Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Visszakapja régi arculatát egy Adolf Loos tervezte cseh lakás

A Plzenben lévő Loos-féle enteriőrök nem csupán a város és a régió tekintetében egyedülállóak, hanem az európai örökség részét is képezik.
Visszakapja régi arculatát a nyugat-csehországi Plzen egyik lakása, amelynek berendezését és kialakítását Adolf Loos, a 19-20. század fordulóján működött híres osztrák építész és iparművész tervezte az 1920-as évek végén.

A város polgármestere, Martin Baxa szerint a helyreállított lakás kulturális eseményeknek fog otthont adni a jövőben. A korabeli bútorok másolataival berendezett lakás augusztus 18-án nyílik meg először a nagyközönség előtt. Plzen 2003 óta újítja fel a város Loos által tervezett belső tereit és 2015-ben egy különleges túra keretében szeretné bemutatni őket.


A Plzenben lévő Loos-féle enteriőrök nem csupán a város és a régió tekintetében egyedülállóak, hanem az európai örökség részét is képezik - mondta Petr Marovic, a városháza örökségvédelmi részlegének vezetője.

A híres építész 1928-ban tervezte meg a lakás berendezését az orvos Josef Vogl családja számára. "Loos nem csupán az egész lakás, vagyis az ebédlő, a nappali, a hálószoba és a gyerekek szobájának berendezését tervezte meg, hanem az orvos műtőjét és röntgenlaboratóriumát is" - mondta Karel Zoch örökségvédelmi szakember.


A későbbi felújítási munkálatokat követően azonban csak az ebédlő és a nappali maradtak meg az eredeti berendezésből. A város 2004-ben kezdte meg a szobák helyreállítását. A közelmúltban készültek el a bútorok másolatai, a Loos magánarchívumából származó korabeli fényképek alapján, amelyeket a bécsi Albertinában őriznek. A bútorokhoz eredeti korabeli székek és karosszékek szolgáltak modellként.

Adolf Loos (1870-1933) a bécsi szecessziós stílus egyik meghatározó képviselője és a modern európai építészet egyik úttörő személyisége volt. Ő tervezte többek közt az osztrák főváros egyik patinás kávéházának, a Café Museumnak az első berendezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes a túlzott sófogyasztás ellen indított háború Nagy-Britanniában

A sófogyasztás visszafogása fontos szerepet játszik abban, hogy "zuhan" a szívbetegség miatti… Tovább olvasom