Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A Nobel-díjas Bert Sakmann nem olvas fikciót

Szeged - A történelem a kedvenc olvasmánya, megunta a molekuláris biológiát, imád teniszezni. A szegedi OTDK díszvendége, a Nobel-díjas Bert Sakmann három szegedi gimnáziumba is ellátogatott szerdán.

– Imádom a történelmet, legfőképp arról olvasok. A fikciót nem szeretem, mert nem logikus – mondta Bert Sakmann a Deák Ferenc Gimnáziumban. A Nobel-díjas német fiziológus a szegedi 31. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTD) orvos- és egészségtudományi szekciójának díszvendégeként három középiskolát is meglátogatott. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló -és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium után a Deákba érkezett, ahol egy angol nyelven tanuló osztály diákjaival találkozott.

A gyerekek a fiziológus életéről tartottak előadást, majd kérdéseket tehettek fel vendégüknek. Erre azonban várniuk kellett, mivel Bert Sakmann vette át a szót. Arra volt kíváncsi, hogy magyar fiatalok mivel töltik szabadidejüket. Elmondta, hogy nagyon tetszett neki az előző napi néptáncgála a szegedi színházban, érdekelte, hogy a diákok milyen darabokat kedvelnek, illetve magyar szerzőkről is kérdezett.

Bert Sakmann deákos gimnazistákkal találkozott. Fotó: Frank Yvette
Bert Sakmann deákos gimnazistákkal találkozott.
Fotók: Frank Yvette

Kedvence a tanára

Az egyik gimnazista megkérdezte, hogy ki Bert Sakmann kedvenc tudósa. A fiziológus szerint, mindig a tanároknak kell legtöbbet köszönni. Ő Bernard Katznak, az ő egykori professzorának a leghálásabb, ő tanította meg, hogyan kell a lehető legegyszerűbben kezelni a dolgokat. – A legegyszerűbb módszer hozza a legnagyobb fokú megértést – emelte ki a tudós.  

– Ismeritek Molnárt? – kérdezte a tudós. – Ismerem néhány művét, kiváló szerző – tette hozzá. A gyerekek Katona József Bánk bánját ajánlották a professzor figyelmébe.

Saját szabadidejéről szólva elmondta, a tenisz segít neki a kikapcsolódásban, olvasni is sokat szokott. – A történelem sokkal izgalmasabb, mint a fikció. Ott van például Napóleon, akitől rengeteget lehet tanulni a logikáról. A görögökről és a perzsákról is rengeteget lehet megtudni. Sokan azt gondolják, hogy a történelem tények halmaza, de ez nem igaz – mondta a Nobel-díjas.

A diákok természetesen fizikáról, biológiáról, az 1991-ben kapott Nobel-díjáról is kérdezték, amit a sejtmembránban található ioncsatornák vizsgálatáért érdemelt ki megosztva. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mi okozott neki nehézséget, és mivel boldogult könnyen tudományos munkája során.

Beszélgetés a folyosón
Beszélgetés a folyosón

– A molekuláris biológiával próbálkoztam egy darabig, abbahagytam, untatott. Az oszcilloszkóppal való megismerkedésem viszont életem egyik legizgalmasabb időszaka – mesélte a fiziológus. – Köszönöm – ezt Bert Sakmann magyarul mondta a diákoknak, és az iskola vezetésének a találkozó végén.

Olvasóink írták

 • 6. JungHeinrich 2013. április 04. 07:10
  „5.kispacni 2013.04.03. 22:16 ...tul sok idegen szot hasznalsz, nagyon osszetettek a mondataid es egyszerre rengeteg informaciot zuditasz 1.zapi-ra !!! Ha beszelgetni akarsz egy kurucinfot falo egysejtuvel max 50 szot hasznalj :-)))”
 • 5. kispacni 2013. április 03. 22:16
  „2. zapi
  " ez igazmalsabb téma,mint a sejt boncolása."

  Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna. Bert Sakmann és Ervin Neher (mert társáról se feledkezzünk meg, akivel megosztva kapta a Nobel díjat a patch-clamp technika kifejlesztéséért) a kifejezetten magas színvonalú értékes gyakorlati haszonnal rendelkező Nobel díj volt. gyakorlatilag forradalmasította a sejtélettant, következményesen a kórélettant (beteg életrendszerek biológiája), és a FARMAKOLÓGIÁT. Gyakorlatilag ma nincs olyan területe a modern orvostudományi kutatásoknak, ahol ne használják fel az általa kidolgozott modern technikai eszköznek amit ugy hívnak "patch-clamp technika". Gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszköze a gyógyszerfejlesztésnek, nélküle gyakorlatilag évekkel lassabban fejlesztenének ki egy új gyógyszert ma.
  Szóval ha nem tudod kicsoda Bert Sakmann, inkább ne ugass bele egy nyilvános fórumba.”
 • 4. Apátfalvi** 2013. április 03. 20:51
  „Várható volt, hogy egy útszélen kiszikkadt lócitrommal egyenértékű szélsőjobbos amőba beokád vmit.... nyilván értéktelenségéhez hűen fogalma sincs arról, hogy miért "izgalmas" téma a sejt "boncolása".”
 • 3. Krampampuli 2013. április 03. 20:14
  „2. zapi 2013.04.03. 17:14

  - ez nem volt szép... :(”
 • 2. zapi 2013. április 03. 17:14
  „Pedig elég sok érdekes dolgot olvashatna a saját népe kialakulásáról,történelméről,és ezt összevethetné a magyarság történetével.
  Szerintem ez igazmalsabb téma,mint a sejt boncolása.”
 • 1. Krampampuli 2013. április 03. 16:20
  „" A fikciót nem szeretem, mert nem logikus - mondta Bert Sakmann"

  - pedig elég sok fikció megvalósult már. Különösen igaz ez a Science fiction témára...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanárok nagy része komolyan veszi a panaszokat

Hová fordulhat a hallgató, ha jogsérelem éri? A szegedi EHÖK jogsegélyszolgálatának koordinátora,… Tovább olvasom