Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A BTK épületében töltötték az éjszakát a diákok

Középiskolások, egyetemisták, oktatók, szülők részvételével egész délután demonstráltak Szegeden a felsőoktatás átformálása ellen. Néma megmozdulás a gimik előtt, városi séta a TIK-től, beszédek a Rákóczi téren és BTK-foglalás.
Közös közleményt adott ki csütörtök reggel a szegedi hallgatói önkormányzat, a Miérthallgatók csoportja és a Hallgatói Hálózat. Az SZTE EHÖK tüntetése, a Miérthallgatók Menet a felsőoktatásért nevű akciója, valamint a rendkívüli hallgatói fóruma egy közös, 60 fős virrasztáson folytatódott. A virrasztás résztvevői között voltak a fenti szervezetek képviselői mellett az SZTE hallgatói, illetve a szegedi Hallgatói Hálózat tagjai is, akik közös együttműködési szándékukról biztosították egymást.

A szervezetek és csoportok a korábban megfogalmazott követeléseiket változatlan formában fenntartják. A Miérthallgatók rendkívüli hallgatói fóruma az épület elfoglalásává alakult át, amellyel a résztvevő hallgatók azt kívánták jelezni, hogy amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, követeléseiket nem teljesítik, további hasonló jellegű megmozdulásokat tartanak.

07.09. Információink szerint hazamentek a diákok.

22.01. Várhatóan 50-60 diák kitart és az éjszakát a BTK-n tölti, s ebben nem akadályoza meg őket a kar vezetése.

20.01. Az estébe nyúló fórumon már viszonylag kevesen tartottak ki, fél tízig van teremfoglalásuk a hallgatóknak, ennek ellenére úgy tűnik, 50-en, 60-an itt  éjszakázhatnak.

18.53. Helyszíni tudósítónk szerint a kétezres létszám erősen túlzó becslés, több forrásunk is egybehangzóan állítja, maximum fele ennyien lehettek a Rákóczi téren. A 800 hallgató éjszakázása is kérdéses, jelenleg ugyanis maximum 200-an vannak, s csak néhány diák állítja, hogy a BTK-n éjszakázik.

Diákmegmozdulások Szegeden - a BTK-n. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

18.53.
SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság Közleménye:
"Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága a Csongrád Megyei Kormányhivatal előtt tartott tüntetést követően elfoglalta az SZTE BTK épületét. A tüntetésen közel kétezer fő vett részt, az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága mellett a Hallgatói Hálózat, a Miérthallgatók és a Diákellenállás a Felsőoktatásért szervezet tagjai, valamint oktatók, középiskolások és civilek is megjelentek a tiltakozáson. Közel 800 hallgató fogja a BTK épületében tölteni az éjszakát, a teremfoglalás másnap reggel nyolc óráig tart."

17.55. Megérkeztek a diákok a bölcsészkarra, az aud.max-ba, miután végigvonultak a Kossuth Lajos sugárúton és A Tisza Lajos körúton. A BTK bejárata előtt Csernus Sándordékán várta őket és beengedte az épületbe a demonstrálókat. Többen azt mondják, hogy itt éjszakáznak – a hallgatói fórum elkezdődött.

17.30. Bernschütz Bálint az Ehök egyik tagja felszólította a tüntetőket, hogy foglalják el a BTK-t. A tömeg elindult az épület felé s azt skandálja, „az egyetem a miénk". A Kossuth Lajos sugárúton vonulnak, rendőri felvezetéssel és Zélity László szegedi rendőrkapitány „felügyeletével".

Diákmegmozdulások Szegeden - a Rákóczi téren. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


17.11.
Beszédet mondtak a Hallgatói hálózat, a Hallgatói önkormányzat, a Diákellenállás a felsőoktatásért és a Miérthallgatók csoportjának tagjai is. A tömörkényes Darvasi Áron volt az első szónok, aki kitért arra, hogy kétoldalú kommunikáció jöjjön létre a kormány és a felsőoktatás résztvevői között. Ivánkovics Márk, a Hallgatói hálózat egyik tagja hangsúlyozta, aki nem tanul azt rúgják ki, de fizettessenek tandíjat. A beszédek folyamatosak, itt van a tömegben Szabó Gábor rektor.

16.18. Megérkezett a tömeg a Rákóczi térre, Nagy Imre szobra mellett állítottak fel színpadot a szervezők. Megjelent a Jobbik is, öt fővel és zászlóval, a tömeg azonban kifütyülte az érkezőket és „lekiabálta" a párt tagjait. Kezdődnek a beszédek.

