Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Barát Erzsébet: ˝Janicsár értelmiséget képeznek˝

Szeged - Az egyetem megszűnése a legrosszabb forgatókönyv Barát Erzsébet szerint. Az Oktatói Hálózat (OHA) Szegedi Bölcsésztagozatának tagja azt mondja, veszélybe került a felsőoktatás jövője.
Mára körülbelül 60 tagot számlál a két hete alakult Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata. Egyikük az angol tanszék egyetemi docense, Barát Erzsébet.

– Minden nagy egyetemtől 4 milliárd forint körüli összeget vonnak el 2013-ban. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a működésüket. A OHA szegedi tagozatának célja nemcsak megakadályozni ezt, hanem azt is el szeretnénk érni, hogy a 2011-es állapotok térjenek vissza a felsőoktatásba, hogy közben legyen idő az átgondolt reformokra – mondja az oktató, aki 1989 óta tanít az SZTE-n.

Több oktató és egyetemi dolgozó is részt vett a december 19-i utcai demonstráción Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Több oktató és egyetemi dolgozó is részt vett a december 19-i utcai demonstráción Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

A kormány válaszait a Hallgatói Hálózat hat pontjára ő és kollégái elfogadhatatlannak tartják. – A kormány azt kommunikálja, hogy a röghöz kötésen kívül mindent megoldottak, de ez nem igaz. Az 50 ezer állami támogatású helyet sem, mivel a költségvetésből továbbra is hiányzik a 36 milliárd forint, amit a felsőoktatásból vonnak el. Az egyetemekre hárítják a felelősséget, de az intézményeknek nincs ennyi pénzük – hangsúlyozza a docens.

– Hosszú távra rendezkedünk be, a bölcsésztagozaton belül mindenkinek megvan a részfeladata. Célunk, hogy visszaállítsuk az egyetem autonómiáját – szögezi le a tanárnő. A tagozat közleményt is adott ki, amelyben kijelentették, hogy a 5+1 pontra semmiféle szakmailag kidolgozott és érdemi egyeztetésen alapuló válasz nem érkezett.

– Követeljük a kormányzati improvizáció leállítását, az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum haladéktalan összehívását, és a tárgyalások megkezdését. A rektorokat, a Magyar Rektori Konferenciát például senki sem kérdezte, senki nem tudja, milyen megfontolásból, csak a hallgatói önkormányzattal tárgyalt Balog Zoltán miniszter – mondja Barát Erzsébet a többiek nevében is. Az egyeztetések nyugodt lefolytatása érdekében átmeneti intézkedésként követelik a 2011-es felvételi és finanszírozási feltételek azonnali és teljes körű visszaállítását. Hozzáteszi, az önrendelkezés elvével nem fér össze az egyetem kancellári felügyelete, az intézmények gazdasági cselekvőképességének felszámolása.

– A kormány célja nem más, mint megerősíteni, kiterjeszteni a hatalmát. Janicsár értelmiséget akarnak képezni, amelyik nem kérdez, nem gondolkodik, hanem teszi, amit elvárnak tőle. A jogász-, közgazdász- és újságíróképzést leépítik, ez jól látszik abból, hogy csak költségtérítéses formában indulnak szeptembertől. A tanárok tandíját ugyan kifizetik, de itthon tartják őket a hallgatói szerződéssel. Mindeközben módszeresen leépítik a bölcsészképzésre adott keretszámokat, azok képzését, akik tudnának rendszerben gondolkodni, kérdezni és reflektálni. Én ennek ellenére a gimnazista korú gyerekeknek mindig azt mondom, oda jelentkezzenek, ahol legszívesebben tanulnának, legyen az bármilyen szak, különösen most, amikor totális a dezinformáció – jelenti ki az oktató.

