Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Velencei filmfesztivál: olasz dokumentumfilmé az Arany Oroszlán

Gianfranco Rosi olasz rendező Sacra GRA című dokumentumfilmje érdemelte ki a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánt, míg Miss Violence című munkájáért Alekszandrosz Avranasz vehette át a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat.
Meglepetésre hazai film diadalát hozta a 70. velencei filmfesztivál, amelynek szombat esti díjátadóján Gianfranco Rosi olasz rendező Sacro GRA című dokumentumfilmje érdemelte ki a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánt a Bernardo Bertolucci vezette zsűritől.

Rosi műve azokról az emberekről szól, akik a Róma körüli autópálya, a Grande Raccordo Anulare (GRA) nevű gyűrű mellett élnek.

A fesztivál 1932 óta íródó történetében most először kapta dokumentumfilm a fődíjat, Gianfranco Rosinak ez az első Arany Oroszlánja.

"Soha nem gondoltam volna, hogy dokumentumfilm ilyen jelentős díjat nyerhet" - mondta a rendező a díjátadón. "Győzelmemet a filmemben szereplő embereknek ajánlom, azoknak, akik beengedtek az életükbe."

"Azt hiszem, a zsűri minden tagja érezte a Rosi filmjéből áradó erős költőiséget, és ennél bővebb magyarázatra nincs is szükség" - fogalmazott a gálát követő sajtótájékoztatón Bernardo Bertolucci, aki megjegyezte, hogy maga is erős szálakkal kötődik Rómához. A világhírű olasz filmes a fesztivált megelőzően úgy vélekedett, "bátor" alkotásokat válogattak be a jubileumi Mostrára.

Gianfranco Rosi. Fotó: MTI/EPA/Ettore Ferrari
Gianfranco Rosi. Fotó: MTI/EPA/Ettore Ferrari

Olasz film legutóbb 1998-ban nyert a világ legrégebbi filmes seregszemléjén. Érdekesség, hogy 50 évvel ezelőtt, 1963-ban Kezek a város felett című alkotásáért egy másik Rosi, Francesco vehette át az Arany Oroszlánt. A 90 éves rendező híres művét idén - erre az alkalomra restaurálva - újra bemutatták a fesztivál hivatalos megnyitója előtti napon, augusztus 27-én.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat Alekszandrosz Avranasz vehette át szombat este Miss Violence című drámájáért. Avranasz műve egy 11 évesen öngyilkosságot elkövető kislány családjáról, illetve a történtek felderítéséről szól. A görög versenyfilm egyik szereplője, Temisz Panou kapta a legjobb színésznek járó Coppa Volpit. A színésznők között Emma Dante olasz rendező sokat dicsért filmjének, a Via Castellana Bandiera című alkotásnak a 82 éves szereplőjét, Elena Cottát jutalmazta a zsűri, amelynek nagydíját Caj Ming Liang műve, a Jiaoyou (Stray Dogs) kapta. A Malajziában született tajvani filmes nagy kedvenc Velencében, több filmje is szerepelt a mustrán, 1994-ben Éljen a szerelem című alkotásával elnyerte az Arany Oroszlánt.

Philip Gröning házasságon belüli erőszakról szóló filmje, a Die Frau des Polizisten (A rendőr felesége) a zsűri különdíját érdemelte ki, a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést pedig Stephen Frears egyházkritikus drámájának, a Philomena című alkotásnak a két írója, Stephen Coogan és Jeff Pope vehette át. Előzetesen sokan ezt a - Judi Dench főszereplésével készült - filmet tartották a fesztivál nagy esélyesének, végül azonban fontosabb díjak nélkül maradt.


Görög rendezőé az Ezüst Oroszlán

Miss Violence című munkájáért Alekszandrosz Avranasz vehette át a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat a Bernardo Bertolucci vezette zsűritől a 70. velencei filmfesztivál szombat este tartott díjkiosztó gáláján.

Alekszandrosz Avranasz. Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis
Alekszandrosz Avranasz. Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis

Avranasz műve egy 11 évesen öngyilkosságot elkövető kislány családjáról szól.

A zsűri nagydíját Caj Ming Liang műve, a Jiao You kapta.

Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy nap: összeházasodott Orbán Ráhel és Tiborcz István - galéria

Az egyházi esküvőről már megjelentek a nyilvános fotók. Nézze meg Ön is Orbán Ráhel és Tiborcz… Tovább olvasom