Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Alkalmazott kutatási irányok

A nanotechnológia térhódításához járul hozzá kutatásaival Dékány Imre akadémikus, akit a SZAB elnökeként is kérdeztünk a tudomány és az ipar kapcsolatáról, a publikációs kötelezettség és a finanszírozás összefüggéseiről.
– Nemzetközi mércével is korszerű témákkal lehet nyerni támogatást az uniós, de a hazai pályázatokon is. Bírálóként és bizottsági tagként látom az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok felhívásaira benyújtott pályaműveket, s ennek alapján mondom: a „megszokott és kicsit továbbfejlesztett" kutatási témával nem is érdemes jelentkezni – hangsúlyozza Dékány Imre. – A szoros versenyben úgy lehet csak nyerni, és legalább 80 százalék fölötti pontszámot elérni, ha a téma nemzetközi mércével mérve kurrens, és sikerül bizonyítani, hogy rendelkezésre áll a megfelelő tudás és az infrastrukturális háttér.

– Az MTA több milliárd forintos műszerbeszerzést indított el saját – döntő részben Budapesten lévő – kutatóintézetei fejlesztésére. Más, a felsőoktatási intézmények műszerbeszerzésére viszont nincsenek pályázatok, szemben a 10-15 évvel ezelőtti időszakkal – emlékeztet az akadémikus. Márpedig ha nem megfelelő műszerekkel végeznek el egy adott kísérletet, annak eredményét nem fogadja el a szakma, azt nem lehet publikálni sem. Megfelelő publikációs háttér nélkül viszont nem lehet pályázni.

– A legnagyobb, magyar érdekeltségű cégekkel, mint például a Mol Nyrt.-vel, a Richter gyógyszeripari céggel, vagy az amerikai General Electrickel, a német Knorr-Bremsével eddig is voltak közös projektek. A kutatástámogatás mértékét például az olajtársaság növelni kívánja épp a nanotechnológián alapuló új fejlesztései miatt. Az SZTE vezetése támogatja, hogy egy SZTE–Mol Kutatócentrum alakuljon ki, hiszen a szegedi egyetem három tanszékcsoportja – fizika, kémia, geológia – az egyik legnagyobb szakmai „beszállítója" a cégnek. Most folynak a tárgyalások, bővítjük az oktatási profilokat is. A következő lépésnek annak kellene lennie, hogy olyan fizetést adjanak az egyetemen dolgozó például Mol-kutatónak, amelyet a cégnél megkapna, hiszen azonos feladatokat lát el. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság megalapította a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, és alkalmazott kutatási katasztert készített. Ez utóbbi, folyamatosan frissített listán megnevezzük azokat a kutatási irányokat, amelyek képesek az ipar műszaki fejlesztési igényeit kielégíteni. Ennek lehet az egyik hozadéka az is, hogy a Kecskeméten működő Daimler-Benz AG „beszállítói" szerződést kíván kötni az SZTE-vel anyagtudományi vizsgálatok rendszeres elvégzésére a Mercedes gépkocsik gyártásának minőségellenőrzése területén. Itt a nanoszerkezetű felületi bevonatok anyagvizsgálatáról lenne szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naptárcsalád a tudományról

A világ magyar származású Nobel-díjasai. Ezzel a címmel elkészült posztersorozatával is a tudományt népszerűsíti a nyugalmazott szakmúzeum-igazgató. Tovább olvasom