– Senki nem állítja, hogy nincs szükség változásra, ahogy azt sem, hogy 73 felsőoktatási intézménynek kell működnie az országban. De azt igen, hogy csak az érintett szervezetek által delegált szakértők bevonásával és a nyilvánosság tájékoztatása mellett előkészített törvények vehetők komolyan. A diákokkal együtt mi is azt valljuk: „Semmit rólunk nélkülünk!"

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. qrumpli 2013. január 12. 04:05
  „Távol áll tőlem ,hogy höbörögjek.
  Aztatat azért nem kristálytisztán értem,hogy lehet az hogy az egyetemek ezerrel "fossák" ki az orvosokat,
  és ha netán orvoshoz megyek egyre hosszabb a várólista.
  Pedighát nem is lett több beteg ,tovább csökkent az ország lakossága,akkor most mi van?
  Netán a tulzott értelmiségi "siserehad" bebizonyitja:
  Azért vannak betegek mert orvosok vannak.
  Túlzottan sok az okos ember akinek büdös a munka,meg az olyan ciki.”
 • 52. macs 2013. január 02. 17:36
  „50. alfoldi,
  "A mi "szuper" értelmiségünknek Szegeden ilyesmi eszébe sem jutott. Védte magát, amíg tehette és magára hagyta a társadalmat."
  Biztos vagy benne, ha mondjuk egy szegedi értelmiségi beballagott volna a konzervgyárba, hogy "fiúk, látom bajban vagytok, hát holnaptól kezdve váltsatok profilt és gyártsatok sárga pöttyös izéket, most erre van kereslet" működött volna?
  Emlékszel még, hogy amikor a Maryben a gyári boltban leértékelés volt, hol állt a sor vége? Emlékszel még arra, hogy olasz és török pólókat vettünk, pedig volt Hódiköt, vagy Bécsbe jártunk Gorenjéért, pedig volt Lehelünk?
  Sajnos a piacos duma, nagyon komoly. Szerinted ki akar raktárra termelni, majd szétszedni és újra összerakni, és mindezért még fizetni is alkalmazottaknak?”
 • 51. v.imre 2013. január 02. 16:55
  „49. tucat 2013.01.02. 15:59

  E hozzám intézett kitétele undorító, aljas. Kikérem magamnak.

  "...Azt azért némi csodálkozással, ugyanakkor örömmel látom, hogy Izrael állam meg a "zsidó bankárok világuralmi egyesülete" nem került be a hozzászólásába. ..."”
 • 50. alfoldi 2013. január 02. 16:14
  „43-hoz:
  ad 1.: Nem, de ők az "ész", és ők csendben voltak, amíg másokat ért el a baj. Azt hitték megúszhatják? Semmi szolidalitás! Szerintük ők "tudnának rendszerben gondolkodni, kérdezni és reflektálni". Eddig hogyan gondolkodtak rendszerben? Csak tegnaptól gondolkodnak rendszerben?
  ad 2.: Nem, de nem is írtam. A 20 év alattiban viszont bőven benne van a mai is.
  ad 3: Nincs feladatuk?

