Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Vitakultúra: csak a szüleinket okolhatjuk

Akinek szerető szülei vannak, az felnőtt korában okosan, érvekkel és nem indulatokkal tud majd vitatkozni, állítják kutatók.
A kutatók szerint aki a vita hevében elveszíti a fejét, és érvelés helyett személyeskedni és sértegetni kezdi a másikat, az kizárólag a szüleit okolhatja ezért.

A jó szülő-gyermek kapcsolat a titka annak, hogy felnőttként képesek legyünk uralni érzelmeinek még akkor is, ha nagyon dühösek vagy csalódottak vagyunk.

A University of Minnesota kutatói vizsgálatukba 1970-ben született önkénteseket vontak be. Úgy vélik, hogy azok, akiknek kiegyensúlyozott, szeretetteljes kapcsolatuk volt a szüleikkel gyermekkorukban, jobban és higgadtabban kezelik a konfliktusokat felnőttként.

Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a szeretetteljes légkörben nevelkedett gyermekek már kis korukban megtanulták, hogy ne adjanak teret negatív érzéseiknek és érzelemkitöréseiknek, hanem higgadtan beszéljék meg, ha valami problémájuk van.

Jessica Salvatore azt mondta, a szeretetteljes, gondoskodó légkörben nevelkedő gyerekek felnőttként képesek arra, hogy egy-egy vita után ne csapják rá partnerükre az ajtót, ne akarjanak azonnal elköltözni.

Ők azok, akik a nehéz helyzetekben is képesek nyugodtak és konstruktívak maradni úgy, hogy személyeskedés helyett inkább a pozitív dolgokat igyekeznek hangsúlyozni, és nem süllyednek önsajnálatba, hanem keresik egy adott helyzetre a megoldást.

Az amerikai kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy azok a fiatal felnőttek, akik gyerekkorukban nem kaptak elegendő szeretetet és támogatást a szüleiktől, a partereikkel való vita során hajlamosak leragadni egy-egy sérelemnél, és akár évekig is képesek hordozni magukban azt. Egy másik tanulmányra hivatkozva azt is hozzátették: a nők inkább képesek fátylat borítani a múltra, és megbocsátani, a férfiak számára ez sokkal nehezebb.

Olvasóink írták

 • 8. dodoni 2011. március 09. 20:23
  „A szeretetteljes, megértő, de kellő szigorral párosuló családi légkör, igenis a legjobb útravalót adhatja a felnövekvő gyermekek számára.

  Úgy látom néhányaknak, savanyú a szőlő.”
 • 7. dömdödöm 2011. március 08. 18:27
  „hatalmas. megdöbbentő.”
 • 6. mosómasa 2011. március 08. 17:45
  „5. Tetszik a gondolat! :D”
 • 5. cyt 2011. március 08. 13:38
  „Érdemes ezen cikk "hatása és szellemisége" alatt végignézni és végiggondolni egy-egy parlamenti vitát....”
 • 4. északmagyar 2011. március 08. 09:15
  „Apropó, ez most melyik szerető szülő? A vallásos, vagy nem vallásos?

  Merhogy a vallásosságnak is lehet szerepe abban, hogy nem tud érvelni... Hehe.”
 • 3. északmagyar 2011. március 08. 09:09
  „Mi a f*** van? Hámennyenek má a *****-ba, méghogy nemtok érvelni, ****om kivan!!!

  XD”
 • 2. mazsolaszolo 2011. március 08. 07:54
  „Megint egy szamárság, amolyan DM-féle kutatósdi. Sok-sok személyiségfaktort, környezeti hatást nem vesznek figyelembe, nem beszélve a legfontosabbról: "akinek szerető szülei vannak" - azok ma a világon nagyon-nagyon kevesen vannak. Akinek csak "elég jó szülei" vannak, még azok száma is elenyésző. A valós tényekről beszélek, nem az önáltatásról és a tagadásról vagy a szülők idealizálásáról.

  Ugyanis nem nyaralni jöttünk a Földre, hanem tanulni. Ahhoz pedig mindig kell a teher is, hogy nőhessen a pálma... :)”
 • 1. jozko 2011. március 08. 07:36
  „Azért néhány markáns személyiségjegy ezt akár felül is írhatja...

  Persze férfiként - miként a cikkben is áll-lehetek intoleránsabb.

  Van most fontosabb dolgom is!

  Szeretettel köszöntök minden Kedves Hölgyet, aki írta és olvassa ezt a cikket - és úgy általában
  Kedves Mindannyiótokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi nőnap az egyenlő jogokért és lehetőségekért

Lehet virágot vagy csokit venni nőnap alkalmából - megköszönjük. Március 8-a valójában a női egyenjogúságért folytatott harc nemzetközi ünnepe. Tovább olvasom