Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

6140 hallgatót vettek fel az SZTE-re - cukrászdát nyitna egy gólya

Tegnap óta nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok. Szeptembertől 6140 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, ahol megállt a hallgatói létszám csökkenése. Egy elsőéves hallgató cukrászdát szeretne nyitni, ezért jelentkezett élelmiszermérnök szakra.
Fontosabb ponthatárok Szegeden

467 ponttal a nemzetközi tanulmányok szakra kellett a legtöbb pont a Szegedi Tudományegyetemen. Államilag támogatott jogász szakra 460 pont kellett. Az államilag finanszírozott általános orvos szakra 413-nál, a költségtérítéses képzésre 430-nál húzták meg a ponthatárt. Aki fogorvosnak jelentkezett 419 pontot kellett gyűjtenie állami, 420-at önköltséges formában. Államilag támogatott gyógyszerész szakra 385 pont volt a minimum. Kereskedelem és marketing szakra 450, gazdálkodás és menedzsmentre 455, pénzügy és számvitelre 466 volt a ponthatár. Pszichológia szakon 429, szociológián 320, kommunikáció és médiatudomány szakon 457 pontra volt szükség a bejutáshoz. Gépészmérnök szakra 287 pont is elég volt, de élelmiszermérnök és programtervező informatikus szakokra sem kellett több 290 pontnál. Az összes szegedi ponthatár ide kattintva érhető el.

- Az intézmény számára a felvételi ponthatárok nem sokat jelentenek, mert azok sokszor véletlenül alakulnak ki. Ezek inkább a jelentkezőknek érdekesek - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Gábor, az SZTE rektora. Az intézmény számára inkább az átlagpontszámok mutatják, hogy milyen képességű diákok érkeztek.

Szabó Gábor bejelentette: remélik, hogy az utóbbi három év tendenciája - amely során néhány százaléknyit csökkent a hallgatói létszám -, megfordult, miután több hallgatót tudtak felvenni tavalyhoz képest. A tudományegyetemek között kiemelkedően szerepelt az SZTE, más egyetemeken jellemzően csökkent a létszám.

A hallgatók ötöde fizet

A mostani eljárásban 6140 hallgatót vettek fel, közölük 5105 államilag finanszírozott, 1035 önköltséges formában tanulhat. Nappali alapképzésre 2982, mesterképzésre 1083, levelezőre 635, távoktatásban 49, felsőoktatási szakképzésben 492, levelező szakképzésben 43, osztatlan nappali képzésben 771, osztatlan levelezőn pedig 85 diák tanulhat.

Szabó Gábor hangsúlyozta: nőtt a tanárképzésre jelentkezők létszáma, de ez nem jelenti azt, hogy minden renden van, mert a természettudományos tanárképzésnél sokkal több hallgatóra lenne szükség. - Azon kevés intézmény közé tartozik az SZTE, ahol optimistán lehet a jövőbe tekinteni - mondta.

Továbbra is népszerű az orvosképzés

Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes elmondta: a meghirdetett 125 tanári szakpár között legnépszerűbb a magyar-történelem, a földrajz-történelem és a biológia-kémia. A tudományterületeket nézve, 66 diák az angol nyelv és kultúra iránt érdeklődik, ezt a létszám alapján a magyar, a rajz, a zene, a földrajz és a biológia követi.

A rektorhelyettes beszélt az orvosképzésről is, amely továbbra is nagyon népszerű Szegeden. 413 pont volt a ponthatár, de sokkal fontosabb, hogy idén több orvost tudtak felvenni a tavalyinál. A hallgatók átlagpontszáma 438, amely azt mutatja, hogy érettségi eredményeik alapján jó képességű diákokat sikerült felvenni.

Cukrászdát nyitna az elsőéves Szabolcs

Szerencsés Szabolcs élelmiszermérnök szakra jelentkezett. Eltökélt célja, hogy cukrászdát nyisson a városban, ezért választotta a szakot. - Olyan helyet szeretnék, amely nem elit, ahol bárki leülhet és jól érezheti magát. Ilyet nem látok Szegeden - mondta. Szabolcs érdeklődik a duális képzés iránt is, jónak tartja, hogy már az egyetem alatt munkatapasztalatot szerezhetnek a diákok.

A jog mellett az idegen nyelvek érdeklik, ezért Nemzetközi jogász lenne Korponai Nelli, aki elsősorban nemzetközi jó híre miatt választotta a Szegedi Tudományegyetemet. Nem retten vissza attól, hogy sokak szerint túlképzés van jogászokból, mert úgy látja, hogy a magyar jogrendszer bonyolult, ezért szükség van jó szakemberekre.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni pótfelvételire

Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója elmondta: az vehet részt a pótfelvételi eljárásban, aki nem jelentkezett sehova, vagy nem vették fel. A felvételi tájékoztató július 26-án jelenik meg, a jelentkezési határidő augusztus 10-e. Fontos, hogy az eljárásban csak egy helyet és szakot lehet jelölni. A pótfelvételi ponthatárok augusztus 26-án jelennek meg.

Továbbá fontos szabály, hogy csak olyan szakot lehet meghirdetni a pótfelvételin, amely az általános eljárásban is megjelent. Az intézmények csak önköltséges helyeket hirdethetnek meg a szabad kapacitással bíró szakokon. A pótfelvételin a normál eljárásban kialakult minimumpont alatt nem lehet felvenni hallgatót.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legjobbjai között az SZTE

Ismét felkerült a Center for World University Rankings világrangsorára a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét rangsoroló listán a 731. az SZTE. Tovább olvasom