Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Akadémikus, hátizsákkal

Saját kezén magyarázta a vérkeringést, és rögtönzött biológiaelőadást tartott a ságváris diákoknak hétfőn Aaron Ciechanover Nobel-díjas kémikus.
Két Nobel-díjas biokémikus érkezett hétfőn Szegedre, hogy diákokkal találkozzanak, és átadják a Szent-Györgyi Talentum-díjat. A délelőtti programban Ada Yonath az SZBK-t tekintette meg, Aaron Ciechanover a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumba és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba látogatott el.

Akadémikus, hátizsákkal - GALÉRIA

A hátizsákkal érkező izraeli kémikus őszinte kíváncsisággal érdeklődött az iskolarendszerről, az állami és egyetemi fenntartású intézmények különbségeiről és az oktatási struktúráról. Megállapította, hogy a 700 fős Ságvári „minden bizonnyal a kicsik közé tartozik" – nyilván más léptékhez van szokva. Elismerően szólt a 30 fős osztályokról is, szerinte ilyen létszámban oda lehet figyelni a gyerekekre.

A Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratóriumban egyből otthonosan érezte magát: minden asztalnál belefolyt kicsit a munkába. A sertésszív boncolása kapcsán például saját kézfején mutatta be a vérkeringést. Egy másik asztalnál pedig rámutatott a mikroszkópra.
– Tudjátok, mi van alatta? Senki? Nekem kell kitalálnom? Hát jó. Legalább tesztelem magam – viccelődött.

Akadémikus, hátizsákkal - GALÉRIA

Miután főleg ő beszélt, a tizedikes diákok pedig a kérdésekre csak megszeppenve hallgattak, egy idő után odafordult a pedagógusokhoz, és megkérdezte: milyen a diákok angoltudása? Az óra végén, a lépcsőn lefelé is megállt, és elmagyarázta kísérőinek: az, hogy a fiatalok megértik az angolt, még nagyon kevés. Beszélniük is tudni kell.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidéket járták az egyetemisták

Derekegyházon, Pitvaroson és Zsombón szerveztek szakmai programot a Szegedi Tudományegyetem geográfushallgatóinak, akik két-két napot töltöttek Csongrád megyei településeken az elmúlt hónapokban. Tovább olvasom