  45-höz:
  Bizony tönkretették.
  Ha jól tudom, akkor a Nokia először gumicsizmát gyártott. Mivel az nem ment nekiállt telefont készíteni. Az Opel kezdetben kerékpárt készített Nem ment, ráállt az autógyártásra.
  A mi "szuper" értelmiségünknek Szegeden ilyesmi eszébe sem jutott. Védte magát, amíg tehette és magára hagyta a társadalmat.
  A piacos duma pedig már rég nem igaz!”
 • 49. tucat 2013. január 02. 15:59
  „48. v.imre
  Jó, még egyszer, bele a demagógia füstjébe, bár talán nem is hiszi, mennyire csípi már a szememet.
  Annál, amit elmondott, azért egy hangyafütyülőnyivel összetettebb volt az a folyamat, és teljesen más lényegű, nem mellesleg és nem is utolsó sorban a fejlett világot képviselő Európai Unióhoz való, túlzás nélkül kijelenthető utólag is, hogy életmentő és vágyott csatlakozás előkészítése is célja volt annak, amit ma az egyik, szalonképesen elmondhatatlanul felelőtlen (netán aljas?), kalandor extreme right wing párt nemes egyszerűséggel hazaárulásnak, az ország kiárusításának szeret nevezni, mert erre sokan ráugranak, és ezzel máris kész a - máig növekvő és rémségesen, szörnyetegen (vagy szörnyen; bocs, ha elvétem, nem anyanyelvem) megvilágosodott -, kormányváltó, netán épp kormánymegtartó - ha érti, de ez most mindegy is - tömegbázis. Azt azért némi csodálkozással, ugyanakkor örömmel látom, hogy Izrael állam meg a "zsidó bankárok világuralmi egyesülete" nem került be a hozzászólásába. Szóval, amint mondtam, semmi szükségét nem látom annak, hogy az említett folyamatokat pártpolitikai-hatalmi harcmezőkre terelve szemlélgessem, mert ennek ugyanannyi értelme lenne csak, mint Barát Erzsébet, számomra teljesen világos nyilatkozata, láthatóan reménytelen emésztésének és teljesen felismerhetetlen formájú visszaöklendezése eredményét kerülgetnem. Ha ennyire sok ember gyomrát megüli, akkor nincs mit tenni, kár erőlködni, itt legalábbis biztosan. Éhen azért nem halnak, az is világos, van mit enniük, jó kedvvel, bőséggel.
  Ezért talán már csak annyit, hogy a jelenlegi, Orbán-hűbéres kormánykoalíció oltár- és hatalomépítésének, szabadságharcának és rendszerváltó-alkotmányozó-sarkalatos-keresztes-pogány-dakota... (folytassa, ha kedve tartja, van nyersanyag bőven) forradalmának az extra költségei, bár nehezen számszerűsíthetőek, és ma már messze nem csak financiális vonzatúak és következményűek sajnos, a legóvatosabb becslések szerint is annyira rúgnak eddig, amennyiből az ország több mint egy éves, teljes egészségügyi ellátórendszere prosperálhatott volna, vagy amennyiből a teljes, változtatások nélküli (most nem a reformok szükségességéről, vagy szükségtelenségéről, beszélek) felsőoktatási szisztéma jóval több mint másfél évig, minden extra támogatás és injekció nélkül, vígan képes lenne működni, és más, nem kevésbé fontos ágazatoknak is bőséggel maradt volna tartaléka, szemben azzal, hogy jelenleg éppen az MNB valutatartalékaira kacsingat a király keresztes-sámándobos haloja, s csak remélni merem, hogy ezt a nemzeti harakirit azért már mégsem tudja kivitelezni. Még egyszer: ezek roppant óvatos becslések, s ha valóban van némi közgazdasági vénája, akkor igen rövid idő alatt képes ugyanerre a megállapításra jutni némi számolgatás után, ha ugyan nem kontrasztosabbra. Másfelől, ma már valóban igaz, hogy se erre, se arra, se pedig amarra, semmire nincs pénz, egy valamit kivéve, de az is egyre többe kerül, s lassan, akár szó szerint is, emberéletekben mérhető lesz a kár - máris is, kérdés, milyen magasra állítjuk a műszereink érzékenységi küszöbét, és mit, kit tekintünk áldozatnak, de erről aztán már végképp ne nyissunk itt vitát! Ha azt mondja, az enyém hiper-érzékeny, igaza van, ezért a tekercsek leégésének az állandó veszélyével bajlódom az ingerimpulzusok intenzitása miatt. Nemcsak a fizikai halálról, hanem a mentális és pszichés, az egész társadalmat minden létező szempontból lerongyoló, irreverzibilis, de legalábbis csak emberöltők alatt visszafordítható folyamatokról, és ezek következményeiről, tényleg csak mellesleg a fokozódó elvándorlási kedvről is szó van, kedves V. Imre.
  A király is csak addig király, míg van országa, utána legfeljebb magán uralkodhat. Jobb lenne, ha ezt már most megtenné, mert akkor talán holnap is lehet még országa. Sosem késő, bár percről perecre nő a veszteség, és ezzel együtt sajnos a királyi önigazolási görcs (ez is jellemzője ennek a kórképnek, de hagyjuk az orvosi részleteket) is, és ha átbillen a holtponton, akkor már nincs visszaút. Ez a holtpont pedig ijesztően közelinek látszik, nem kéne tovább folytatni a felelőtlen és/vagy elmeháborodott kísérletezgetést az univerzum, egyébként jól ismert törvényeit kísértve. Egy ép elméjű ember világosan felfogná ezt, neki érdemes lenne mondani. Ugye, nem kívánja, hogy az utolsó mondatomat megmagyarázzam, és a címzést is világossá tegyem? Nem, megnyugodhat: nem Ön a fő címzett. De ha már felbontotta a borítékot, olvassa el figyelmesen a levelet, én pedig nem teszek panaszt senkinél a levéltitok megsértése okán.

