Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Bemutatkoznak a Szegedi Tudományegyetem karai

Jog a jogra, hódolat a humán tudományoknak, pontosan a mérnökökről - bemutatkoznak a karok.
Jog a jogra

ÁJTK. Hagyomány - modernitás - karrier. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán várják a jelentkezőket a következő szakokra: jogász (osztatlan MA), nemzetközi tanulmányok (BA és MA), politológia (BA és MA), munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak (BA és MA), jogi asszisztens (felsőfokú szakképzés). E szakok nagy része nappali és levelezős képzési formában, valamint államilag finanszírozott és költségtérítéses helyekkel indul. A részleteket a http://www.juris.u-szeged.hu/felveteli cím alatt találja a világhálón keresgélő. Biztosítják a magas színvonalú idegen nyelvi szaknyelvi tudás megszerzésének lehetőségét, és akár kiegészítő, speciális végzettség (szakfordító) is szerezhető.

Hivatása a gyógyítás

ÁOK. A szegedi általános orvostudományi kar szeretettel várja a legnehezebb, de legszebb hivatásra felkészítő, hatéves, egységes, osztatlan orvosképzési tanulmányokra jelentkezőket. A befejezésként kapott diplomát egész Európa és a világ számtalan országa elfogadja, és lehetővé teszi a végzett medikus számára a bekapcsolódást a szakorvosképzési és PhD-tanulmányok folytatására, részvételre a betegellátásban. Tájékoztató nyílt nap: 2011. január 16-án, 10 órakor a kar oktatási épületében (Szeged, Dóm tér 13.). Bővebb információt a kari honlapról (www.szote.u-szeged.hu/AOK) szerezhet az érdeklődő vagy telefonon a 62/545-016-os, illetve a 62/545-017-es számon. A kar önköltséges felvételi előkészítő tábort is szervez a tavaszi szünetben, amelyről a 62/545-044-es számon lehet információt szerezni.

A kar által működtetett Szent-Györgyi Albert-emlékszoba csoportos formában munkanapokon látogatható, bejelentkezési telefonszám: 62/545-016.

Hódolat a humán tudományoknak

BTK. Az SZTE Bölcsészettudományi Kara 2010-ben a karok országos rangsorában a 2. helyet érte el. Köszönhető ez az oktatás és kutatás magas szakmai színvonalának, amelyet az oktatók többségének tudományos minősítése garantál. A kar kiemelt hangsúlyt fektet a tudományos utánpótlás-nevelésre: hallgatói rendszeresen szép sikereket érnek el az országos tudományos diákköri versenyeken, s az intézmény nemzetközi kapcsolatai és az európai társegyetemekkel meglévő rendszeres csereprogramok révén (Erasmus-, DAAD-ösztöndíjak) külföldi egyetemeken is gyarapíthatják tudásukat. A szegedi bölcsészhallgatók abszolút győztesei voltak a legutóbbi, 2009-ben Szegeden szervezett humán tudományi OTDK-nak. Az SZTE BTK-n a 2011-es felvételi eljárásban 15 alapszakra, 42 mesterszakra (bölcsész, társadalomtudományi és tanári) lehet jelentkezni, ezeken belül pedig a különféle szakirányok széles spektrumát kínálja a kar a Szegedre jelentkezőknek. Aki itt végez, felkészültségét kiválóan tudja majd érvényesíteni a munkaerőpiacon is. A 2011-ben meghirdetett szakok adatai és szakleírásai megtalálhatók a to.arts.u-szeged.hu honlapon. A karról szóló legfontosabb információk pedig a www.arts.u-szeged.hu oldalon érhetők el.

Egészség és szociális ügyek

ETSZK. 2011-ben jelentkezzen a SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karára, mert ott ápoló, gyógytornász, védőnő szakirányon, továbbá szociális munka alapszakon vagy képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens elágazáson folytathatja a fiatal tanulmányait! Az érdeklődő fiatalokat, szülőket az ETSZK nyílt napra várja február 5-én a kari épületbe (Szeged, Temesvári körút 31.). További információ a www.etszk.u-szeged.hu honlapon.

A fog és száj doktorai

FOK. A fogorvostudományi karon ötéves osztatlan képzésben szerezhető fogorvosdiploma. A diploma kézhezvételét követően azonnal, teljes értékű szakemberként dolgozhat a fiatal, a végzettség biztos egzisztenciát nyújt. A szegedi egyetem legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő karán szerzett tudást gyakorlatorientált képzésben sajátíthatják el a medikusok: az első két évben orvosi alapozó ismeretekre, a 3. évtől fogászati preklinikai, majd a 4. és az 5. évben magas gyakorlati óraszámban fogászati klinikai ismeretekre tehetnek szert. A képzésről bővebben a kari honlapon (http://www.szote.u-szeged.hu/stoma) és a www.felvi.hu-n.

A gazdaság irányítói

GTK. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar (GTK) alapképzési kínálata a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel alapszakokból áll. A cél olyan gazdasági szakemberek képzése, akik szakirányú tudások birtokában képesek különböző gazdasági tevékenységek irányítására, tervezésére, szervezésre.

A végzett hallgatók alkalmasak tanulmányaik mesterszakon történő folytatására, valamint sikeres munkaerő-piaci szerep betöltésére.

A kar az Országos Felvételi Információs Központ felméréseiben évről évre az országos lista élmezőnyében végez. További információ: www.eco.u-szeged.hu/felvetelizoknek.

