Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Campus Hungary: ösztöndíjjal bárhová

Szeged - Ösztöndíjas börzén ismerkedhettek meg tegnap az érdeklődők a Szegeden újdonságnak számító Campus Hungary programmal.
– Magam is jártam ösztöndíjjal külföldön, Németországban és Japánban, összesen közel nyolc évet. Mindenhonnan egyben jöttem haza – mondta Szabó Gábor tegnap a Campus Hungaryt bemutató börze megnyitóján. A SZTE rektora azokat biztatta így köszöntő beszédében, akik valamiért félnek belevágni a külföldi tanulmányútba.

Az ösztöndíjbörzén játékok, élménybeszámolók és előadások segítségével mutatták be a fiataloknak, milyen előnyökkel járnak a külföldi részképzések, tanulmányutak.

Campus Hungary: ösztöndíjjal bárhová. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Egyfajta modern kori mobilitást jelent – fogalmazott a Csernus Sándor. A Tempus Közalapítvány elnöke – aki az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja is – hangsúlyozta, a Campus Hungary a Balassi Intézet szövetségében jött létre, jelentősen bővíti a mozgástér határait, hiszen a világ valamennyi országába biztosít kiutazási lehetőséget.

Bemutatkoztak

A Dugonics téri épületben külön standon szolgáltatott információkat a Campus Hungary programról és ösztöndíjairól a Balassi Intézet, egyéb külföldi lehetőségekről (Erasmus, Erasmus Mundus, CEEPUS) a Tempus Közalapítvány. Tájékoztatást nyújtott a Nemzeti Kiválósági Program Projektiroda, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság, az Erasmus Student Network, a Europe Direct Szeged, az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ, valamint az SZTE Karrier Iroda is.
Többek között Franciaországba is, ahonnan friss élménybeszámolóval érkezett Huszár Linda. A bölcsészkari vizuális kultúra és irodalomelmélet tanszék PhD-hallgatója közel egy hónapot töltött Párizsban az ösztöndíjnak köszönhetően. – A doktori disszertációmhoz gyűjtöttem témát, sokat jártam könyvtárba, de megismerkedtem a gyönyörű várossal is. Mindenkinek csak ajánlani tudom a programot – mondta Linda. A 27 napra 200 ezer forintos ösztöndíjat kapott, nagy könnyebbség volt számára, hogy szállásért nem kellett fizetnie, mert egy ismerősénél lakott.

A Campus Hungary ösztöndíjra oktatók, sőt az adminisztrációban dolgozók is pályázhatnak. Találkoztunk olyan érdeklődővel, aki az egyik dékáni hivatalban dolgozik. A program újdonságnak számít, a szegedi egyetemi polgárok most ismerkednek vele. 2012-ben azonban már több sikeres pályázat született. A program első pályázati szakasza novemberben zárult, amelynek eredményeképpen közel 1200 hallgató nyerte el az ösztöndíjat. A sikeres hallgatói pályázatok számát tekintve az SZTE a harmadik helyen áll az országban.

Olvasóink írták

  • 1. tucat 2013. február 20. 12:31
    „Valóban kitűnő lehetőség.
    Ennél már csak az lehetne rokonszenvesebb és az okkal-joggal háborgó, ambiciózus hallgatókat és középiskolásokat is megnyugtató, ha sikerülne létrehozni egy, a hazai felsőoktatásban folyó képzést támogató, jelentős ösztöndíj-pályázati alapot, amely a jól teljesítők számára, úgymond, nyereségessé tenné magát a tanulást is úgy, hogy az általánosan kötelező tandíj és a felvett juttatások mérlege progresszívan pozitív lenne...
    Ébresztő, tucat: nincs zsé! Ami van, az másra kell, te, lökött jószág! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túri Sándor: Szeretnék tovább dolgozni

Tizennégy évnyi tanszékvezetés után távozik igazgatói posztjáról a szegedi gyermekklinika professzora. Tovább olvasom