  Több nekifutást nem engedélyezek magamnak itt, mert nem tartom felemelőnek a felesleges időtöltés együttes helyben járásának az élményét.

  Minden jót!”
 • 48. v.imre 2013. január 02. 14:38
  „Ha megengeded, most én is rövid leszek és csapongok a hozzászólások értetlenséget mutató tartalma között. Idézek hozzászólásodból, hogy reagáljak. "...a napnál is világosabb prognózist is szajkózzuk jó néhányan, és mindez megtörik a masszív demagógián: az emberek jelentős részének fogalma sincs (és nem is engedi meg magának, hogy lehessen) arról, hogy milyen sorsot szán nekik a szabadságharcos "közhatalom". ..." A rendszerváltozás környékén még időnek előtte, majd folytatólagosan az Antall, s főleg a Horn kormány idején az állam kezéből kikerült valamennyi termelő tulajdon, amelyek "nyeresége" korábban a magyar államkasszát gyarapította. Majd betelepültek a külföldi bankok, amelyek nyereségüket szintén kiviszik az országból, ezzel megint csak nem az állam kasszája gyarapodik. A nagy baj gyökere nemcsak ez a bekövetkezett állapot változás, hanem annak kiderülése, hogy a forint konvertibilissé válásakor azonnal életbe lépett a nyugati világ árrendszeréhez való igazodás, valós ára lett az energiának, a megtermelt árúnak, ami miatt aztán azonnal tönkrement például a szegedi textilművek és a többi korszerűtlen gyárunk. Maradva a textilműveknél, a piacra a 60 éves lyukkártyás gépeken termelt vászonféleségből a gyár éves bevétele volt tán 150 millió forint, ezzel szemben a gyár energia költsége pedig lett 200 millió forint. Így járt a kendergyár, a konzervgyár és a többi...
  Tisztelt tucat hozzászóló! Ilyen állapotba kerülve az államhoz nem folyik be annyi adó és járulék bevétel, hogy Önnek, vagy bárki más állami, vagy magán szektorban dolgozónak, a betegeknek és a munkanélkülieknek az állam a szocializmus tervgazdasága idején kiporciózott játékpénzt legyen képes biztosítani, az akkor és ott megszokott életszinvonalat finanszírozni. Ezt emlegetni részemről nem demagógia, de közgazdasági ismeretek birtoklása, objektív helyzetismeret. Az egész világ és benne Európa küzd az eladósodottsággal, mert a hitelekből élés csődközeli helyzetbe juttatta majdnem az USA-t is.”
 • 47. GondaIstván 2013. január 02. 14:35
  „44. X_Y:
  - "nem a kormánynak van országa, hanem az országnak van kormánya" Bizony ez 100%-ig igaz. 4 évente el is lehet zavarni a kormányt, mint ahogy általában ezt meg is teszik a magyar választók.
  - "Tipikus őskommunista felfogás." Mi van? A magánegyetem szerinted őskommunista felfogás?
  - "Le sem tagadhatnád hogy az "átkosban" magas funkciót töltöttél be..." Ebben eléggé melényúltál, mert épp az átkos lebontásában vettem rész aktívan (házkutatás, előállítás, per).”
 • 46. tucat 2013. január 02. 12:51
  „Rövid leszek, tudom, nem baj, és a megszólalásomnak sincs semmi értelme.
  Eláll a lélegzetem! megdöbbentő és lehangoló, mondhatom akár így is: tragikus, hogy még mindig ennyire sokan vannak azok, akik nem tudják, vagy nem hajlandók felismerni a jelenlegi hatalom céljait, természetét és mentalitását, amelyek együttesen elemien méltatlanná teszik a "közhatalom" titulus birtoklására. A köz- és felsőoktatásban bemutatott ámokfutás már csak hab a tortán, vagy a mazsola a pudingon (amelyeket az én szövegemből is kiszemezgetett az egyik olvasótársam, akinek nem a mondanivalóm magértése, hanem a harc és a minden áron győzedelmeskedés