Pirulák mesterei

GYTK. Melyik az a hivatás, amely egész életen át biztos munkát és jó megélhetést ad? Annak, aki szereti a biológiát és a kémiát, illetve érdeklődik a betegségek és a gyógyítás iránt, továbbá szeretne mindent tudni a gyógyszerekről, és szeretne beteg embereken segíteni, javasolható: jelentkezzen gyógyszerésznek a szegedi gyógyszerésztudományi karra! Osztatlan mesterképzésük végén gyógyszerészdoktori címet is kap a diplomás. Minden érdeklődőt várnak nyílt napjukon is, amely 2011. január 30-án, 10 órakor kezdődik. Bővebb információért keresse a kari honlapon a felvételizők oldalát: www.pharm.u-szeged.hu/felveteli-gytk.

Tanárok és a felsőfokú szakképzés

JGYPK. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) az 1873-ban alapított budapesti tanítóképző intézetek jogutódja. Szegedre került 1928-ban az állami tanárképző főiskola, amely 2006 óta az universitas pedagógusképző karaként működik. Az intézmény - kihasználva a pedagógusképzés különböző területein felhalmozódott évtizedes tapasztalatait - az óvodapedagógia, a tanító, a gyógypedagógiai képzés hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező képzési helyévé kíván fejlődni. Emellett kiemelten kezeli a tanárképzés szakdiszciplináris részének magas színvonalú oktatását. Feladatának tekinti, hogy a kar által indított művészetközvetítő szakokon a kar hagyományaihoz méltó képzést folytasson.

Alkalmazkodva a felsőoktatás szerkezeti átalakulásához a kar oktatási struktúrájában az alapképzés mellett kiemelkedő szerepet kap a mesterképzés, a felsőfokú szakképzés és a felnőttképzés, valamint a különböző nem konvencionális képzések is.

A jelentkezők 2011-ben 15 alapszak, 21 mesterszak és 31 felsőfokú szakképzés közül választhatnak. A karon példaértékűen jó a kapcsolat a hallgatók és az oktatók között. A részletekről kérdezni az info@jgypk.u-szeged.hu e-mail címen lehet, tudnivalók a www.jgypk.hu honlapon.

Ha az agrártermelés a cél

MGK. Az SZTE Mezőgazdasági Karának (MGK) képzési kínálata az előző tanévhez képest a felsőfokú szakképzés területén tovább bővült ménesgazda és ökológiai gazdálkodó képzéssel. Az ottani BSc szakok: mezőgazdasági mérnök és vadgazdamérnök szak nappali és levelező tagozaton. Minden agrárium iránt érdeklődőt várnak nyílt napjukra, amely 2011. január 28-án (pénteken), 11 órakor kezdődik Hódmezővásárhelyen, az Andrássy út 15. szám alatti épületben. Felvételi ügyekben bátran írhat a to@mgk.u-szeged.hu címre, illetve hívhatja a 62/532-990-es telefonszámot. A kari honlap elérhetősége: www.mgk.u-szeged.hu/felveteli/index.html.

Pontosan a mérnökökről

MK. A szegedi mérnöki kar az új tanévben alapképzésként élelmiszermérnöki szakra, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakra, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakra, műszaki menedzser mérnök szakra, informatikus és szakigazgatási agrármérnök szakra várja a jelentkezőket. Mesterképzésként (MSc) kínálja az okleveles élelmiszermérnök, az okleveles vidékfejlesztési agrármérnöki szakot. Képzéseik levelező és nappali tagozaton is állami finanszírozott és költségtérítéses formában is indulnak. Minderről részletesen tájékoztatnak az SZTE MK nyílt napján, január 27-én a kar központi épületében (6724 Szeged, Mars tér 7.), telefon- és faxszám: 62/546-000, honlap: www.mk.u-szeged.hu, e-mail: mk-to@mk.u-szeged.hu.

A természettudomány és az informatika sokoldalúsága

TTIK. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK) nyílt napjain, február 7-11. között naponta 14-től 16 óráig az intézmény főépületében (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.) a 2011-ben induló képzésekről részletes információt kaphat minden érdeklődő - mert a karon sokféle alapképzési szak (BSc) indul nappali és levelező tagozaton (a természettudományi, informatikai és műszaki képzési területeken): biológia, fizika, földrajz, földtudományi, kémia, környezettan, matematika, gazdaságinformatikus (csak nappalin), mérnökinformatikus, programtervező informatikus, anyagmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, molekuláris bionika szak.

A 2011-ben induló mesterképzési szakok (MSc) nappali és levelező tagozaton (természettudományi, informatikai és pedagógusképzési területen): alkalmazott matematikus, biológus, csillagász, fizikus, földtudomány, geográfus, környezetmérnök, környezettudomány, matematikus, vegyész, gazdaságinformatikus, programtervező informatikus, biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, informatikatanár, kémiatanár, környezettantanár, matematikatanár.

A TTIK sokoldalúságára az is példa, hogy 2009-ben a Mestertanár Aranyérmek számát tekintve az SZTE kiemelkedik a hazai egyetemek közül. A 9 szegedi éremből 5 a TTIK-ra került. Honlap: www.sci.u-szeged.hu.

Művészi szinten

ZMK. Az SZTE Zeneművészeti Kar a Dél-Alföld egyetlen zeneművészeti felsőoktatási intézménye. Legfontosabb feladata Szeged, valamint Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye zenetanár-utánpótlásának biztosítása, továbbá a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház operatársulata és más - a régióhoz tartozó - színházak számára fiatal művészek képzése. A felvételivel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.music.u-szeged.hu honlapon. Információ kérhető az office@music.u-szeged.hu  e-mail címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért épp a szegedi egyetem?

Az egyetemi felvételi jelentkezési határidőhöz közeledve az oktatási rektorhelyettestől kérdeztük: miért épp Szegedre jelentkezzen a továbbtanuló? Tovább olvasom