Diákmegmozdulások Szegeden - úton a Belvárosban. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


16.02.

Semmit rólunk, nélkülünk! Rózsa mondjon le! - ezeket is kiabálják a diákok. A forgalmat a rendőrség biztosítja a  zebrákon, a menet zavartalanul halad a Tisza Lajos körúton. Egyre duzzad a tömeg, s vele együtt növekszik a biztosító rendőrök száma is. Az autósok dudálva biztosítják támogatásukról a diákokat.

15.45.
A közben 500 fősre duzzadt tömeg már elhagyta a Dóm teret, azt skandálva, hogy nem hagyjuk!

15.30.
A menet elindult a Dóm tér felé.

15.25.
Közel 400-an gyűltek össze a TIK előtt, hogy hallassák hangjukat a kormány felsőoktatási reformjai ellen. Czeglédi Ambrus Máté hangosbeszélővel szónokolt, elmondta, hogy veszélybe került  a felsőoktatás és Szeged jövője is. Ebben pillanatban érkeztek meg a BTK-n készült plakátok, kerepelőkkel kísérve. Felolvasták a hallgatók hat pontját és közösen kiáltottak fel: nem hallgatunk tovább. Közel 10 rendőr biztosítja a megmozdulást.

Diákmegmozdulások Szegeden - a TIK előtt. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A Menet a felsőoktatásért résztvevői a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) bejárata előtt gyülekeznek. Tervezett útvonal: Ady tér - Aradi tér - Dóm tér - Somogyi utca - Kárász utca - Kölcsey utca - Tisza Lajos körút - Kossuth Lajos sugárút - Rákóczi tér (Megyeháza).

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a középiskolások, az egyetemi hallgatók és dolgozók mellett Szeged polgárainak is a figyelmét a felsőoktatás kétségbe ejtő helyzetére. A Menet a felsőoktatásért nevű kezdeményezésükre a MiértHallgatók mindenkit várnak, hiszen a felsőoktatási forráskivonások következményeit az unversitas munkatársai is megérzik majd; a hallgatók létszámának csökkenése pedig a város szolgáltatási szektorát, ezzel együtt gazdasági fejlődését veszélyeztetné.

Diákmegmozdulások Szegeden - készülnek a plakátok a BTK-n. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

14.55.

A BTK-n már készülnek a plakátok a fél ötkor kezdődő, Megyeháza előtti tüntetésre.

14.30.
Véget ért a megmozdulás a Radnóti előtt, Reményfy Dániela demonstráció szervezője elmondta, szeretnék elérni, hogy a kormány kétoldalú kommunikációt folytasson a diákokkal, a rektorokkal és az oktatókkal, s ezt érdemi szinten tegye meg. Információink szerint a Ságvári előtt elmaradt a tiltakozás.

Diákmegmozdulások Szegeden - a Radnótinál. Fotó: Karnok Csaba

14.03.

Elkezdődött. A szegedi gimnáziumok némán tiltakoznak iskolájuk előtt. A Diákellenállás a Felsőoktatásért csoport középiskolás tagjai csöndben állnak az iskolák előtt, körülbelül 15 percet. Mi a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium előtt vagyunk, itt mindössze két tucatnyian lehetnek.

A következő iskolák - információink szerrint - biztosan csatlakoztak a megmozduláshoz: Radnóti, Ságvár, Déri, Gábor Dénes, Dugonics András, Deák.

Olvasóink írták

239 hozzászólás
 • 239. tucat 2012. december 21. 20:24
  „Rendben, Czindi!
  Aludjon jól! :)”
 • 238. czindi 2012. december 21. 18:39
  „Kedves tucat! egyezzünk meg valamiben: a 36.6 C°fok lehet hideg, lehet meleg, de az általánosan (orvosilag ) elfogadottak szerint meleg ( nyilván a hidegvérű állatokhoz képest.) Mármost minden élő ember MELEG, mert aki kihűlt, az már halott. Tehát minden élő ember MELEG, mert ilyen a testhőmérsékletünk. Persze van még melegebb, azt hőemelkedésnek vagy láznak hívjuk. Vagyis a homoszexuálisokat melegnek nevezni nem igazán ildomos, mert minden ember meleg, de nem minden ember homokos.
  A másik: voltak cikkek, amelyek a mai diáktüntetéseket megpróbálták 56-hoz hasonlítani. Nos én azon ott voltam, és azért voltam bátor kikérni ( a magam nevében is ).
  Egyébként nem rejtőzködök, nincs "megbízható fedezékem" sem szükségem rá. Véleményemet mindig vállaltam (a hatvanas-hetvenes években is!) és vállalom ma is.
  Viszont jól alszok.”
 • 237. tucat 2012. december 21. 15:17
  „236. Torontál
  Kedves Torontál!
  A hozzászólásában említett jó néhány, igen lényeges észrevételével egyetértek, de a következtetései, úgy érzem, ennek ellenére nem helytállóak. Hadd kezdjem az utóbbiakkal, mert ez egyszerűbb.