volt a célja nyilván, ezért nem kellett neki az egész tál puding, csak a mazsolaszemek - mindegy, nyilván e célzást sem érti), bár cseppet sem lényegtelen, ellenkezőleg. De ha ennyien vannak, akik a homokba dugott fejükkel kényelmesebbnek tartják a prosperáló életüket, ne csodálkozzanak, ha maholnap nyomasztóan egyedül és ellátatlanul maradnak. Döbbenetes, hogy hiába minden, zúgnak a vészharangok, a napnál is világosabb prognózist is szajkózzuk jó néhányan, és mindez megtörik a masszív demagógián: az emberek jelentős részének fogalma sincs (és nem is engedi meg magának, hogy lehessen) arról, hogy milyen sorsot szán nekik a szabadságharcos "közhatalom". Erőből izomból, bosszúból cselekedni, csak azért is..., ez viszont megy, mindig is ment nagyon, lám, az ország jövőjét itt, e vitában is a legtöbben azonnal és automatikusan a politikai pártok csataterein élik meg, fegyverként használva a véres háborúságban bármit, most éppen az ország jövőjét alapvetően meghatározó közoktatás és felsőoktatás rendszerének az ügyét is.az . Az eredmények sem maradtak el eddig sem, és ezután sem fognak. De legalább élethosszig lesz miért csikorogni, vádaskodni, elszámoltatgatni, utálkozni, jól bemosni, betartani..., kinek is? magunknak, de sebaj! Így szép ez! Puszták népe ez, az is marad mindörökké. Maga döntött így mindig is a sorsa felől, akkor is, amikor másként dönthetett volna ahelyett, hogy jól átverve, rabigába hajtotta a fejét, s azután ellenségeket jelöljön ki magának hetedhét határon innen és túl, akiket bűnbakként gyűlölhet, és akikkel szemben, ha kell ( ha nem), szabadságharcot vívhat, feláldozva múltat, jelent, s jövendőt, hogy azután kezdhesse a múltja és sanyarú sorsa elsiratását újra meg újra... Most is így van, így lesz, kár a szóért, itt legalábbis. Legyen hát, így. De utána semmi csikorgás, oké?! És a határsorompókat senki ne merje leereszteni! Arra aztán már tényleg senki ne formáljon jogot!
  Ezt is inkább csak azért mondtam, nehogy szó érhesse az értelmiségi ház elejét, hogy megfeleljek valamelyest az "alföldi" értelmiséggel szemben támasztott követelmények egyik-másikának. Megpróbáltuk, s lám, most (is) ez lett a baj éppen. Máskor is így volt ez, és Fél-Ázsiában nem is lesz tán soha másképp. Közben pedig fogyatkozunk, pedig annyira édes, aranyos és élhető az életünk, oly nagy öröm itt élni, ebben a kölcsönös, felemelő szeretethálóban, akár koldusszegényen is! Csak tudnám, hogy akkor miért pucol innen, aki csak teheti, és miért nem érkeznek "odaátról" sokan, de legalább annyian, mint ahányan távoznak oda, ahol az igazság honol: "odaátra"? Tudom, de mire megyek vele egyedül, s még néhányadmagammal? Több? Lehet, de a "megváltáshoz sajnos nagyon kevés, ahhoz nagyjából mindenki kellene.
  Sebaj, tucatnak sem kell mindent értenie, s ami igaz, az igaz, sokkal "boldogabb" is lenne, ha még ennél is kevesebbet értene ebből a csoda világból. Mondjuk annyit, amennyit a fél-ázsiai lovas íjászok többsége itten. Biz´ itten. Sajnos ez sem így van. Majd iszom, drogozom, a fejemet ütemesen, katatóniásan a falba verdesem, hogy behozhassam a lemaradásomat. Vagy, ha szusszantam egyet, talán még próbálok - önmagam maradni, bármennyire zavaró is ez sokaknak. Pedig értük teszem főleg, s rajtuk keresztül egy kicsit önmagamért is talán. Hát, én tényleg nem vagyok normális!
  Meg rövid se lettem, pedig azt ígértem. Mindegy, nem csak én vagyok szószegő.

