Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Zene után jobban megy a tanulás: rendhagyó énekórák a Muzsikással

Nem könnyű sokféle korosztálynak énekórát tartani, a Muzsikás együttes azonban kiválóan megoldja ezt a feladatot: az elmúlt hét évben nagyjából nyolcvanezer gyerek és 380 iskola vett részt országszerte „Rendhagyó énekórájukon". A nemzetközi hírű népzenei együttes titkára mi is kíváncsiak voltunk, így ellátogattunk egy órájukra. Sok zenét, sok mesét hallhattunk.
„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő... semmi mással nem pótolható... Zene nélkül nincs teljes ember" – mondta annak idején Kodály Zoltán. A Muzsikás együttes tagjai sem gondolják ezt másképpen. – Az emberek képesek alkalmazkodni a szélsőségekhez: magas hegyek között, dzsungelben, sivatagban, sarkköri körülmények között közösségeket hoznak létre, amelyeknek mindig is megvolt a saját nyelve, hite és zenéje. Mi, magyarok sem vagyunk kivételek. Muzsikáinkat több mint 100 évvel ezelőtt Bartók Béla és Kodály Zoltán kezdte el gyűjteni. Járták a falvakat, mert a városokban akkoriban ez a „műfaj" hanyatlott – mesélte Hamar Dániel, a Muzsikás együttes egyik tagja egy kultúrházban, miközben nagyjából 210 gyermek leste minden szavát. Azt is elmondta: annak idején ők saját gyönyörűségük miatt tanultak népzenét. Erdélyben kötöttek ki, Kalotaszegen figyelték, mire táncolnak az emberek. Lassú csárdás, gyors csárdás... Mesélés közben hangszert ragadtak, és megmutatták a diákoknak, mi a különbség az előbb említettek között, a gyerekeknek meg ritmusra járt a lábuk. Rendhagyó iskolai énekórának lehettünk szem- és fültanúi. Az együttes hét éve foglalkozik effajta országjárással, amelyben egy olajipari vállalat támogatja őket. Legutóbbi szegedi látogatásukkor például annyira népszerűek voltak, hogy nemcsak egy általános iskola nyolc osztálya, hanem még a közeli óvodások is részt vettek az órájukon.

Zene után jobban megy a tanulás: rendhagyó énekórák a Muzsikással. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Nem lehet kihagyni

„Hej Dunáról fúj a szél, Szegény embert mindig ér, Du-ná-ról fúj a szél..." – énekelte minden kis nebuló együtt a Muzsikásokkal, akik valóban nagyon értenek hozzá – bizonyosan nem könnyű –, hogyan kell megmozgatni ilyen sokféle korosztályhoz tartozó gyereket. De olyan jól működik, amit kitaláltak, hogy a felnőttek – igazgató és tanárok – ugyanúgy kíváncsi tekintettel figyelik, mi sül ki a rendhagyó énekórából. Nem csoda a nagy figyelem, hiszen olyan információkhoz is hozzájuthatnak, hogy miért készül a nagybőgő vonója lószőrből.

A kelta zene sem áll távol tőlük

Jövőre lesz 40 éves a Muzsikás együttes. A nemzetközi hírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei formáció 2008-ban elnyerte a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést: a World Music Expo Womex-díjának kitüntetettje volt. Fellépnek folk-, népzenei és világzenei eseményeken, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a dzsessz, a kelta vagy a zsidó zene sem. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek már fel, mint a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théatre de la Ville, a Santa Cecilia Akadémia vagy a Carnegie Hall. Jelenlegi tagok: Sipos Mihály (hegedű, citera, ének), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének), Hamar Dániel (bőgő, gardon, dob, ének). Tavasszal több zenei fesztiválon, többek között Angliában és Németországban is láthatják őket a rajongók, illetve újabb New York-i fellépést is tervezgetnek ebben az időszakban.

– Azt gondolom, hogy ezt nem lehet kihagyni, hiszen a népzene a gyökereinkhez tartozik. Ez az együttes pedig igen népszerű a maga nemében. A mai gyerekek nem igazán hallgatnak népzenét. Ha visszatekintek a saját gyermekkoromra, nálunk sem volt fontos ebben az életkorban, de azért talán mi többet énekeltünk. A készségeket, a művészetet ápoló tantárgyak háttérbe szorultak a mai tanmenetben, pedig kicsit helyre tehetné a gyerekek lelkét – mondta Szil Elemérné, a szegedi Fekete István Általános Iskola igazgatónője, aki még 2010-ben „nevezte" iskoláját a lehetőségre, de olyan hosszú a lista, hogy csak most került sor rájuk.

