Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Zseniális kérdésekkel felfedezni a világot

Gyermeknevelés - A 3-4 éves gyerekek képesek egész álló nap kérdésekkel bombázni a szüleiket. Miért alszunk éjszaka? Miért nem esnek le a csillagok? A víz miért nedves? A cica miért nem tud a víz alatt lélegezni? A kérdezősködéssel gyakran már-már az őrület szélére kergetik a felnőtteket.
A kérdezősködés teljesen természetes dolog, főleg ebben az életkorban, mely amúgy is a miértek kora. A gyermek ugyanis ekkor kezdi felfedezni a világot. A kérdések azt jelzik, hogy csemeténk az önállósodás és a fejlődés egy újabb fokára lépett. A szülő dolga ilyenkor, hogy saját idegeit nem kímélve minden kérdésre a legjobb tudása szerint válaszoljon. Ez persze nem mindig egyszerű, éppen ezért ehhez szeretnénk pár hasznos tippet adni.

Gyermekünk minden kérdésére válaszoljunk, mert ezzel tudjuk fenntartani a kíváncsiságát a világ iránt. Azok a gyerekek, akik nem kapnak választ, egy idő után sajnos abbahagyják a kérdezősködést, zárkózottá válnak. Ennek hátrányai aztán az iskolában és a további életükben is érezhetők lesznek – különösen egy olyan világban, amelyben egyre nagyobb hangsúlyt kap az élethosszig tartó tanulás.
Azzal, hogy mindig válaszolunk nekik, nagymértékben növeljük az önbizalmukat, hisz érzik, hogy fontosak és hogy odafigyelünk rájuk. Törekedjünk az egyszerűségre, és gyermekünk életkorát is mindig vegyük figyelembe. És nyugalom, ha valamit véletlenül mégsem ért, vissza fog rá térni.

Fotó: Dreamstime
Fotó: Dreamstime

Sose hazudjunk neki! Ha valamivel megfog bennünket, akkor inkább mondjuk, hogy majd később térjünk erre vissza, mert nem tudjuk a választ, és utána kell néznünk, vagy ha például egy-egy kellemetlenebb kérdés merül fel (például: Hogyan lesz a kisbaba? Miért csak a fiúknak van kukijuk?), akkor adjunk időt magunknak, hogy végiggondoljuk a megfelelő választ. És sose ködösítsünk: azzal csak összezavarjuk.
Soha ne nevessük vagy gúnyoljuk ki a kérdéseiért! Inkább mindig dicsérjük meg egy-egy okos kérdésért, hogy ezzel is bátorítsuk.
A kérdések fel is zaklathatják gyermekünket. (Például: Anya, mi lesz, ha meghalsz? Apa, vannak kísértetek?)

Ha már zúg a fejünk a sok kérdéstől, akkor inkább tereljük másra figyelmét, de mindenképpen szögezzük le, hogy majd kicsit később még megbeszéljük a dolgot. (Például: Gyere, játsszunk most inkább kicsit.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajós újra a Heti Hetesben

Humorral tiszteleg barátja, Bajor Imre emléke előtt Hajós András a… Tovább olvasom