  Jó szerencsét!”
 • 45. macs 2013. január 02. 12:28
  „Sokan, sokszor hivatkoznak a hajdani szegedi iparra és annak tönkretételére. Nos, valaki magyarázza meg, mert nem értem, mi történt?
  Vegyük pl. a Ruhagyárat, vagy a Cipőgyárat. Évekig vergődtek, végül bedobták a törülközőt.
  Tudja valaki miért buktak be az Újszegedi Kender új tulajdonosai? A Konzervgyár miért nem tudott talpon maradni?
  Tényleg valaki/valakik készakarva döntötték be ezeket a cégeket? Én ebben nem hiszek, de meggyőzhető vagyok!
  Nem arról van szó, hogy sajnos nem tudtak megmaradni a piacon, nem tudták felvenni a versenyt a konkurenciával? Nem arról volt szó, hogy kimentek alóluk a beszállítók?
  Szóval, hogy is volt/van?”
 • 44. X_Y 2013. január 02. 12:28
  „34.GondaIstván 2013.01.01. 22:11

  - "A kormány célja nem más, mint megerősíteni, kiterjeszteni a hatalmát." Hát ezért kormány a neve.

  Te ezt a marxizmus-leninizmus ürán tanultad? Mert a kommunizmusban valóban ez volt.
  A hanyatló nyugati demokráciákbna nem a kormánynak van országa, hanem az országnak van kormánya. Bár ezt a te begyöpösödött "cucializmusban" szocializálódott fejeddel nehezen fogod fel.

  "100%-os autonómiára vágynak az oktatók és hallgatók, akkor át kell alakulniuk magánegytemmé (összedobják az egyetem ingó és ingatlan vagonának árát, megveszik az államtól és üzemeltetik, ahogy és amiből tudják). Mert egyébként a tulajdonos diktál, mint mindenhol az életben."

  Tipikus őskommunista felfogás. Ezzen godolatok mentén akkor szűnjenek meg az önkormányzatok, legyen minden állami...Ha most éppen nem ti kommunisták bitorolnátok a hatalmat akkor véres szájjal papmpognáál az egyetemi autonómia mellett. Mint ahogy tettétek 3 éve a magánynyugdíjpénztárak mellett és bíráltátok az akkor kormányt hogy 1-2 hónapos késéssel utalja tovább a pénzt a manyup-számlákra.

