Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

4000 egyetemista lakik kollégiumban

Szeged – Öt éve lakom a kollégiumban, nagyon élvezem. Az egyik szobatársammal a kezdetektől, a másikkal másfél éve élünk együtt – hallottuk Gutai Árpádtól a Károlyi Mihály Kollégiumban.
A fizikatanárnak készülő fiatalember azt mondta, ez a pihenőnapja, épp nincs órája, ezért találhattuk otthon. Ő az első emelet szintképviselője, a diákok problémáit közvetíti a vezetőségnek.

A 10. emeleten Erdős Mariannal a konyhában találkoztunk, éppen húst sütött. A közös konyhát minden szintlakó használhatja, a hűtőkben a diákok fakkokra osztva tarthatják az ételt.

4000 egyetemista lakik kollégiumban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Tervben volt

Évekkel ezelőtt már felmerült egy külföldieket kiszolgáló luxuskollégium ötlete, ami az egykor patinás Royal Szálló átalakítása után valósult volna meg. A hallgatói önkormányzat üzemeltetette volna. – Az egyetem vezetői és a Royal tulajdonosai szenátusi döntés után szerződést kötöttek. Ennek lényege, hogy a szerződésben rögzített állapotra való tatarozás esetén az egyetem a teljes épületet tartós bérletbe veszi és üzemelteti. Az átadás határideje két éve járt le, a tulajdonos a beruházáshoz nem kezdett hozzá, viszont az egyetemet milliós nagyságrendű kötbér illeti meg, amit tudomásom szerint a tulajdonos cég nem folyósított még. Az előkészítésben, illetve az üzemeltetésben lenne komolyabb szerepe a hallgatói önkormányzatnak – tudtuk meg Török Márktól, az önkormányzat elnökétől.

Minden emeletre egy-egy férfi és női fürdőszoba jut, tusolókkal. A földszinti mosodán kívül kisbolt is található az épületben, az étterem nemrég bezárt és a szolárium is. Konditerem és pingpongasztal van, továbbá egy kissé rozoga kosárpálya. Az épületben wifi segítségével internetezhetnek a hallgatók.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) adatai szerint mintegy 4000 hallgató lakik kollégiumban. A Károlyi 823 férőhelyes, ez a város legnagyobb diákszállója. Ezen kívül még négy karközi kollégium van: a Herman, a Móra, az Eötvös és az öthalmi diáklakások. Az egykori szovjet laktanya területén felújított épületben jól felszerelt egy- és háromszobás apartmanok szolgálnak. A karköziken kívül 8 kari kollégium található Szegeden, az orvosokhoz kettő is tartozik. Mindegyik néhány száz férőhelyes. Ezeknek kívül néhány más szállóban, például a Szent Imre Kollégiumban vagy a MÁV-kollégiumban is kaphatnak helyet szegedi egyetemisták, ezekről külön megállapodást kötött az egyetem.

A kollégiumi díj mindenhol 10 ezer forint körül mozog. Aki albérletbe menne, kiadó szobát keres, az már 15 ezer forint plusz rezsi áron találhat. A kétszobás albérletek alsó hangon 40-45 ezer forintba kerülnek, a belvároshoz közeledve minden drágul.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszsegítség felvételihez

A felvételi jelentkezés hajrájában a szegedi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont nemcsak irodájában. Tovább olvasom