Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel

Szeged - A hétfőn Budapesten tartózkodó német kancellár, Angela Merkel délután az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen vette át Szabó Gábor fizikus akadémikustól, a szegedi egyetem rektorától a díszdoktori oklevelet.
A hivatalos indoklás szerint Angela Merkel, a fizikusból lett politikus az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német–magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért nyerte el a Szegedi Tudományegyetem „doctor honoris causa", azaz tiszteletbeli doktor kitüntető címét.

Az ünnepélyes ceremóniára a vendéglátó Andrássy-egyetem dísztermében megjelent a Szegedi Tudományegyetem vezetői és kiválasztott kiváló hallgatói mellett további öt tekintélyes egyetem vezetősége és diáksága, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. Az Andrássy-egyetemet annak Szegedről indult rektora, Masát András mutatta be a kancellárnak.


Az SZTE díszdoktora lett Angela Merkel. Fotó: MTI/Andrássy egyetem/Szecsődi Balázs, Ancsin Gábor (galéria)

Az alkalomra különleges talárt öltött Angela Merkel: a taláron a Természettudományi és Informatikai Kar zöld, az Állam- és Jogtudományi Kar aranyszínű és a Bölcsészettudományi Kar királykék színű sávja jelképezte, hogy ez a három kar terjesztette az egyetemi szenátus elé a javaslatot a politikus díszdoktori címéről még 2013. február 4-én. Szabó Gábor, az SZTE rektora német nyelven mutatta be az univerzitást a politikusnak. Ismertette az egyetem nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyét, kiemelte a tudományos eredményeket, megemlítve, hogy a Szegeden épülő lézeres kutatóközpont további impulzusokat ad a folytatáshoz. Mint korábbi környezetvédelmi miniszternek, azt is elmondta a kancellárnak, hogy az általa vezetett intézmény társadalmi missziójának tekinti a fenntartható fejlődést – ezt bizonyítják a „legzöldebb egyetemek" világ- és európai rangsorában elfoglalt előkelő helyezések is.

Az SZTE díszdoktora lett Angela Merkel. Fotó: MTI/Andrássy egyetem/Szecsődi Balázs, Ancsin Gábor (galéria)

A díszdoktori cím átadásakor a rektor kifejezte, megtisztelő az egyetemnek, hogy a kancellár ezt elfogadta, és meghívta Szegedre, díszdoktori előadásának megtartására. Angela Merkel beszédében azt mondta, szeretne Szegedre látogatni, hiszen vonzó az az egyetem, amelynek sok más jeles személyiség mellett Szent-Györgyi Albert, Bibó István, József Attila volt a polgára.

Díszdoktori címének átvétele alkalmából a kancellár hallgatókkal kívánt találkozni, akik előadása után kérdezhették – egyebek mellett politikusi tapasztalatairól, 9 éves kancellársága alatt megélt legnehezebb perceiről, a sajtószabadságról, arról, hogy mit olvas és mit tesz a stressz ellen. Ez utóbbi kérdésre a jó alvás előnyeiről, a jó levegő és a zene stresszoldó hatásáról mesélt a kitüntetett.

Az SZTE díszdoktora lett Angela Merkel. Fotó: MTI/Andrássy egyetem/Szecsődi Balázs, Ancsin Gábor (galéria)

Életút

Angela Merkel 1978-ban szerzett fizikusi diplomát még az egykori NDK-ban, a Lipcsei Egyetemen. 1990-től tudományos munkatársként dolgozott a kelet-berlini tudományos akadémia fizikai kémiai központi kutatóintézetében. 1989 végén lépett politikai pályára, és az 1990 októberében újraegyesült Németország Helmut Kohl vezette kormányában már miniszter lett. A környezetvédelem melletti elkötelezettségét jelzi, hogy 1994 és 1998 között a környezet-, illetve természetvédelemért felelős miniszteri tárcát kapta. 2005 ősze óta Németország kancellárja. A „klímakancellár" elnevezést is kapta, mivel a klímaváltozás káros hatásai elleni harc azóta is legfőbb politikai céljai közé tartozik.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matek: kevesebb vizsga

˝Kevesebb tantárgy és vizsga, több specializálódási lehetőség.˝ Tovább olvasom