  Le sem tagadhatnád hogy az "átkosban" magas funkciót töltöttél be...”
 • 43. NP1 2013. január 02. 11:51
  „alfoldi
  "Szeretnék rámutatni arra, hogy a ma hőbörgő értelmiség sem a rendszerváltáskor, sem azóta nem felelt meg értelmiségi kötelességének, nem látta el társadalom által elvárt feladatát.
  Nem tüntetett pl. a szegedi ipar tönkretételekor, a rengeteg munkahely megszüntetésekor. Mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lett volna - számukra." - tényleg komolyan gondolod a következőket:
  1, Csak és kizárólag az értelmiség feladata lett volna bizonyos dolgok ellen tüntetni?
  2, A mai értelmiség azonos a 20 évvel ezelőttivel?
  3, Ki jogosított fel arra, hogy taxatíve meghatározd az értelmiség feladatát?

  Újra kérdezném: tényleg a Büfészakok és a tandíj ellen tiltakozók jelentik a felsőoktatás egyedüli problémáját amit ezen hőbörgések nélkül Forradalmi Kormányunk gyorsan és mindenki megelégedésére rendezni tudott volna?”
 • 42. alfoldi 2013. január 02. 11:21
  „41-hez:

  Szeretnék rámutatni arra, hogy a ma hőbörgő értelmiség sem a rendszerváltáskor, sem azóta nem felelt meg értelmiségi kötelességének, nem látta el társadalom által elvárt feladatát.
  Nem tüntetett pl. a szegedi ipar tönkretételekor, a rengeteg munkahely megszüntetésekor. Mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lett volna - számukra.

  Csak akkor van baj, amikor ők kerülnek sorra?
  Ez nem "csak" egy baj, hanem egy nagyon nagy baj.”
 • 41. NP1 2013. január 02. 10:50
  „alfoldi 2013.01.01. 22:33

  Szerintem nem érted a lényeget.
  Kiragadtál (egy egyébként teljesen jogos) problémát és ezt próbálod beállítani a felsőoktatás egyedüli problémájaként. Nem így van.
  A kölykeink és az oktatóik sok minden ellen tüntetnek.
  Fölsorolnék néhányat: az egyetemek élére kinevezett komisszárok ellen, az utolsó pillanatban meghozott döntések ellen, az egyeztetés teljes hiánya ellen.. stb.

  fotelagy
  "Csatlakozom 34-hez: az egytem az államé, azt csinál vele, amit akar." - ennél nincs lejjebb!
  1, Az "egyetem" nem a kormányé, hanem az országé.
  2, Nem csinálhat vele azt amit akar.
  lenne még néhány érvem, de nincs értelme....”
 • 40. alfoldi 2013. január 02. 10:40
  „37-hez:

  Minimalizás, bagatellizálás, amikor csak lapítani mernek, és tüntetetnek, ha azt egyéb hálózatok megrendelik.”
 • 39. dondongó 2013. január 02. 10:30
  „38. fotelagy 2013.01.02. 06:19
  Akkor te paraszt alapszakon végeztél ecsém, oda is csak protekcióval vettek fel.:-)”
 • 38. fotelagy 2013. január 02. 06:19
  „Csatlakozom 34-hez: az egytem az államé, azt csinál vele, amit akar. Különben is, én a józan paraszti észben hiszek, amit az oktatási rendszerben művelnek, az csak eltereli a lényegről a figyelmet. Ködösítés, népbutítás folyik mindenütt. Ezért van szükség kemény kézre.”
 • 37. tzs_szeged 2013. január 02. 01:08
  „"Milyen az az értelmiség, amelyik néha utcára megy, máskor pedig lapít?"

  Egyszer szidnak. Elviseled.
  Máskor bemosnak egy hatalmasat, hogy a fal állít meg.

