Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Alkimisták Szent-Györgyi intézetében

Szeged - Négy alkimistával ˝szemeztünk˝, mikor a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Dóm tér 8. szám alatti lépcsőházában Hannus István vegyészprofesszor társaságában pillantottunk a falakra.
 Paprikadíj

A nevezetes „paprikadíjat", vagyis a szegedi Nobel-díj oklevelének a másolatát is megnézheti a Dóm téri óra alatti kapun belépő. Ugyanis már ebben az egyetemi épületben dolgozott Szent-Györgyi, amikor 1937-ben elnyerte a tudós világ legjelentősebb kitüntetését. Ám a C-vitamin felfedezése idején, 1932-ben az ideiglenesen az egyetem rendelkezésére bocsátott helyen, a mai Kálvária téren a Déri Miksa szakközépiskolának otthont adó épületben „fedezte fel" a C-vitamint, és nyerte ki azt nagy mennyiségben a paprikából. A kémia történetének egyik mérföldköveként jelöli meg Szent-Györgyi Albertnek a biológiai oxidáció és a C-vitamin izolálása terén végzett munkásságát a Nobel-díjas tudós mellszobra alatt az American Chemical Society és a Magyar Kémikusok Egyesülete kétnyelvű bronztáblája.

– Szent-Györgyi Albert a Dóm téri laborok tervezésében is részt vett – lep meg kijelentésével Hannus István, mikor a Dóm tér 8. lépcsőház falából kiemelkedő színes domborműre, az Alkimistára hívja fel a figyelmet. – Bár arra nincs adat, hogy a kerámiákhoz köze lenne – teszi hozzá mosolyogva az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének professor emeritusa. Ugyanis nemcsak egy alkimistát találunk az épületben.

A „Mozsaras", a „Vegyszerkeverő" majd az „Alkimista", végül a „Tudós barát" figuráját mutatja meg a vegyészprofesszor, aki a Magyar Kémikusok Egyesülete megyei vezetőjeként is lépten-nyomon népszerűsíti a tudomány helyi érdekességeit. Tóth Attila Szeged szobrai és muráliái című művére hivatkozva meséli, hogy az épületet tervező Rerrich Bélával együtt dolgozó szobrász, Ohmann Béla tervei alapján a Zsolnay porcelángyárban készültek a vegyészeknek is emléket állító domborművek. Azt is megtudjuk, hogy ezeket az alkimistákat 1931-ben helyezték el, így egyfajta „fogadóbizottságként" köszönthették az 1935-ben ide költöző Szent-Györgyit és munkatársait. Összesen húsz alkimista szemez a látogatóval a Dóm tér 8. és 7. kémiai tanszékeinek otthont adó épületrész lépcsőházaiban és folyosóin.

A Tudós barát figuráját ugyanúgy kedveli Hannus István professzor, mint a Mozsarast, a Vegyszerkeverőt vagy az Alkimistát. Fotó: Frank Yvette
A Tudós barát figuráját ugyanúgy kedveli Hannus István professzor, mint a Mozsarast, a Vegyszerkeverőt vagy az Alkimistát. Fotó: Frank Yvette

– Egyedi alkotás mindegyik alkimista, az azonos típusok más-más színezésűek – mutatja a részleteket a professzor. Az épület felújításakor gondosan bántak velük és környezetük méltó lett művészi és kultúrtörténeti értékükhöz. – A sokszor egyhangú laboratóriumi munka végzése mellett nemcsak esztétikai élményt jelenthet a hallgatónak és az oktatónak egy-egy pillantást vetni Ohmann humoros, kicsit szatirikus középkori figuráira, alkimista elődeinkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányok nyerték a tandíjfelező versenyt

Csernik Dalma, Sifter Adél és Katarof Orsolya egy-egy kritikával nyert a szegedi bölcsészkar… Tovább olvasom