  Ezt mondja: "Túl sok a bóvli egyetem , főiskola az országban , bóvli oktatókkal és nokedli diákokkal". A megfogalmazása sarkos, de a lényegével nem mernék vitatkozni, legfeljebb a mértékegységek tekintetében lenne vita köztünk, azaz nem biztos, hogy mindketten ugyanazokat a tanodákat sorolnánk a "bóvli" kategóriába, miközben a színvonalas, nagy hírű egyetemeken is találhatnánk olyan képzési irányokat, formákat és specifikációkat, amelyekkel kapcsolatban ez a gyanú okkal merülne fel. Az utóbbi, a nagy egyetemeinket érintő probléma számomra sajnos összefonódik Fodor Gábor nevével, aki, nyilvánvalóan nem egyedül, komoly szerepet vállalt abban, hogy a mára az egész közoktatási szisztémánkra kiterjedő, nehezen ellensúlyozható erkölcsi káosz megjelenjen a társadalmunk életének minden színterén, beleértve mindannyiunk zavaros, ügyeskedő, korrupt, törvénykerülgető, fegyelmezetlen mentalitását, de akár a fiatalok, olykor valóban elgondolkodtató jogköveteléseit is - megjegyzem, a mostani megmozdulásukat nem sorolom ide, erről majd később. Félre ne értsen, nem a liberalizmusról, hanem éppen annak a lejáratásáról beszélek, és ez a Fodorékkal szemben érzett haragom legfőbb oka, lévén magam megrögzötten fegyelmezett és következetes szabadságelvű figura, aki így az emberi szabadságjogokról csak rémesen beszűkült platformon tud egyáltalán pár gyenge hatásfokú szót is ejteni, noha erre elemien nagy szüksége lenne végre ennek az önmagát halálra gyötrő társadalomnak. Azóta sem tudom ezt megbocsájtani Fodoréknak, akiknek hiába rángattuk a mandzsettáját e kérdés kapcsán is, mondván, a stabil, ámbár sok szempontból akkoriban valóban nem eurokonform, elavuló, sőt a rendszerben szocializálódókra - és így a társadalom jövőjére - nézve veszélyes poroszos elemeket is tartalmazó struktúrájú és metodikájú, magyar közoktatási rendszer reformja elkerülhetetlen, de az építkezésnek nem fentről, a felsőoktatás irányából, hanem alulról, az alsó fok felől, és nem forradalmi rohamtempóban kell elkezdődnie, hanem lassan, fokozatosan, a gazdaság és a társadalom adottságainak és képességeinek, a közgondolkodás formálhatósága tempójának a figyelembe vételével kell az új, valóban előremutató, liberális szellemében az Unióéba integrálódó, átlátható és átjárható felépítményével felváltania a régi, egyébként még alapvetően működőképes szisztémát. Hiába volt minden, a bolognai folyamat teljes gőzzel tarolt, ahelyett, hogy a régi, stabil elemekre fokozatosan ráépült volna. Ennek egyik, akkor még csak szűk körben, de ma már mindenki számára látható következménye az is, hogy egy gyenge gazdasági potenciálú ország (mi) reménytelen harcot vív pl. egy olyan, kreditpontszámok gyűjtésével évekig nyújtható tanulmányi időszakkal is megterhelt rendszer fenntartási nehézségeivel, amely a nálunk sokkal gazdagabb országok számára is nyűgössé vált a a globális válság tombolása óta. Még egyszer, mielőtt félreértene: a bolognai rendszerre való áttérés megkerülhetetlen szükségszerűsége nem vita tárgya számomra, de a végrehajtás sajnos alapvetően elhibázott volt, és ennek óriási szerepe van a mai társadalmi káosz kialakulásában is. Az átalakítás kezdetekor a globális válságot ugyan még nem láttuk világosan, de ezzel együtt is egészen más, a rendszer és az ország, meg a társadalom adottságait figyelembe vevő, megfontoltabb lépéseket javasoltunk - hiába. Hadd legyen elég most ennyit szólni erről, mert a részletek megírásával 2014 tavaszáig (:D) se végeznék, addig meg minek nyújtsam? ;) :D