  Egyformán reagálsz?”
 • 36. tzs_szeged 2013. január 02. 00:49
  „"Egy költői kérdés: Hogy a fenébe lehet, hogy az összes ilyen és ehhez hasonló cikkben Bölcsész karon tanulókról/tanítókról van szó??? Érdekes módon olyat nemigazán hallani, hogy mérnök hallgatók tüntetnének... "

  Emlékszel, hogy kezdődött? Tüntettek az egyetemisták. Kövér/ Gíró Szász értetlenségét fejezte ki, hogy miért teszik, hiszen őket nem is érinti. Másnap már a középiskolások is az utcán voltak. Honnan tudod, hogy nem tüntettek a mérnökhallgatók is - amiből Szegeden alapvetően kevesebb van.”
 • 35. alfoldi 2013. január 01. 22:33
  „33-nak:

  A dal nemrég ment nagyon félre. Az érintettek hallgatása mellett.
  Ezt kell most pénz náélkül valahogy visszazökkenteni a norális keréknyomba.
  Ugyan miért kellett pl. a miskolci nehéipari műszaki egyetemen jogi kar, ének tanszak. Biztos vannak még alternatív színházi rendezők, és büfé-ruhatár szakosok is nagy számban.
  A falvakban jogászok admnisztrátorkodnak, amit az átkosban közgazdasági érettségis látott el. Kiszorítja a "felsőfokú" a középfokú végzettségűeket.
  Jó, hogy tetszett írni a bolognai folyamatot, na ez ellen sem tüntettek, pedig a kár egyértelmű volt. Nem akarták az akkori mimisztert a Dunába dobálni. Miért?

  Milyen az az értelmiség, amelyik néha utcára megy, máskor pedig lapít?”
 • 34. GondaIstván 2013. január 01. 22:11
  „- "Célunk, hogy visszaállítsuk az egyetem autonómiáját". Ha 100%-os autonómiára vágynak az oktatók és hallgatók, akkor át kell alakulniuk magánegytemmé (összedobják az egyetem ingó és ingatlan vagonának árát, megveszik az államtól és üzemeltetik, ahogy és amiből tudják). Mert egyébként a tulajdonos diktál, mint mindenhol az életben.
  - "az önrendelkezés elvével nem fér össze az egyetem kancellári felügyelete, az intézmények gazdasági cselekvőképességének felszámolása". Egyrészt lásd az előző mondatokat, másrészt inkább örüljenek, hogy a gazdasági gondokat leveszik az egyetemek válláról, és ők a lényegre, az oktatás minőségére, modernségére, használhatóságára koncentrálhatnak.
  - "A kormány célja nem más, mint megerősíteni, kiterjeszteni a hatalmát." Hát ezért kormány a neve.
  - "Janicsár értelmiséget akarnak képezni, amelyik nem kérdez, nem gondolkodik, hanem teszi, amit elvárnak tőle."
  Ezt nem tudom miből szűrte le, hiszen a keretszámokról volt csak szó és nem a képzések tartalmáról. Az viszont kökemény társadalmi elvárás az egyetemek felé, hogy naprakész és piacképes ismereteket nyújtson.
  - "A jogász-, közgazdász- és újságíróképzést leépítik, ez jól látszik abból, hogy csak költségtérítéses formában indulnak szeptembertől." A mondat második feléből nem következik az első. Szó sincs leépítésről, aki jogász. stb. akar lenni, tárt karokkal várják az egyetemek.
  - "a bölcsészképzésre ... akik tudnának rendszerben gondolkodni, kérdezni és reflektálni". Azért az erős túlzás, hogy ezekkel a képességekkel csak a bölcsészek rendelkeznek.
  - " Senki nem állítja, hogy nincs szükség változásra, ahogy azt sem, hogy 73 felsőoktatási intézménynek kell működnie az országban". Ha ez a 73 intézmény ki lenne téve a piac megmérettetésének, akkor jó ha 10-15 maradna, és az kb. tényleg egy reális szám lenne. A többi beolvadna, vagy megszűnne.”
53 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénszünet: 220 millió forintot spórolna a szegedi egyetem

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) múlt hétvégén kezdődött a szénszünet. Idén csak egy kollégium tart nyitva jövő vasárnapig. Tovább olvasom