Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

WikiLeaks: elkezdték közzétenni a Stratfortól ellopott ötmillió emailt

A WikiLeaks kiszivárogtató portál hétfőn megkezdte a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézettől hackerek által ellopott több mint ötmillió email közzétételét, nem sokkal azután, hogy ezt a szándékát közleményben bejelentette.
Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy az elektronikus levelek alapján azonosítható lesz több kényes információforrás, és fény derül a Stratfor titkos hírszerző tevékenységének egyes részleteire. Az intézetre vannak, akik úgy tekintenek, mint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) árnyékintézményére, és több olyan ügyfele van, amely szerepel a Fortune 500-as listán, vagyis az üzleti forgalom alapján az 500 legnagyobb amerikai cég között van.

A Stratfor közép-európai idő szerint hétfő reggel hat órakor kiadott közleményében reagált a WikiLeaks akciójára, és kijelentette, hogy azt az elhallgattatására és megfélemlítésére irányuló tettnek tekinti. A George Friedman alapító és ügyvezető igazgató vezetése alatt álló intézet nem ijed meg, és Friedman nem mondott le, ellentétben azzal, amit egy interneten keringő hamis email állít - írta a Stratfor.

A WikiLeaks által közzéteendő emailek között "lehet olyan, amely hamisítvány, olyan, amely pontatlanságokat tartalmaz, és olyan is, amely hiteles. Egyiknek sem ismerjük el a hitelességét, és egyiknek a tartalmát sem vagyunk hajlandók értelmezni, mert miután megloptak minket, nem leszünk másodszor is áldozatok azáltal, hogy kérdéseket tesznek fel nekünk ezekről" - olvasható a közleményben.

A kiszivárogtató portál nem árulta el, hogy hogyan jutott a texasi székhelyű Strategic Forcasting Inc. belső és külső leveleihez. 2004 júliusa és 2011 december vége között keletkezett levelekről van szó. Az elemzőintézet elleni hackertámadásra tavaly év végén derült fény. Ezután felkerült a világhálóra a cég több mint 30 ezer ügyfelének hitelkártyaadata.

A Stratfor úgy határozza meg magát, mint amely előfizetés ellenében gyűjt információkat és készít ezekből geopolitikai elemzéseket. Ügyfelei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium, több kormányzati szervezet, biztonsági vállalat és médiaügynökség, továbbá az ENSZ néhány intézménye, illetve számos tekintélyes pénzintézet.

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange a Reutersnak nyilatkozva viszont azt mondta: a Stratfor "egy hírszerzési magáncég, amely amerikai kormányzati forrásokból, kétes hírű külföldi hírszerző ügynökségektől és újságíróktól kapja információit. Nekünk ezzel kapcsolatban az a súlyos aggályunk, hogy ennek az információgyűjtésnek a célpontjai között igaz ügyért harcoló szervezetek is lehetnek".

A WikiLeaks hétfői közleményében azt írta: "az emailekből fény derül a Stratfor informátorhálózatára, számlázási rendszerére, a pénzforgalmát meghamisító technikáira és pszichológiai módszereire".

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) decemberben kezdett eljárást az emailek eltulajdonítása ügyében.

Az Anonymous nevű hackercsoport már az idén közölte, hogy ők lopták el a Stratfor mintegy száz alkalmazottjának leveleit. A hackerhálózat akkor azt ígérte, hogy közzéteszi az ellopott e-maileket, s a "kényes" információkat tartalmazó üzenetek publikálásának pusztító hatása lesz.
George Friedman január 11-én kijelentette, hogy a tolvajok aligha találnak majd bármi fontos információt az ellopott levelekben. "Ha egy hatalmas összeesküvés nyomait keresik, akkor csalódni fognak".

Az Anonymous korábban több olyan pénzügyi intézmény ellen hajtott végre számítógépes kalóztámadást, amelyek ellenezték a titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató WikiLeaks portál működését, és felléptek Assange ellen. A WikiLeaks két évvel ezelőtt csaknem 400 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, illetve tett közzé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kér a stylistból Peller Mariann

Nagy megdöbbenéssel fogadták Peller Mariann átalakulását a nézők tavaly novemberben, amikor az… Tovább olvasom