Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Bajnok léghajtányosok

Szeged - A jövő mérnökeinek első alkotásai a léghajtányok. A sűrített levegővel hajtott szerkezetek gyorsulási versenyében ismét díjakat arattak a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói.
A fura alakú járgányok egyre népszerűbb futamain 2009 óta vesz részt SZTE-csapat az ötletgazda, Péter Szabó István ösztönzésére. Az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézetének adjunktusa örül, hogy Kecskeméten valóra vált a szegedi álom: kettős dobogós helyezést értek el az egyetemnek.

A szegedi mérnökpalánták három csapattal versenyeztek a szeptember 6-i Aventics Pneumobil Gálafutamon.

Ezüstös lett az SZTE Mérnöki Kar Pepp-Air formációja, míg bronzérmet nyert a Diff-Air csapat a pneumobilok kecskeméti futamán. Fotó: Babarciné Zelenka Edit
Ezüstös lett az SZTE Mérnöki Kar Diff-Air formációja, míg bronzérmet nyert a Pepp-Air csapat a pneumobilok kecskeméti futamán. Fotó: Babarciné Zelenka Edit

Az SZTE MK mindhárom gépe helytállt, műszaki hiba nélkül teljesítette a feladatokat. A szenior csapatnak számító Pneugeot az évek óta változatlan járgányával vett részt a futamban, ezért nem is szerezhetett érmet a dinamikusan fejlődő mezőnyben. Ellenben a 16 egyetemi léghajtány gyorsulási versenyében az SZTE Pepp-Air formációja bronz-, míg a Diff-Air csapata ezüstérmet kapott.

A bajnok léghajtányosok növelik a szegedi műszaki képzés renoméját. Ráadásul a szponzorkereséstől a gyártáson át a versenyig mindent magába foglal a sűrített levegővel működő gépek körüli hallgatói munka, amit az oktatásba is beépítenek. A pneumobilok műszaki megoldásai pedig innovatívak még akkor is, ha nem a közlekedési járművek fejlesztéseiben hasznosulnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidfilm az SZTE brazil hallgatóiról

Brazíliából is érkeznek fiatalok a Szegedi Tudományegyetemre. A brazil diákok szegedi programjáról… Tovább olvasom