Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

6140 hallgatót vettek fel Szegedre

Szeged - Szeptembertől 6140 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, ahol megállt a hallgatói létszám csökkenése. Egy elsőéves hallgató cukrászdát szeretne nyitni, ezért jelentkezett élelmiszermérnök szakra.
– A felvételi ponthatárok nem sokat jelentenek az egyetemnek, ezek inkább a jelentkezőknek érdekesek. Az intézmény számára az átlagpontszámok mutatják, hogy milyen képességű diákok érkeztek – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Gábor, az SZTE rektora. Több hallgatót tudtak felvenni a tavalyinál, ezért remélik, hogy megfordult az utóbbi három év tendenciája, amikor néhány százaléknyit csökkent a hallgatói létszám. A rektor kiemelte: a tudományegyetemek között kiemelkedően szerepelt az SZTE, mert más egyetemeken jellemzően csökkent a létszám. Többen lennének tanárok is, de ez nem azt jelenti azt, hogy minden renden van, mert a természettudományos tanárképzésnél sokkal több hallgatóra lenne szükség.

Most 6140 hallgatót vettek fel, közülük 5105 államilag finanszírozott, 1035 önköltséges formában tanulhat. Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes elmondta: a tanári szakpárok közül legkeresettebb a magyar–történelem, a földrajz–történelem és a biológia–kémia. A rektorhelyettes beszélt az orvosképzésről is, amely még mindig népszerű Szegeden. 413 volt a ponthatár, de sokkal fontosabb, hogy idén több orvost tudtak felvenni a tavalyinál. A hallgatók átlagpontszáma 438, így az érettségi eredményeik alapján jó képességű diákokat sikerült felvenni – fogalmazott.

Az elsőéves Szerencsés Szabolcs élelmiszermérnök lenne. Eltökélt célja, hogy cukrászdát nyisson a városban, ezért választotta a szakot. – Olyan helyet szeretnék, amely nem elit, ahol bárki leülhet és jól érezheti magát. Ilyet nem látok Szegeden – mondta. Szabolcs érdeklődik a duális képzés iránt is, jónak tartja, hogy már az egyetem alatt munkatapasztalatot szerezhetnek a diákok.

Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója elmondta: az vehet részt a pótfelvételi eljárásban, aki nem jelentkezett sehova, vagy nem vették fel. A felvételi tájékoztató július 26-án jelenik meg, a jelentkezési határidő augusztus 10-e. Az eljárásban csak egy helyet és szakot lehet jelölni. A pótfelvételi ponthatárok augusztus 26-án jelennek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6140 hallgatót vettek fel az SZTE-re - cukrászdát nyitna egy gólya

Tegnap óta nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok. Az SZTE-n megállt a hallgatói létszám csökkenése. Egy elsőéves hallgató cukrászdát szeretne nyitni, ezért jelentkezett élelmiszermérnök szakra. Tovább olvasom