Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

A koraszülés elleni gyógyszert kutatják

Szeged - A koraszülés megelőzésére fejleszt gyógyszert a Batthyány-Strattmann-díjas szegedi professzor és csapata. Falkay György tisztában van vele, hogy dollár százmilliókat felemésztő nemzetközi versenyben kell helytállni; kutatásaik eredményeit nemzetközi szinten is ismerik és elismerik – neki ez elég.
Az egészségügyben adományozható legrangosabb kitüntetést, Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át nemzeti ünnepünkön Falkay György, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének 70 éves emeritus professzora. A gyógyszerészképzésben betöltött szerepéért és a gyógyszerkutatással kapcsolatos eddigi munkásságáért kapta az elismerést.

– Intézetünk fő profilja a reprodukciós farmakológia, ezen belül is a koraszülés terápiája – mondta el Falkay professzor, aki nem véletlenül választotta ezt a szakterületet. Bár 1967-es egyetemi végzése után néhány évig kórházi diagnosztikai laborokban dolgozott, közel 20 évet a szegedi nőgyógyászati klinika laborjában töltött el. Mint mondta, ez meghatározó volt az életében.

A Batthyány-Strattmann-díjjal kitüntetett Falkay György kollégáival mindig az újat keresi. Fotó: Frank Yvette
A Batthyány-Strattmann-díjjal kitüntetett Falkay György kollégáival mindig az újat keresi. Fotó: Frank Yvette

– A klinika akkor lett a WHO kutatóközpontja. Ösztöndíjakkal utazhattam Svédországba, Angliába és Franciaországba, ami szakmailag sokat adott számomra. Itt találkoztam a koraszülés világméretű problémájával is. Magyarországon száz csecsemőből 8-10 koraszülött, ez okozza az újszülöttkori halálozások 80 százalékát. Megakadályozására ugyan vannak már gyógyszerek, ám ezek egyike sem eléggé hatékony.
A szegedi intézetben olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgozik kollégáival, amellyel a koraszülés megelőzhető, vagy ha már beindulnak a fájástevékenységek, azokat le lehet állítani.

– Minden gyógyszerkutatónak az az álma, hogy lássa a találmányát mindennapos használatban, ilyen azonban sajnos csak ritkán fordul elő. Koraszülés esetében még inkább – fogalmazott a professzor. – A gyógyszeripar a világ legnagyobb üzlete, ám mivel egyetlen originális készítmény 1 milliárd dollár körüli összegbe kerül, csak olyasmit fejlesztenek szívesen, amit aztán a betegek életük végéig használnak. A koraszülés terápiája éppen nem ilyen. Így tehát az egyetemi kutatások eredményei maximum adalékok lehetnek.

A szegedi gyógyszerhatástani és biofarmáciai intézet eredményei elismertek nemzetközileg: Falkay professzor néhány napja tért haza egy nemzetközi kongresszusról. Hívják, jól ismerik őket – ezt tekinti a legnagyobb sikerének.

– A tanítványaim nemzetközi szinten is kiválóan mozognak a reprodukciós farmakológia területén, így ha én már nem foglalkozom majd vele, ők tovább tudják vinni. Mit kívánhat ennél többet egy egyetemi oktató-kutató?

A 70 éves professzor azonban gyorsan hozzátette: nem tervezi visszavonulását. – Soha nem éreztem még úgy, hogy letelt a munkaidőm, és haza kellene menni. A kutatásban mindig valami újat keresünk, és az oktatásban is hihetetlenül nagy a fejlődés, amivel lépést kell tartani. Élvezem ezt a munkát, meg is becsülnek, így el sem tudom egyelőre képzelni, hogy valami mást csináljak. Talán csak a lovaglás az, amire szeretnék egy kicsivel több időt fordítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncgálát rendeznek az orvosi OTDK megnyitójára

Zenélő órák címmel rendeznek néptánc előadást április 2-án a Szegedi Nemzeti Színházban az orvosi… Tovább olvasom