Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

20 éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Szeged - Húsz éve indult el az első olyan évfolyam a Szegedi Tudományegyetemen, amelyik kommunikáció szakra jelentkezhetett. Akkor még csak második vagy harmadik képzésként lehetett felvenni a kommunikáció szakot – emlékeztetett Szajbély Mihály, az SZTE Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője pénteken az Árkád Bevásárlóközpont Alexandra könyvesboltjában tartott sajtótájékoztatón.
A helyszínválasztás mögött az a gondolat volt, hogy a kommunikáció szakos képzés rugalmas, bevállal populáris helyeket, elképzeléseket és kezdeményezéseket.

Szajbély Mihály elmondta, a rendszerváltás előtt nem volt Magyarországon a kommunikációs területnek egyetemi, főiskolai háttere. A rendszerváltás után Pécsett, Budapesten és Szegeden indult ez a képzés, amely 1993-tól folyamatos. – Most a felsőoktatási politika szereti megkérdőjelezni ennek a szaknak a létjogosultságát, azt, hogy ennek van-e munkaerőpiaci hatékonysága. A mi tapasztalataink szerint a válasz egyértelműen igen. Bölcsész diplomával – a kommunikáció szakossal is – jobban és gyorsabban lehet álláshoz jutni Magyarországon – hangsúlyozta a tanszékvezető.

A sokak által a televízióból ismert Veiszer Alinda úgy látja, ha nem a szegedi kommunikáció szakon végzett volna, akkor nem nyíltak volna meg előtte olyan utak, amelyek segítették a későbbi boldogulását. Hasznosnak tartja, hogy a gyakorlatban jártas szakemberektől tanulhatott, és olyan ismereteket szerzett, amelyekkel felkészültebben vághatott neki a munkának. Rózsa Péter a képzés elejétől tanárként vett részt a tanszék életében. Mint mondta, nem elég egy táblagéppel és egy okostelefonnal felszerelkezve elkezdeni az újságírást, tanulni is kell hozzá. Fontosnak tartja, hogy az egyetem minden körülmények között próbálja fenntartani a kommunikációs képzést.

Péntek délután az Agóra Informatoriumában rendeztek beszélgetést, ahol sikeres egykori hallgatók segítségével mutatták be, miként építhet valaki karriert kommunikáció szakosként megszerzett tudással. A jövő héten hétfőtől péntekig a tanszék nyílt hetet tart, az órákat bárki látogathatja.

Olvasóink írták

 • 9. tomidzsí 2013. február 17. 12:03
  „Szeretem azt ezekben a kommentelésekben, hogy mindenki mindent tud, és milyen <moderálva> okos, annak ellenére, hogy semmi rálátása sincs a dolgokra. Fél/Negyedigazságokat puffogtatnak úgy, hogy meg vannak győződve arról, hogy aki másképp látja a dolgokat, az megrögzött hülye.”
 • 8. dendri 2013. február 17. 09:28
  „6. egyiptomimao

  Valóban egyetemi képzésnek kell lennie annak, hogy valaki hogyan nyilatkozik a médiában? Szerintem egy egy-másfél éves OKJ képzés pontosan elegendő erre, nem kell állami milliókat pazarolni egy ilyen képzésre.”
 • 7. tzrtz 2013. február 16. 22:48
  „Azta, akkor nem iratkozok be inkább. Nincs 20 évem egy szakmát kitanulni. :-D”
 • 6. egyiptomimao 2013. február 16. 21:09
  „1. Géza Sok ismerősöm van,akik kom szakon végeztek. Akiknek fontos volt a munka, azok egy hónapon belül elhelyezkedtek. Az újság és a televízió az csak egy szűk szelet. Az ismerőseim között van szóvivő, sajtós, irodavezető,pr-os, marketinges, hr-es és jól is keresnek.Egy magára valamit adó cég, vállalkozás alkalmaz kommunikációs szakembert. Nem mindegy, hogyan nyilatkoznak meg a médiában. Egy mérnök a szakmájában lehet a csúcson, de valószínű, hogy ami neki nyilvánvaló ,abból egy átlag ember nem ért semmit. Ezért kell egy kommunikációs szakember, aki mindenki számára világosan néhány mondatban nyilatkozik. Nyelveket beszélő humán végzettségű fiatalok kerülnek ki az egyetemről akiket a mostani helyzetben is el tudnak helyezkedni. Természetesen itt is van ranglétra.”
 • 5. bánki 2013. február 16. 21:02
  „Húsz éves a Havas Henrik féle büfé-mozigépész szak !

  Gr. ,,JATE" !

  Hölgy ismerősöm a Siemens portáján kapkodja a telefont! ( Hungária körút Bp. )
  Tényleg jó suli , sokoldalú, lehetsz, pizza futár, főállású fajvédő, -Londoni mosogató -esetleg valamely párt fizetett ,,harcosa" !”
 • 4. geza 2013. február 16. 17:49
  „Egy másik DM-es fórumról:

  Hogy ne érje szó a ház elejét egy 2009-es helyzetképet bemutató cikket idézek:
  http://oktatas.origo.hu/20090528/diplomaskent_is_nehez_allast_talalni
  "Kommunikáció, idegenforgalom és jog - ezekkel a végzettségekkel a legnehezebb állást találni az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint. Az idei jelentkezési adatok azonban újra azt mutatják, a diákok nem a munkaerő-piaci helyzet alapján választanak képzést. 2009 tíz legnépszerűbb szakja közül legalább öttel esély sincs az elhelyezkedésre." - nagyon tanulságos, mert a helyzet azóta sem sokat változott.”
 • 3. tomidzsí 2013. február 16. 16:17
  „1. geza

  Mivel a kommunikáció és médiatudományi képzés már messze nem pusztán televízió meg újságírás, ezért sok ember el tud helyezkedni. Persze nem mindenki marad ezen a területen, ám rengeteg pr-ost, marketingest keresnek a különböző cégek, amiről igaz, hogy Magyarországon a kommentelők többsége azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák (akinek nem inge ...), de attól létfontosságú lehet egy vállalkozás életében. Értem én persze, hogy sokkal könnyebb feltenni egy provokatív kérdést, mint gondolkodni, vagy tájékozódni ...”
 • 2. achilleus 2013. február 16. 13:03
  „Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnök sem lehet ezentúl akárki:
  "A jövőben csak azt lehetne kinevezni, akinek felsőfokú jogi, társadalomtudományi vagy közgazdasági végzettsége van, és legalább tízéves gyakorlatot szerzett médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletében, illetve a hírközlési felügyeletnél, vagy elismert tudományos fokozattal, illetve legalább tízéves oktatói gyakorlattal rendelkezik a médiatudomány területén." - részletek: http://media.mandiner.hu/cikk/20130216_az_et_es_az_eu_javaslatai_alapjan_valtozhat_a_mediatorveny”
 • 1. geza 2013. február 16. 10:24
  „Milyen munkát lehet ezzel a végzettséggel kapni?
  Van-e valamilyen kimutatás hogy a végzett hallgatók hány % a tud elhelyezkedi, egyből, fél éven belül....?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosított állami helyek az SZTE-n

Az SZTE módosította a felvi.hu-n megjelenő mesterszakjai államilag támogatott helyeinek számát: 1446 állami ösztöndíjas helyet kínál szeptembertől. Tovább olvasom