  Lássuk, melyek azok az észrevételei, amelyekkel nem tudok egyetérteni!
  Azt mondja, hogy - az egyes felsőfokú intézmények egyes karain és szakjain megszerzett diplomák értéktelenek, vagy legalábbis nem életszerű képzés, és nem teljesítőképes tudás áll mögöttük. Nos, ez, a részleges és tétova egyetértésünkkel esetleg "bóvli" kategóriába sorolható tanodák által kibocsájtott, némely oklevelére valóban igaznak látszhat, de a hazai és nemzetközi hírű univerzitásainkkal szemben egyáltalán nem áll meg a vád. Az ilyen állítások számomra nyilvánvalóan politikai célzatúak, és sajnos súlyos károkat okoznak az amúgy is évek óta nyirbált, de nemzetközi porondon igenis még mindig elismert (kész csoda, hogy ennyire nevetségesen alacsony állami támogatással is színvonalasan működő) egyetemeink jó hírnevének, teljesen alaptalanul. Ez még akkor is igaz, ha az egyes karokon és szakokon megszerzett diplomák nem egyforma esélyekkel támogatják a tulajdonosaik elhelyezkedését, mert - és ezt még a legvadabb szélsőjobbos sem vitatja, vagy, ha igen, súlyosan melléfog - a felsőfokú, kivált a jó hírű egyetemeken kiállított oklevelek nagyságrendileg javítják a pályakezdő munkába állásának lehetőségeit, ráadásul az alacsony iskolai végzettségűekéhez mérten kiemelkedően jó jövedelem ígéretével. A diploma tehát, ha akkreditációs rendszeren belülről származik, óriási, semmivel sem helyettesíthető érték, kedves Torontál, akkor is, ha ideiglenesen, hosszabb-rövidebb ideig, nem közvetlenül hasznosul a birtokosa munkájában.

  Azt is mondja, hogy ezek a Kölykök okafogyottan zsörtölődnek-mozgolódnak, mert hiszen a kormányviktor úgyszólván csontig... a bársonyos popsijukat. De ez nem így van, kedves Torontál. Egyrészt a követeléseik csak egy töredékének az érvényesüléséről lehet szó jelenleg, de ennél sokkal nagyobb, ezertonnás súlyú probléma sajnos - és ezt, bizony, nehéz lesz belátható időn belül megoldani - a kormány hitelvesztése. Egészen röviden: a Kölykök nem hiszik el annak a kormánynak egyetlen mozdulatát, de már a "hogy vagy?" kérdését sem, amely követhetetlen szlalommenetben, ötletszerűen, a nagyfőnök kézi vezérlésének is minduntalan kitéve, ígérget tegnap feketét, ma fehéret, majd, még szintén ma, pár óra múltán sárgát, kéket, de leginkább zöldeket, növekvő belső zavarában. Erre sajnos nem tudja egyetlen, a rendszerben már benn élő (egyetemista), vagy oda készülő (felvételét kérő) gyerek sem alapozni a terveit, elbizonytalanodik, elveszíti a hitét, és igyekszik kiszámítható viszonyokkal jellemezhető országokba és világrészekbe elmenekülni. Sokan már a felsőfokú tanulmányaik megkezdést is máshol, a hazainál akár valamivel színvonalasabb (azért ilyen is van, tekintve pl. az oktatásra költött GDP hányadok összehasonlítását!), semmivel sem drágább, vagy, urambocsá´, akár lényegesen olcsóbb is. Ami pedig az életük későbbi folytatását illeti, nos, erről alig hinném, hogy sokat kellene beszélnem most, mert a hazai és a határokon túli esélyek anomáliája, azt hiszem, eléggé közismert. Hogy mindez hogyan érinti a magyar társadalom jövőjét? Egy biztos: azt állítani, hogy sehogy, legfeljebb az IMEI-ben lehet következmények és felelősség nélkül, bár alighanem még ott is mosolyt fakasztana a kevésbé zavart tudatú betegek körében.

