Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A jó ötlet gazdája nem maradt szomjas

Az SZTE Innovációs Klub és a Szeged Boost csapata úgy döntött, teret enged a legvadabb világmegváltó elképzeléseknek. A lehetőséggel számos fiatal élt, a legjobb előadások gazdáit pedig a zsűri a szárnyai alá vette.
Kedden este a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma megtelt érdeklődőkkel, akik egytől-egyig azért érkeztek, hogy őrült zseniket lássanak. A szervezőknek pedig épp ez volt a céljuk az Őrült Ötletek Napja névre hallgató programmal: megmutatni, hogy egy rendhagyó ötletet nem szégyellni kell, hanem ki kell állni vele, és meg kell valósítani.

Az esemény két részből állt. Először Wohlmuth Máté, a Sopreso Startup cég társalapítója osztotta meg a tapasztalatait arról, hogyan kell céget alapítani egy jó ötletre. Üdítő módon általános közhelyek helyett gyakorlatias és hasznos tippeket osztott meg a közönséggel. Ilyen például, hogy a befektetőkkel való tárgyalásra mindig vinni kell egy kész prototípust, vagy a tévhitekkel ellentétben a cégek nem lopják el a csapatok ötletét (nekik sokkal egyszerűbb, ha előbb kivitelezésre kerül a projekt, és utána vásárolják ki a fejlesztőket).

Ezután következtek az őrült ötletek, mindenki kapott 3-5 percet, hogy meggyőzze a zsűrit. Újító elképzelésekből nem volt hiány: volt, aki prezentációba 3D-s objektumot behelyező programot mutattak be, mások a körpanoráma és a webkamera összeházasítását álmodták meg. Volt olyan naptárprogram, amely szabadalmasítaná az újságírók napi feladatainak rendszerezését, de a sportrajongók akár kezükbe is vehetik a mérkőzések online pontszámlálását egy okos telefonokra szánt alkalmazással. Ez utóbbi ötlettel Váradi Zoltán és csapata nyerte el leginkább a zsűri érdeklődését, és az ezzel járó mentorálást.

A legőrültebb ötletet mégsem az előre felkészült előadók szolgáltatták, hanem egy merész jelentkező a nézők soraiból, aki cégének azt a feladatot tűzné ki, hogy a fesztiválokon saját embereivel foglalná a helyeket és felkészítené a sátrat, amíg megérkezik a megrendelő. Végtére is kinek ne érne meg egy kis pluszköltséget, hogy a legelőnyösebb helyről élvezhesse a fesztivált?

A díjazás játékszabályai egyszerűek voltak. Minden bátor jelentkezőt kiértékelt a négy tagból álló zsűri (Pukler Gábor, a Magyar Telekom ügyvezető igazgatója, Kapás Ferenc és Buzás Norbert, az esemény szervezői, valamint Wohlmuth Máté). Ha tetszett nekik az ötlet, azt egy felfelé mutató hüvelykujjas zászlóval jelezték. Ha valaki legalább két zászlót kapott, akkor jutalma egy doboz sör volt, ha hármat, akkor egy közös sörözést nyert a zsűri tagjaival, ahol újra megvitathatták az ötletet, míg négy „lájk" egy mentorálási lehetőséget jelentett az illetőnek és csapatának. Tehát bármi történt is, a jó ötletgazda biztosan nem maradt szomjas.

"Az „Őrült Ötletek Napja" elérte a célját: bebizonyította, hogy mindenkiben lakozik egy jó ötlet, és vannak szervezetek, amelyek segítik abban, hogy ezt meg is valósítsa. A kettő találkozásához pedig nem kell más, mint lelkesedés, amely sokszor meggyőzőbb lehet, mint bármely statisztika."

Olvasóink írták

  • 2. Őszi 2013. április 10. 21:45
    „Csak az irigység beszél belőled, mert neked nem volt egy jó ötleted sem :-) Amúgy ott sem lehettél, mert akkor tudnád, hogy magán a rendezvényen senki nem ivott. Szép is, amikor egy nemes gesztust merő rosszindulatból kigúnyolunk.”
  • 1. szatyi 2013. április 10. 14:36
    „Szerintem az egész csak a piálás miatt lett megrendezve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sartre-konferencia az Alliance Francaise-nél

Szegedi, párizsi, római, craiovai egyetemi előadók az egzisztencialista Jean-Paul Sartre újraolvasásáról. Tovább olvasom