Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

A hal tudja a fizikát?

Szeged - 49 diák jár az öttömösi általános iskolába. Szinte mindannyian részt vettek a rendhagyó fizikaórán.
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke kistelepülési iskolákba viszi házhoz a fizikát.

Kísérletek

Csólyospáloson, Üllésen, Forráskúton, Bordányban, Zákányszéken is járt már a szegedi egyetem fizikusainak akciócsoportja. „A természettudományos tantárgyakat igyekszünk ugyan kísérletekkel érdekessé tenni, de a bemutatón látott eszközök közül alig egy-kettő áll rendelkezésünkre" – mondta a rendhagyó fizikaóra után az öttömösi iskola kémia–matematika szakos tanára, Batiz Bernadett. Az ennek a hátterét jelentő TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítószámú, „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" című pályázat az EU támogatásával valósul meg.
– A cél a fizika népszerűsítése, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését, és megszerettessük velük a természettudományos tantárgyat – fogalmazott Ignácz Ferenc, a tanszék tudományos munkatársa. Hozzátette: a rendhagyó fizikaórán bemutatott eszközökkel első- és másodéves hallgatóknak tartanak kísérletes órákat. Mindegyikkel látványos és izgalmas dolgokat „varázsolnak", ezért az általános iskolás gyerekek is nagyon szeretik ezeket a bemutatókat. A kísérlethez használt berendezések nagy részét a tanszék munkatársai építették.

A majd kétórás bemutatón elektromágnesesség-tani és optikai kísérleteket láthattak a gyerekek. Így például megfigyelhették, ahogy a Van de Graaff-generátor „elfújja" a gyertya lángját, vagy ahogy a Tesla-transzformátorral fényt lehet csalogatni különböző világító eszközökbe. De azt is elmagyarázták a gyerekeknek, hogy hogyan működik a villám, és miért nem csap bele egy több ezer méter magasan szálló repülőgépbe. Megtudhatják, hogy a Faraday-kalitkák arra valók, hogy egy fémháló leárnyékolja az adott területet, így véd a gyorsan változó külső elektromos tértől.

Nagy sikert aratott a gáztöltésű lámpa, a plazmagömb, amely nem ráz, viszont az ujjunkat a gömb külső felületén végigvezetve irányíthatjuk a belsejében lévő szikrákat. Ignácz Ferenc és Molnár Dániel megmutatta a gyerekeknek az egyszerű optikai eszközök tárházát: a síktükröket és a gömbtükröket. Utóbbi kézről kézre járt: a gyerekek nevetve grimaszoltak a homorú és domború tükrökbe. Beszélgettek arról, hogyan keletkezik a teljes visszatükrözés révén a délibáb és a szivárvány, és bemutattak egy érdekes videót is, amelyből kiderült, hogy a hal is tudja a fizikát. A lövőhal ugyanis a vízből kiemelkedve vízsugárral lövi le áldozatát, többnyire bogarakat, szúnyogokat. Ahhoz pedig, hogy pontosan célba találjon, ki kell számolnia a lövése parabolapályáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Straub F. Brunóra emlékeztek

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában évtizedek óta hagyomány, hogy az intézmény alapítójának tiszteletére minden évben megrendezik a Straub-napokat. Tovább olvasom