Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A Szeged Táncegyüttes produkciója a Duna tévén a tánc világnapján

A Szeged Táncegyüttes és az Állami Népi Együttes előadásával ünnepelte a köztévé a tánc világnapját. Ezer szállal kapcsolódnak a szegedi egyetemhez.
A tánc világnapján, április 29-én a Duna televízió a Magyar Állami Népi Együttes és a Szeged Táncegyüttes közös produkcióját, az Édeskeserűt tűzte műsorára. Az SZTE-s egyetemi oktatók és hallgatók részvételével készült produkciót a Szegedi Nemzeti Színházban rögzítették, s Pál István „Szalonna" prímás kísérte zenekarával. 

Kulisszatitkok és hagyományőrzés

Az ország legnagyobb amatőr tánccsoportja, a Szeged Táncegyüttes 1955 óta van jelen a város kulturális életében. Gombos András, az együttes vezetője szerint ugyan az év 365 napja a táncé, mégis csapata munkája az ünnepi rendezvények mellett a világnapon válik igazán láthatóvá.

- A szabadtéri játékokon bemutatott előadásokkal és a Nemzetközi Néptáncfesztivállal már szerepeltünk a televízióban, a Hegyen-völgyön lakodalomban például 200 táncosunk állt a színpadon a kamera előtt – emlékezett vissza az együttes vezetője. - Azonban kivételes elismerés, hogy a tánc világnapján méltónak tartanak a képernyőn megjelenni. Ez megtiszteltetés és a munkánk elismerése is egyben – mondta Gombos András az Édeskeserű című produkcióról.

Édeskeserű - a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója. Forrás: WPHOTO
Édeskeserű - a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója. Forrás: WPHOTO

 A kutató és a tánc

A Szeged Táncegyüttes az utánpótlásnak és a felnőtteknek is fellépési, ta n ulási lehetőséget biztosít. Ez abból is látszik, hogy egy-egy családban több generáció táncol itt együtt, Hegyi Péter kisfia is tagja az együttesnek. - Nem csak aktív mozgást, de szemléletmódot, kulturális élményeket és társas kapcsolatokat is ad a műfaj amellett, hogy a múlt tiszteletét és a személyiség formálást is ösztönzi – mondta a kutató. - Felbecsülhetetlen értékeket közvetít a formáció. Általa nem csak a történelmet, de a népi kultúránkat is meg lehet érteni – folytatta Hegyi Péter, aki a „Zenélő óránk" című gálaműsorban vállalt legutóbb főszerepet úgy a színpadon, mint a Szegedi Nemzeti Színház Kulisszái mögött.
A folklórműsor az Állami Magyar Népi Együttes művészeti vezetőjének rendezésében és koreográfiájával került színpadra.
- Ez az előadás szól a szülőföld elhagyásáról, a kisebbségi létről és arról, hogy egy új hazában meg tudjuk-e találni a boldogulásunkat, mit hozunk magunkkal az elhagyott világból – beszélt az Édeskeserűről Harangozó Gyula- és Euró-PAS-díjas Mihályi Gábor. - De Erdély táncai is fontosak, ami csoda módján ránk hagyományozódott és öröklődött. Azok a falusi közösségek, amik ezt a több, mint 1000 éves kultúrát megőrizték, a szükségszerű társadalmi változások hatására széthullottak. De vannak új közösségek helyettük, mint például az állami és a szegedi együttes, amik már nem életforma szerűen, de tovább viszik városi emberként is értve, érezve és tudva ennek a kultúrának a legfontosabb elemeit. De az Édeskeserű szegedi előadásán nem csak a táncosok alkottak egy közösséget, a nézők is.

Édeskeserű - a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója. Forrás: WPHOTO
Édeskeserű - a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója. Forrás: WPHOTO

Színpadon az egyetem polgársága

A Duna televízió a két együttes koprodukciójából létrejött előadás április 8-ai, szegedi bemutatóját tűzi ma műsorára. Az Édeskeserű kulisszatitkairól a szegedi egyetemen tanuló táncos, Mészáros Mátéelárulta: - Különböző tájegységek táncait mutattuk be, ezért nem teljes koreográfiákat láthatott a közönség. Minden „jelenetben" más-más csapat állt a színpadon. Amikor egymás után következő részekben lépetünk színpadra, akadt, akinek stopperrel kellett ruhát cserélnie – mondta az amerikanisztika mesterképzésre járó hallgató.

- Voltak olyan pillanatok, amikor komolynak kellett lenni, ez nagyon nehezen ment. Az egyik dalban például fütyülnünk kellett és közben felfele nézni. Ez csak harmadik-negyedik alkalomra sikerült, de az előadás alatt elzsibbadt az arcom – elevenítette fel a próbafolyamat nehézségeit Mészáros Máté.

Gombos András, a Szeged Táncegyüttes vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy nem „csupán" egyetemi hallgatókat tudhatnak soraik között. - Együttesünk jó kapcsolatot ápol az SZTE-vel, hiszen rendszeresen közreműködünk rendezvényein. Szorosabban az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) tudományos főmunkatársa, Hegyi Péter által kötődünk az egyetemhez. Péter 8 éves kora óta tagja csoportunknak, így az ő intézményének programjain gyakran megjelenünk, és ötödik éve lépünk fel az orvosi konferenciákon is. Ebből látszik, hogy Szeged kulturális szereplői együttműködnek a tudomány embereivel – mondta Gombos András.

Édeskeserű - a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója. Forrás: WPHOTO
Édeskeserű - a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója. Forrás: WPHOTO

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezik a szegedi gyermekklinikát

A szegedi gyermekklinika az egyetemen belül is kiemelkedően nagy veszteséget termel – ezzel magyarázzák a racionalizálást. Tovább olvasom