Pitt-film" - fűzte hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁNTSZ: több oltást felnőttkorban ajánlott megismételni

Ahhoz, hogy a védőoltásokkal kapott védelem az egész élet során megmaradjon, a szakemberek szerint… Tovább olvasom