Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A világ hangyaszemmel, a hangyák emberszemmel

Szeged – E héten az élettudományok ifjú kutatói randevúznak Szegeden. A XXXI. OTDK biológiai, illetve orvos- és egészségtudományi szekciója április 2-án kezdi a seregszemlét.
Vágvölgyi Csaba. Fotó: Roboz István
Vágvölgyi Csaba. Fotó: Roboz István
Az idei tudományos diákköri konferencia biológiai szekciója nyitóünnepsége április 2-án 17 órától 18 óra 30 percig tart a Forrás Hotelben – tudtuk meg a köszöntőt mondó Vágvölgyi Csabától, e szekció ügyvezető elnökétől. A díszvendég, Venetianer Pál, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Az emberi genom címmel tart előadást, majd az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói adnak műsort.

„A vörösiszapár hatása a Torna-patak Ingold-féle gombaközösségére" – ilyen témáról is szó lesz a biológiai szekció tagozati ülésein, amelyeket április 3-án (szerdán) 8 órától 16 óra 40 percig az SZTE TTIK Biológiai Épület előadótermeiben és az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Oktatási épületének tantermeiben rendeznek. A szekcióra 235 hallgató 217 pályamunkát nevezett. 17 felsőoktatási intézményből és 2 középiskolából is jönnek versenyzők, akik olyan tudományterületekről választottak témákat, mint a biokémia, a genetika vagy a hidrobiológia.

A résztvevőknek színes szabadidős programmal is készülnek a szervezők: április 3-án 10 óra 10 perctől például filmvetítést tartanak a bioterrorizmusról, 11 óra 30 perctől pedig Maák István PhD-hallgató tart előadást A világ hangyaszemmel, a hangyák emberszemmel címmel. A záróünnepséget és az eredményhirdetést április 4-én, 10 órától tartják a Forrás Hotelben.

* * *

Hungarikum az OTDK

– A tudományos diákköri mozgalom igazi hungarikumnak számít, külföldön sehol nem láttam ehhez foghatót – nyilatkozta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – Egyfajta seregszemle ez a tudományos utánpótlás számára, szinte kizárólag ezeken a lépcsőkön át vezet az út a későbbi oktató-kutatói karrierhez. A nemes versengés szellemével vértezi fel a fiatalokat, ráadásul nívós tudományos munkákat is felvonultat, amelyek némelyikéből aztán komoly disszertációk is születnek. Aki részt vesz az OTDK-n, közelről veheti szemügyre, mit követel meg a tudományos pálya. Örülök, hogy 2013-ban négy szekciót is az SZTE rendezhet meg.

A szervezőket az egyetem vezetése mindenben támogatja, fáradságos munkájukért hálásak vagyunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudomány jövője, a jövő tudósai

A hazai és nemzetközi tudománypolitika legégetőbb kérdéseiről esik szó a Nobel-díjas kutató, akadémikusok és diákok találkozóin. Tovább olvasom