  Mindent egybevetve, a (hosszú évek során) kialakult, erkölcsileg egy atomcsapás társadalmi következményeihez mérhető helyzetben, a felsőoktatásra nézvést azt tartanám helyesnek, ha azonnal végbemenne egy olyan, "alapértelmezett" rendszer-visszaállítás, amely, mondjuk, a 2011 tavaszának, esetleg őszének megfelelő állapotokat rögzítené. RÖG-ZÍ-TE-NÉ.Így a Kölykök lecsillapodhatnának (ha elhinnék, hogy másnap is ugyanarra ébrednek ;)), és a középiskolásoknak sem kellene a sok éves munkával kiérlelt terveiket sutba dobniuk. Azután később, mondjuk a következő tanévben, elkezdődhetne az érintettek komótos, mindenre kiterjedő, az egész rendszer teljes, de alaposan átgondolt reformjával kapcsolatos diskurzusa. Mivel nem ez törtét, nem ez történik, hanem követhetetlen és közveszélyes, romboló ötletelés folyik (mint a gazdaságpolitikában is, meg egyebütt szintén), persze, hogy áll a zászló, szól a zene, pattog a csárdás, áll a bál. A Kölykök semmivel sem hülyébbek, mint mi, mint kormányviktor, Ön, vagy én, vagy bárki más. Egyszerűbben: a Kölykök nem hülyék, ellenkezőleg: nagyon okosak! Hála az égnek! És szerelmesen zakatoló szívvel, nagyon büszke is vagyok rájuk: a mi remek, gyönyörű és piszokul értelmes, drága, mindennél drágább csibészeink! Talán ránk is gondoltak így néhányan valaha, meg hát, nyilván úgy is, ahogyan ennek a fél-ázsiai sztyeppének a népe gondol ma ezekre a remek Srácokra. :)

  Tekintve, hogy amit a témával kapcsolatban el tudnék, és el is kellene mondanom, nagyon terjedelmes, a mondataim rém kompaktak, de remélem, a lényeget sikerül belőlük kihámoznia.

  Derűs délutánt, és csendes, békés, meghitt karácsonyi ünnepeket! :)”
 • 236. Torontál 2012. december 21. 09:25
  „Nekem elég okafogyottnak tűnnek ezek a megmozdulások...Szerintem kezet kellene rázni és megköszönni a kormánynak, hogy engedett és az adófizetőknek a több 10 Milliárdot amit természetesen máshonnan kell elvenni!
  Túl sok a bóvli egyetem , főiskola az országban , bóvli oktatókkal és nokedli diákokkal.
  Így sohasem lesz színvonal , amíg csak a mennyiségekről és fejkvótákról vitáznak.
  A felsőfokú intézmények tele vannak melegedni járó, csaló, puskázó plagizáló, diplomát mással írató, nyelv vizsgákat le nem rakó, halasztgató "diákokkal" és sajnos oktatókkal is.És ez a sok értéktelen diploma rengetegbe kerül!
  Ezért is lehetne ám tüntetni kedves diákok! A SZÍNVONALÉRT!

  Szerintem pedig ha vissza kell fizetni a diploma árát ha valaki tartósan külföldön dolgozik , ez teljesen reális elvárás , sőt én a 10 évet is sokallom.3-5 év bőven elég volna a tapasztalat szerzésre , világ látásra...”
 • 235. vélemény 2012. december 20. 23:38
  „150. DobóI
  A diákoknak meg üzenem, hogy ne a diploma legyen az álmuk,
  - Az önerejükből leggazdagabb milliárdossá vált amerikaiak nagy részének nincs diplomája.”
 • 234. vélemény 2012. december 20. 23:20
  „107. Royale
  elfoglalták a saját épületüket a hallgatók.
  - Az a gond, hogy nem a sajátjuk.
  Ha az övék tartsák fenn maguk!
  Egy Magánegyetemen próbálnák meg azt kiabálni a hallgatók, hogy "az egyetem a miénk".”
 • 233. tucat 2012. december 20. 21:34
  „229. czindi
  Hadd tegyek úgy, mintha sejtelmem se lenne, miért éppen abba, a lényegtelen, a leírt esemény jellegére utaló részletbe kapaszkodott bele. De ha már szóba hozta, ne maradjon válasz nélkül: nekem bizony van bajom velük, a MELEGEKKEL. Velük, de egyáltalán nem miattuk. Találgasson kedvére! Azt amúgy is örömmel teszi, nemde? :)
  Mindegy, nyugodt éjszakája lesz nyilván, mert ma este is kioszthatott pár, aktuálisan célba vehető védtelent, megbízható fedezékből. Meg ki is kérte magának. Pedig hát, ami azt illeti... Mindegy.