12 ezer gyerek vár rájuk

– Minden jelentkezőhöz igyekszünk eljutni. Nagyjából nyolcvanezer gyerek és 380 iskola vett részt ez idáig a programon országszerte. Az idei tervek szerint 60 iskolát, ezzel együtt 12 ezer gyereket látogatunk meg. Sipos Misinek a fejéből pattant ki az ötlet: azzal jött el az egyik próbára, tudjuk-e, hogy egy héten mindössze egy énekórája van az iskolásoknak. Nem tudtuk. Amikor még a mi gyerekeink jártak iskolába, két énekórájuk volt. A heti egy nem szeretteti meg a gyerekekkel ezt a tantárgyat, még a legtehetségesebb pedagógus sem tud mit kezdeni velük ennyi időben – mondta Hamar Dániel. Szerinte az az általános vélekedés, hogy az énekóra elveszi az időt a fontosabb tantárgyaktól. Ők azonban ezt bizonyítékokkal cáfolták. A Kodály Zoltán által patronált iskolák, ahol „erőltetetten" sok énekóra volt – heti hét, akár napi kettő –, látványos eredményt hoztak más területeken is. Mindenkinek kellett kórusba járni, hangszeren tanulni. Teljesítményben ezek az iskolák voltak a legjobbak más tantárgyakból. Az oka pedig egy nagyon egyszerű dolog: van, amikor könnyen megy a tanulás, van, amikor nehezebben. Amikor könnyen megy, akkor olyan állapotban van az agy, hogy befogad. A zene ilyen állapotba hozza az agyunkat – énekóra után könnyebb a történelem és a matek is.

A Muzsikás együttes rendhagyó énekórája Csetényben


Nehezebb, mint a Carnegie Hallban

A Muzsikás együttes egyik célja, hogy rávilágítson, miért van oly nagy szüksége az embernek a zenére. Nem a szórakozást, hanem a lelki karbantartást jelenti ugyanis. Kodály fogalmazta meg: „A zene semmi mással nem pótolható..."

– Érdemes az írásait olvasni, mert nemcsak zeneszerző és pedagógus volt, hanem egy éles eszű gondolkodó. Azt mondja, hogy ebben a korban kell a gyerekeknek zenei élményt adni. Azelőtt a budapesti zeneakadémiára vidékről jártak fel busszal a gyerekek. Ezért gondoltuk, hogy mi megvalósítjuk az ellenkezőjét, és helybe megyünk. Ez egy kötelező program, ezért egészen másképpen kell a gyereksereget megszólítani. Az érdekes az, hogy az elmúlt hét évben egyáltalán nem kellett fegyelmezni. Hihetetlen, de ha azt akarjuk, hogy olyan csendben legyenek, hogy a levegővétel hallatszódjon, akkor megteszik, mert nekik ez játék. A csönd is része a zenének. Előfordult, hogy kijött a „porondra" a szigorú igazgató, és azt mondta: „itt a Muzsikás együttes, mindenki maradjon csendben, különben kapnak egy igazgatói rovót!" – na innentől kezdve tíz percig tart, mire ezt a helyzetet rendbe hozzuk. Kialakul ugyanis egy feszültség a gyerekben, amit nem szabadna elültetni benne.

Sok zene, sok beszéd. Nem lehet végigzenélni a negyvenöt percet, egyensúlyba kell hozni a beszéddel. Nekünk ez egyfajta erőpróba volt: egy rossz „mozdulat" végzetes lehet, hiszen ez nem egy rutinos koncertlátogató közönség. Nehezebb a figyelmet elérni, mint a Carnegie Hallban.

Zene után jobban megy a tanulás: rendhagyó énekórák a Muzsikással. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Élete legnagyobb gázsija

Egy lakótelepen lévő iskolába nem az elit családok gyermekei járnak. De egy ilyen iskolában kaptam meg életem legnagyobb gázsiját. Egy kilenc év körüli gyerek a koncert után jön földöntúli mosollyal az arcán, kis kezében zacskó. Odanyújtja: Gratulálunk! A zacskóban volt három darab háztartási keksz: a kis nasika, amit aznap vitt magával az iskolába – mesélte Hamar Dániel. Története is bizonyítja, a gyerekek mennyire hálásak tudnak lenni azokért a dolgokért, amelyek az ő érdekükben születnek.

A tízéves Ádám is részt vett már rendhagyó énekórán, és nagyon tetszett neki. Igaz, szereti a népzenét, de ritkán hallgatja. Tamburát is most látott először. A harmadik osztályos Szofi családjával otthon leginkább rádiót hallgat, nagyon hangulatosnak találta a különleges órát. Azt állította, hogy nincs ritmusérzéke, emiatt nem tanul táncolni és zenélni. Mi azonban az ellenkezőjére biztattuk, hiszen nem tudhatja, mihez lesz tehetsége, nagyon gyerek még.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyász! Meghalt a legendás zenész, Mr. Gitár

91 éves korában elhunyt Bert Weedon brit gitáros, aki Frank Sinatra és Nat King Cole oldalán is… Tovább olvasom