Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Vuk már 75 éves, de mindenki szereti

Pilcz Roland gyerekként találkozott először a kis Vuk történetével, a rajzfilm pedig nagy hatással volt arra, hogy később ő is rajzolni kezdjen. Olvasóink körében is rendkívül népszerű a kisrókáról szóló mese, és bár a legtöbben a rajzfilmből ismerik, sokan vannak, akik könyvből, diafilmről vagy magnókazettáról hallva találkoztak vele először.
Fekete István története 75 éve jelent meg először, és bár a szakértők úgy tartják, hogy elsősorban a felnőtteknek készült, a gyerekek körében vált első számú kedvenccé a kis Vuk. A máig kultikus rajzfilm 1981-ben készült el, és azóta is etalonnak számít.

– Nekünk is megvolt a mesekönyv, de az már a rajzfilm alapján készült el. Nagyon szerettem a Dargay Attila rendezte változatot, aki ráadásul nemcsak kiváló animációsfilm-, hanem képregényrajzoló is, így ez a változat nagyon közel áll a szívemhez – osztotta meg velünk első élményét Pilcz Roland. A szegedi képregényrajzoló a 2008-ban megjelent Kis Vuk című animált meséről már jóval lesújtóbb véleménnyel van, ahogy ő fogalmaz, az az eredeti rajzfilm megerőszakolása volt. – Jó lenne egy feldolgozás, de közel sem ilyenre gondol az ember, amikor egy felújított változat jut eszébe – jegyzi meg mosolyogva Roland. A kisrókát ő is megrajzolta már: először fiatalon, a mesekönyv alapján, nemrég pedig a Szegedi Képregényfesztivál plakátján helyezte el a mesefigurát. – Az talán túlzás, hogy csukott szemmel is le tudom rajzolni, de hogy bármikor szívesen teszem meg, az egészen biztos. Szeretem a történetet, kedves gyerekkori emlék – mondja Kaliber Joe atyja.

A tavalyi szegedi képregényfesztivál plakátját Pilcz Roland készítette, amelyen Vuk is feltűnik.
A tavalyi szegedi képregényfesztivál plakátját Pilcz Roland készítette, amelyen Vuk is feltűnik.

Akár felnőtteknek íródott, akár nem, a kis Vuk történetével gyermekként mindenki találkozott, felnőttként pedig szívesen emlékeznek vissza a mesére. – Egyik kedvenc mesém volt, emlékszem, még diavetítőn olvasták fel nekem óvodáskoromban. Most is nagyon szeretem! – mondta el kérdésünkre olvasónk, Szepesi Judit. Hasonlóan érez a mese iránt Renáta is: – Öt-hat éves lehettem, amikor először hallottam a történetet, rajzfilmen láttam először. Nagy kedvencem volt, és azóta is imádom – osztotta meg velünk élményeit.

Számunkra is nagy meglepetést okozott, de olyan olvasónk is akad, aki ugyan ismeri a történetet, de egészében még egyszer sem látta a rajzfilmet. – Nem vagyok egy nagy mesés, szerintem nem láttam még elejétől végéig, olvasnunk sem volt kötelező. A fiammal viszont mindenképpen pótolni fogom ezt a hiányosságot – vallott a Vukhoz való viszonyáról Ágnes.

A Vuk a fiatalok és a fiatal felnőttek számára egyaránt kedvelt történet, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb magyar mese. Aki viszont csak a rajzfilmet látta, annak ajánljuk, olvassa el egyszer, a könyvben ugyanis nem minden úgy van, mint a vásznon. Hogy mi a különbség, arról nem rántanánk le a leplet.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehérneműben tömi magát a 190 kilós modell

A 22 éves lány 10000 kalóriát pusztít el naponta, hogy minél kövérebb legyen és elnyerje a férfiak… Tovább olvasom