  Békés szendergést! :)”
 • 232. Király75 2012. december 20. 20:53
  „,,Én médiaszociológiai szakértő leszek, nem holmi melós. És jogom van 14 éven keresztül a Hallgatói Önkormányzat irodára járkálni ingyen kávéért nap mint nap, évi 16 vizsgát halasztani, a koliban széthányni a WC-t, lekezelni a dolgozó szüleimet, akik eltartanak, majd amikor 35 évesen megkapom a diplomámat, ismét tüntetni, hogy a szemét magyar állam nem ad nekem azonnal havi félmillás állást szolgálati kocsival. Jogom van! Jogom van! Jogom van! Jogom... Jogom... Jogom... Jogom..." Pozsonyi Ádám”
 • 231. Király75 2012. december 20. 20:52
  „224.
  DMgagóg
  Röviden: Osztom a véleményed, ezek az aggályok bennem is megvannak.”
 • 230. csergemerge 2012. december 20. 20:47
  „Ezek a diákmegmozdulások miért nem egy héttel ezelőtt voltak?
  Szerintem hétfőtől már csak a lendület viszi őket:)
  Vagy valami egészen más, vagy másvalakik.”
 • 229. czindi 2012. december 20. 20:45
  „Remélem akkor ezen az éjszakán tanultak is valamelyest a bulizás helyett. Azért nehogy megpróbálják összehasonlítani az 56-os fiatalokkal, ezt kikérem még magamnak is...
  Örülök, hogy tucat ismét magánál és a humoránál van. Semmi gondom a homokosokkal ( a homo-szexualitásból levezethető és a legmegfelelőbb szó, a "meleg" egy idiotizmus, - kb mint a katasztrófavédelem?!) de ne vonulgassanak, ne legyenek büszkék eltévelyedett voltukra, mint ahogy én (mi) sem vagyunk büszkék a normális heteroszexuális beállítottságunkra és nem vonulgatunk vele az utcán. És a két vonulást ( a diákokét meg a homokosokét ) összevetni, hát...Kérem a moderátort, ne töröljön az írásomból semmit, minden szavam érthető és világos!”
 • 228. tucat 2012. december 20. 19:06
  „Örömmel, Roberto67! És büszkén duzzadó kebellel! Akkor is, amikor esetenként aggódva haragszom értetek. :S Mert azért van ilyen is, bevallom neked, csak ne árulj el senkinek! ;)
  ({)
  Go! :)

  Ja, még ennyit engedj meg: az ész nélkül támadó, a másoktól kritikátlanul átvett, masszív butaságaikat mantraként darálókkal szemben is legyetek elnézőek! Értsétek, hogy ők is léteznek, és egy rosszul értelmezett liberális demokráciában (ez már csak névleg az, vagy már úgysem lassan) kikerülhetetlenül ott vannak ők is a porondon. meggyőzni majdnem lehetetlen őket, de elbizonytalanítani lehet, és az ő érdekükben ezt meg is kell tennünk. De ez is csak mosollyal és szép szóval, türelemmel lehetséges - nekem se megy mindig, de tudom, hogy így kéne. :D
  Nem tartozik a témához ugyan, de nagyon kifejező történet, hadd mondjam el neked: egy melegfelvonulásról készült riportban láttam, hogy egy fiatalember kilép a menetből, odamegy egy idős, úgy hetvenöt körüli, a járda szélén ácsorgó hölgyhöz, hogy mosolyogva átnyújtson neki egy programfüzetfélét. Az asszony, iszonyúan kikelve magából, "pokolra jutsz, te szégyentelen", és ehhez hasonló rigmusokkal kísérve ütötte a srác fejét a szeretet egyházának szent szöveggyűjteményével, a Bibliával. A kölyök, továbbra is mosolyogva, visszalépett a vonulók közé, de még láttam, amint tapintatosan tartva magát, odébb sodródott a hölgytől, de azután remegni kezdett, és eleredtek a könnyei is szegénynek: szívből kacagott! :D Hogy tudom néha irigyelni a bölcsességét! ;)

  Öröm volt szót váltanom veled!
  Szép estét! És nyugodt, derűs éjt! :)”
 • 227. roberto67 2012. december 20. 18:39
  „223. tucat 2012.12.20. 18:26

  Köszönöm a támogatást! Nem állt szándékomban minden középkorút megbántani, ezért is hangsúlyoztam, hogy a többségetek támogat minket, ami jó érzés! Számos középkorú támogatott minket az utcán, a neten is, a nyugdíjasokról nem is beszélve, amikor nénik kiabálták együtt velünk, hogy "Nem hagyjuk!"

  Érezzük a támogatásotokat és jól esik nekünk! A feleslegesen és indokolatlanul bíráló embereket nem értjük és őket hajtjuk el messzire!
  Aki higgadtan és barátságosan bírál minket, azokhoz mi is úgy viszonyulunk, de ezekre a mocskolódásokra nem lehet máshogy reagálni!

