Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Zenészek főhajtása Cseh Tamás előtt

Egy éve már, hogy elhunyt Cseh Tamás. A ˝gitáros dalnok˝ tiszteletére olyan előadók, zenekarok dolgozták fel egy-egy dalát, amit közel éreztek magukhoz, mint a Csík zenekar, Lovasi András, a Quimby vagy Péterfy Bori.
Marton László Távolodó, a lemez ötletgazdája és szerkesztője úgy véli, a művész dalai ezáltal egy új generáció számára is megnyílhatnak.

Alig egy éve, 2009. augusztus 7-én hunyt el Cseh Tamás, a magyar könnyűzene legendás ˝egyszálgitáros˝ dalnoka. A 2010-es Sziget nulladik napján sajátos főhajtással tiszteleg előtte 18 zenekar, előadó a kortárs könnyűzenei életből. Lemez készült ˝Eszembe jutottál – főhajtás Cseh Tamás előtt˝ címmel, amelyen a művész kortársai, egykori munkatársai – mint Másik János vagy Kiss Ferenc – mellett a mai tizen-huszonévesek kedvencei is feldolgoztak egy-egy Cseh Tamás-dalt. Köztük van Péterfy Bori, Lovasi András, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Palya Bea, a Besh o droM, a Heaven Street Seven, a Csík zenekar és a Quimby is – és az utolsó számban felcsendül Cseh Tamás hangja is egy korábbi felvételről.

A kezdeményezésről kezdettől fogva tudott Bereményi Géza, az egykori alkotótárs: nagyon örült neki, de a lemez munkálataiban nem vett részt elfoglaltságára hivatkozva.

Cseh Tamás
Cseh Tamás

A Levél nővéremnek volt a nyitány

– Az első Cseh Tamás-album, a Levél nővéremnek megjelenése rettentően sokat jelentett nekem. Az életem egyik legdurvább időszakán segített át, nagyon sokat köszönhetek neki. Cseh Tamás dalaihoz fűződő kapcsolatáról vall így Marton László Távolodó zenei újságíró, a Sziget világzenei nagyszínpadának művészeti vezetője, az album ötletgazdája és szerkesztője. 2009 tavaszán született meg a feldolgozáslemez ötlete, amivel az Etnofon kiadó vezetőjéhez fordult. – Ő szólt Tamásnak, aki pozitívan állt hozzá, de már annyira beteg volt, hogy érdemi közös munkára nem kerülhetett sor. A halála után néhány hétre leállt a dolog, újra kellett gondolni, nélküle dolgozzunk az albumon – idézte fel a zenei újságíró. Mivel rengeteg emlékkoncertet rendeztek a művész halála után, jobbnak látta kivárni, hogy lecsengjen a megemlékezések hulláma. A feldolgozások így végül idén februárban és márciusban készültek el.

Az Illés-dalokból is készült ilyen lemez

A zenekarok maguk jelentkeztek: szívesen feldolgoznának egy-egy Cseh Tamás-számot, ami sokat jelent nekik, vagy felkérésre dolgoztak? – kérdeztük a főhajtásalbum szerkesztőjét, aki elmondta: a zenekarok nagy része meghívást kapott a munkára. Volt viszont egy-két előadó, aki hallott a kezdeményezésről és jelentkezett. Tőlük demót kért, a többiek esetében maximálisan bizalmi alapon működött a dolog. Öt éve már készített hasonló típusú lemezt, Illés-dalok feldolgozásaival – a részt vevő zenekarok nagy része ezen is szerepelt.

– A zenekarok 90 százaléka viszont maga kereste és választotta ki azt a dalt, amiről úgy gondolta: az ő stílusa a legjobban tud kifejeződni benne, úgy, hogy ott van mögötte Cseh Tamás is. Ő sokat jelent azoknak a fiatal zenekaroknak is, akik már nem a szocializmusban töltötték fiatalságuk nagy részét. Nem gondolom, hogy az előző rendszerben kellett szocializálódni, hogy Cseh Tamás jelentsen valamit.

Marton László Távolodó
Marton László Távolodó

Kiss Tibi szerint nagyvárosi trubadúr volt

A zenészek kedvesen emlékeznek Cseh Tamásra. A koncert, a lemez kapcsán mindegyiknek van néhány mondata. A Kossuth-díjas Lovasi András, a hamarosan feloszló Kispál és a Borz és a Kiscsillag frontembere nyilatkozta korábban egy internetes zenei portálnak: 14–15 éves kora óta a Cseh Tamáséhoz hasonlóan kiegyensúlyozott teljesítményű, összefüggő és hosszú idejű életműre nincs más példa a magyar zenében – és a ’90-es évek albumai is éppolyan aktuálisak, mint a korábbiak. Kiss Tibor, a Quimby énekese szerint Cseh Tamás szuggesztív előadó volt, aki látta: az ő feladata, hogy vállalja a ˝nagyvárosi trubadúr˝ szerepét, és minden gitáros-énekes számára majdhogynem megkerülhetetlen az ő világa. Palya Bea szerint a Cseh Tamás–Bereményi Géza páros a magyar dalírásban fontos alapköveket rakott le rendkívül színvonalas szövegeivel, és azzal, ahogy szöveg és zene találkozik.

Olvasóink írták

  • 1. Tapasztalt 2010. augusztus 07. 19:44
    „eleinte Szegedre fellépni ingyen egy "indiánlány" kedvéért kezdett járni, aki egy neves prof. lánya, és késöbb egész másról lett ismert. A papa tiltani próbálta az indiántáborozást a Bakonyban a lányának, aki már akkor sem fogadta el a tilalmakat........
    Nem szeretnék pénzt keresni a dalaink éneklésével, mondta egyszer a JATE -klubban Tamás.....ezt az elvet is magáévá tette a törzsfőnöktől élete során a lány......Nyugodj békében Tamás!
    ÉS KI AZ AZ AKKOR IS LÁZADÓ LÁNY???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem hajlandó Botoxot használni Julia Roberts?

Az Eat, Pray, Love sztárja, Julia Roberts nem hajlandó Botox-kezeléseket igénybe venni. Ezt úgy… Tovább olvasom