Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Apáról fiúra szállt a tudás

Jenei Dávid az édesapjától leste el az épületgépész-szakma alapjait. Most pedig kategóriájában megnyerte az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), amelyet a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendeztek meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Tanára, Hoffmann László minden oktatónak ilyen tanítványt kíván.
– Beleszülettem az épületgépész-szakmába, hiszen édesapám is ezzel foglalkozik, van egy saját vállalkozása. Mikor óvodás voltam, mindenki tűzoltó szeretett volna lenni, de én már akkor tudtam, hogy apukámat követem. Már akkor segítettem neki, csiszoltam a rézcsöveket, pakoltam, amit kellett. Most is sokat dolgozunk együtt, tőle tanultam a szakma alapjait, ma pedig már kölcsönösen tanulunk egymástól – meséli a 21 éves, Sándorfalván élő Jenei Dávid, aki első helyezést ért el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen épületgépész technikus kategóriában.

A versenyen nemcsak gyönyörű éremmel, szerszám- és könyvcsomaggal gazdagodott: mentesül a szakmai vizsga alól is, aminek az osztálytársai a Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző Iskolában még előtte állnak. A sztárság egyáltalán nem vette el az eszét, most is szerény, amikor épp nem az édesapjával dolgozik, akkor biciklizik vagy a barátaival rendez kerti sütést.

Jenei Dávid az édesapján kívül oktatóitól, többek között Hoffmann Lászlótól is sokat tanult. Fotó: Karnok Csaba
Jenei Dávid az édesapján kívül oktatóitól, többek között Hoffmann Lászlótól is sokat tanult. Fotó: Karnok Csaba

A verseny három fordulóból állt. Az első egy írásbeli rész volt, a második a szóbeli, ahol 20 tételből kellett húzni, akárcsak az érettségin. Dávid a fűtési rendszereket húzta, elmondása szerint nem volt nehéz dolga, hiszen ez volt az egyik tétel, amit szeretett volna megkapni. Egy munkadarabot is kellett készíteni, ami egy kétórás hegesztési, forrasztási feladat volt. A harmadik – és egyben a leglátványosabb – részt, amely kétnapos volt, a Hungexpón láthatták az érdeklődők. Dávid végső próbatétele itt egy radiátor bekötése és hidraulikai beszabályozása volt.

– A legszebb pillanat az volt, amikor felálltam a dobogóra, és átvehettem az érmet. Az osztálytársaim közül is többen eljöttek szurkolni, nagyon összetartók vagyunk. A szüleim is ott voltak a döntőn, jó érzés volt, hogy büszkék rám. Sok tanárom és oktatóm segített a felkészülésben, Hoffmann László tanár úr volt a gyakorlati oktatóm, aki apukámat is felkészítette már versenyre, a szóbeli felkészítésben pedig Rabi Zsolt tanár úr segített, de még sok-sok nevet sorolhatnék. A győzelmemet egy szlovákiai kiruccanással ünnepeltem meg az egyik cimborámmal – újságolja Dávid, miközben körbevezet minket a tanműhelyben. A verseny győztesei hamarosan részt vehetnek egy fogadáson a Parlamentben, ahová mindenkit elkísérhet az egyik szülő, az iskola igazgatója és az egyik oktatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

105 ezren jelentkeztek egyetemre

Az idén is több nő jelentkezett a felsőoktatásba, mint férfi. Tovább olvasom