  Még egyszer köszönöm/köszönjük a támogatásodat/támogatásotokat!”
 • 226. X_Y 2012. december 20. 18:35
  „Na jobbos söpredék, most ki hazudott? Talán csak nem a Szeretett Vezéretek...úgy tűnik hogy a tápcsatornája két vége között nincs lényeges különbség.”
 • 225. tatár 2012. december 20. 18:34
  „205. barátfüle 2012.12.20. 15:24
  Mit végeztél? Nem tehetünk arról, hogy ilyen lúzer a család, a rokoni kör és az ismerősök is.:)))))”
 • 224. DMagóg 2012. december 20. 18:29
  „201.Király75 2012.12.20. 14:54: "Ez a rendszer államszinten ahogyan működött 2010 ig csődre volt ítélve. Ugyanazt ne tartsuk már fent."
  Ki merné ezt vitatni? A cél tökéletes!
  Csak ott van még a cél elérésének az eszközei, módszerei kérdése! Ja, a cél szentesíti az eszközt? Igen, igen! Ám, mi van akkor, ha az eszközök és módszerek már más célokat szolgálnak? Csak a megszerzett hatalom fenntartásának a céljait? Fogod-e a különbséget?
  A kinyilvánított céljaik nem rosszak! A valóságos céljaik -a szocik betonba döngölése- sem rosszak!
  Országunk felemelkedése!? Emberes küzdelmet folytatnak itt egymással! Ám, ez mégsem egy -hazai- focimeccs!
  Az ellenfél -a világ kihívása- másról szól! Kételkedem -bár szurkolok Neki-, hogy ezt egy igazolt Felcsúti játékos meg tudja oldani! Ébresztő! Ez mégsem egy focimeccs, amit focista ésszel meg lehet oldani! Jelenleg, szurkolok Neki, nincs más választási lehetőségem! Mert Ő egy szabadságharcos! (Ő mondja, márpedig, ha Ő mondja, akkor az úgy is van.)
  Rosszul mérte fel, hogy ki az igazi ellenfél?”
 • 223. tucat 2012. december 20. 18:26
  „220. roberto67
  Like! ;) Ha elfogadod egy középkorútól. Aki, mellesleg, a lelke mélyén ugyanolyan indulatos kölyök, mint te voltál az imént. De ne harapd át a torkomat: nagyon megértem! Nekem is ökölbe szorul a talpam is naponta - mert hát, nem korfüggő az értelem, az intelligencia meg pláne nem. És nem is nemzetiség-függő: nem mind magyar, ami fénylik..., vagy valami ilyesmi. ;)
  Kérlek, ne bánts meg, ne utasítsd vissza: ({)

  Remek Kölykök* vagytok! Én tudom! És nemcsak szurkolok, hanem igyekszem segíteni is nektek - s ezzel magamnak is, az ördögbe is már, nnna! ;) :)
  De azért vigyázzatok nagyon magatokra és egymásra! Rohadtul fájna nekem, ha bajotok esne! Mert... Mindegy, a fenti jelekkel álcázva a zavaromat, már elmondtam ezt is! :)

  Szia!

  *mind: a magatartás- és/vagy tanulási zavarokkal küzdőket is a legszigorúbban ide értve - részemről legalábbis.”
 • 222. azbest 2012. december 20. 18:16
  „218. barátfüle
  te hoztad fel a plusz adók miatt síró cégeket/bankokat, de ezeket mindet mi fizetjük ki. Ebből süt a tudatlanságod, amelyet nem rejt el a cifrázott fogalmazás sem. A szénszünettel kapcsolatos intézkedések értelméről az azokról szóló híreknél már kifejtettem a véleményemet. Még számszerűsítettem is, hogy mekkora (milliós) anyagi kárt okoznak ezzel a kollégiumoknak. Sajnos ez senkit sem érdekel. Ennek nem szentelt cikket a délmagyar sem. De most a diákok jövőjéről van szó, amelynek megoldásához a jelenlegi szenátus és hök vezetéssel kell beérnünk, nem lehet egyszerre több lovat megülni.

  Ha odacsap "okos" vezetőnk a cégeknek, az nekünk fáj. Ha odacsap a bankoknak, az is rajtunk csattan. Ha odacsap az iskoláknak, azt is mi érezzük meg. Ha odavág az egészségügynek, akkor mi döglünk bele. A szakmaiság hiányától bűzlik minden intézkedés. Ebből úgy látom nincs eleged, és ez sajnálatos.”
 • 221. SP 2012. december 20. 18:11
  „217. azbest

  egy kis asszociáció:
  (best az ok.
  az azbeszt az betegséget szenvedést rákot okozó anyag)

  "213. SP
  büszke lehetsz magadra. " Igyekszem objektív lenni. Akár büszke is lehetek.”
 • 220. roberto67 2012. december 20. 18:04
  „De sok agymosott ember van itt!

  Amikor ti voltatok fiatalok akkor ti mit csináltatok? Ha titeket ért volna ennyi igazságtalanság akkor is otthon ültetek volna? Persze, h nem!
  Otthon ültök a gépeitek előtt és valótlan hülyeségeket hordotok itt össze-vissza. Utoljára mondom: nem vagyunk csőcselék, nem vagyunk mihaszna, unatkozó taknyosok!
  Az, hogy ti fizetésre szólítotok fel, meg haza akartok küldeni, meg szétveretni minket a rendőrökkel, az bizonyítja, hogy ti feladtátok, beletörődtetek mindebbe, ami most történik. Nektek már vége, felesleges is hozzászólnotok. Nektek nem ártottunk semmit sem, de ti már középkorúak vagytok. Előttünk még ott az élet, most a mi jövőnkért és a többi, utánunk jövő fiatal jövőjéért küzdünk! Nektek már tényleg mindegy.
  1990-ben születtem, a demokrácia első generációjához tartozok. Folyton azt hallom, hogy nem volt igazi rendszerváltás, és el lett szúrva az egész, sőt visszasírjátok a régi rendszert. Akkor mégis miért haragudtok ránk? Mi tehetünk róla? NEM! Ti határoztatok így, ti voltatok teszetoszák a rendszerváltáskor, ti szavaztatok az elmúlt 20 év kormányaira, nem mi! Mi szívunk a ti régi döntéseitek miatt! Tehát lehet mélyen csendben maradni!
  Most a mi időnk van cselekedni és mi nem tűrjük ezt! Nem megyünk haza! Nem vagyunk hajlandók az előző rendszerben megsavanyodott, pesszimista, országot megosztó fajtátokra hallgatni!
  Nem voltak ittas emberek a tüntetésen, nem romboltunk semmit! Szóval rohadtul abba lehet hagyni a mocskolódást! Az az érdekes, hogy a közép és idősebb korú emberek java minket támogat, mert ők még tudják mi az, amikor az elvinkért harcolunk és nem elkényelmesedve osztjuk az észt az álmainkat holtan elfeledve!
  Csak ti, pár nagyokos nethuszár bírál minket!
  Sajnálom, hogy kiveszett belőletek a tűz, sajnálom, hogy megtörtek titeket, de minket hagyjatok békén!

  Mi a jövőnkért harcolunk, a saját igazunkért, ahogy nekünk jó! Attól, hogy nektek elég volt az a fajta oktatási mentalitás és rendszer, az nem biztos, hogy itt, a 21. században működik! Az oktatás nem olyan, mint rég, fejlődnie kell, mert a jelenlegi módszerek nem hatásosak a mai fiataloknál!
  Ja és attól, hogy van pár negatív példa, ahol egyetemisták elkényelmesedve buliznak és cs.sznek tanulni, a java még igenis akar és tanul is! Én is a kitörésért hajtok, mert én a jövőben diplomás akarok lenni, sokat kereső közgazdász, aki segít a szüleinek, nagyszüleinek, mert ők mindig is támogattak és viszonozni szeretném! Igen, ezek a céljaim, nekem egy hőzöngő, csőcselék, lusta, degenerált, elkényelmesedett, és feleslegesen nyavajgó egyetemistának-a ti szavaitokkal élve...
  Csak gratulálni tudok nektek, légyszi fröcsögjetek még elvakult dühvel hamis állításokat és mocskoljátok még be a magyar fiatalokat, akik biztos sokat ártottak nektek. Aztán menjetek vissza a szürke kis kényelmes, merev világotokba, ahonnan jöttetek. Számomra már nincs hiteletek... Miért kell minden egyes mozgalmat kapásból bírálni és széthúzni azt? Szép magyar mentalitás, nem is vártam volna mást. A magyarok legnagyobb ellenségei mindig is a magyarok voltak, ezután is az lesz...”
239 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hallgattak Medvegyék

A hallgatás falát szeretné ledönteni, elmegy a végsőkig a Miérthallgatók csoportja. Nem veszekszünk a hallgatói önkormányzattal - mondta Medvegy Gábor. Online interjú. Tovább olvasom